Jeffrey Epstein a jeho ostrov orgiíTwitter/collinrugg, Cbknews
StoryEditor

Zverejnili dokumenty o predátorovi Epsteinovi. Potvrdzujú stretnutia s Trumpom, princom Andrewom aj Michaelom Jacksonom

ČTK04.01.2024., 13:30h

Z rozhodnutia amerického súdu začalo v noci na štvrtok zverejňovanie doposiaľ utajených dokumentov obsahujúcich mená ľudí s väzbami na zosnulého finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý bol podozrivý z prevádzkovania prostitučnej siete a zneužívania maloletých žien.

Lajkuj Brainee.sk na

Publikácia dokumentov vzbudzovala značné očakávania ohľadne nových odhalení o Epsteinových „klientoch”, podľa agentúry AP ale prvá časť materiálov skôr opakuje už známe skutočnosti o kontaktoch sexuálneho delikventa na vplyvné osobnosti.

Dokumenty boli súčasťou teraz už urovnanej žaloby jednej z Epsteinových obetí proti jeho partnerke Ghislaine Maxwellovej, ktorá si teraz odpykáva 20-ročný trest za napomáhanie sexuálnemu zneužívaniu dievčat. Obsahujú desiatky mien, ktoré boli pri prejednávaní žaloby v tej či onej súvislosti spomenuté. Nejde však len o osoby podozrivé z účasti na sexuálnom zneužívaní, ale aj o potenciálne obete a svedkov.

image

Predali Epsteinove ostrovy orgií. Nový majiteľ má s nimi odvážne plány, na čo má slúžiť miesto hriechu?

Známe mená

„Prvých 40 dokumentov zo zhruba 250, ktorých zverejnenie sa očakáva, prevažne spomínajú osoby, ktorých mená už boli známe,” píše AP. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC sa zase zdá, že prvá várka materiálov neprináša žiadne zásadné odhalenia.

Dokumenty znovu pripomínajú, ako sa Epstein obklopoval známymi ľuďmi zo sveta politiky, podnikania i kráľovských rodín. Patrili medzi nich aj americkí exprezidenti Bill Clinton a Donald Trump alebo britský princ Andrew, ktorých mená sa objavujú aj v odtajnených dokumentoch. Trump ani Clinton však nie sú obvinení z nelegálnych aktivít. Prepis rozhovoru s jednou zo žien, ktorá obvinila Epsteina zo zneužívania, tiež spomína stretnutie so zosnulou popovou hviezdou Michaelom Jacksonom. Žena však netvrdila, že by spevákovi poskytla akékoľvek sexuálne služby.

Spáchal samovraždu

Finančník Epstein čelil pred svojou smrťou obvineniu, že viedol rozsiahlu prostitučnú sieť s maloletými dievčatami. Už pred viac ako 15 rokmi ho zo zneužívania obvinili desiatky dievčat, v roku 2008 sa však po dohode s prokurátormi priznal k jedinému sexuálnemu zločinu. Aféru potom v roku 2018 oživili investigatívne články listu Miami Herald a Epstein o rok neskôr spáchal samovraždu, keď v newyorskom väzení čakal na súdny proces.

Zverejnenie dokumentov súvisiacich so žalobou proti Maxwellovej súd minulý mesiac nariadil okrem iného preto, že ich obsah už sa z veľkej časti tou či onou cestou na verejnosť dostal. Krok však spustil špekulácie o tom, že budú odhalení Epsteinovi klienti alebo ďalší komplici, píše AP.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

Na sociálnych sieťach sa pred publikáciou materiálov šírili najrôznejšie nepodložené tvrdenia, niektorí ľudia napríklad špekulovali, že budú obsahovať aj meno amerického komika Jimmyho Kimmela. Ten v reakcii uviedol, že sa s Epsteinom nikdy nestretol a že tvrdenia o opaku ohrozujú jeho rodinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:51