LastovičkyUnsplash/Sergey Koop
StoryEditor

Kuriózny prípad u našich susedov. Poliakovi hrozia tri roky väzenia za to, že zničil lastovičie hniezdo

Miroslav Kamody15.01.2024., 14:00h

Muž sa chcel zbaviť hniezda, všetko však videla žena, ktorá ho nahlásila polícii.

Lajkuj Brainee.sk na

V Poľsku riešia poriadne kuriózny prípad. Ako informuje portál Notes from Poland, muž sa postaví pred súd za to, že odstránil lastovičie hniezdo a ublížil novonarodeným mláďatám, ktoré žili vo vnútri. Prokurátor zodpovedný za prípad, ktorý môže viesť k trestu odňatia slobody až na tri roky, poznamenáva, že ide o jeden z prvých svojho druhu v Poľsku.

Obvinený obyvateľ Świebodzice, mestečka na juhozápade Poľska, ešte v auguste minulého roku strhol hniezdo, v ktorom žila Belorítka obyčajná, z rohu jedného z okien bytu na druhom poschodí. Problémom však bolo, že sa v ňom nachádzali aj mláďatá.

image

FOTO Mike Tyson v poľskej dedine? To nie je žiadny vtip, slávny boxer priletel kvôli milovanej záľube

Udala ho svedkyňa

Svedkom celého incidentu bola žena, ktorá mladé tvory zachránila a odovzdala nadácii na záchranu voľne žijúcich živočíchov, kde sa im dostalo veterinárnej starostlivosti. Zistilo sa, že jedno z nich malo zlomenú nohu v dôsledku pristátia hniezda na betóne. Okrem toho mala žena o všetkom upovedomiť aj políciu.

Po vyšetrovaní prípadu prokurátori obvinili a následne obžalovali muža podľa článku poľského zákona o ochrane zvierat, ktorý sa týka týrania alebo zabíjania zvierat, za trestný čin, za ktorý možno uložiť až tri roky väzenia.

image

Lastovičky

Unsplash/Sergey Koop

„Zákon o ochrane prírody stanovuje, že hniezda [lastovičiek] nemožno ničiť medzi 1. marcom a 15. októbrom,“ povedal pre Poľskú tlačovú agentúru prokurátor Marek Rusin. Aj mimo tohto obdobia možno hniezda odstraňovať zo stavenísk alebo určitých iných vymedzených priestorov, ale len ak si to vyžadujú bezpečnostné alebo hygienické dôvody.

Nemali šancu prežiť

Podľa znaleckých posudkov, ktoré získali prokurátori, by v čase, keď sa incident stal, mláďatá neboli schopné samostatného života mimo hniezda. Rusin tiež poznamenal, že okrem nariadení o ochrane hniezd je konkrétny druh lastovičky zákonom chráneným druhom. Z tohto dôvodu je zakázané ničiť ich biotopy a zámerne ich strašiť alebo rušiť.

image

Prešiel si Poľsko krížom krážom alebo si len myslíš, že o našich severných susedoch všetko vieš? Dokáž to v našom kvíze

Dodal, že pri vyšetrovaní prípadu mohli prokurátori nájsť iba jeden predchádzajúci príklad podobného právneho prípadu v Poľsku, ktorý sa týkal zničenia hniezda. Belorítka obyčajná je známa tým, že využíva stavby vytvorené človekom, pričom často usadzuje hniezda na balkónoch, parapetoch a medzier v budovách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 06:58