SpermieArchív HN
StoryEditor

Bizarný prípad z Austrálie. Šesťdesiatničke súd povolil, aby zosnulému manželovi odobrala spermie, pretože chce ďalšie dieťa

TASR03.01.2024., 13:00h

Austrálsky súd povolil 62-ročnej žene, aby oborala spermie svojmu zosnulému 61-ročnému manželovi. Vdove sa totiž podarilo sudkyňu presvedčiť o tom, že s mužom ešte pred jeho smrťou uvažovali o ďalšom potomkovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Manželia prišli najprv pred šiestimi rokmi o svoju vtedy 29-ročnú dcéru, ktorá sa utopila počas rybačky. V roku 2019 zahynul pri autonehode ich 31-ročný syn.  Po smrti syna začal pár podľa súdnych spisov uvažovať o ďalšom potomkovi, na ktorého splodenie by sa použili mužove spermie, pričom by ho vynosila náhradná matka.

image

Aj Boris mu môže závidieť. Tento muž má už 170 detí, tvrdí ale, že má problém nájsť si lásku

Manžel však 17. decembra zomrel. Vdova následne požiadala márnicu o povolenie na odobratie a uskladnenie jeho spermií. Nemocnica ale otáľala, v dôsledku čoho sa žena obrátila na najvyšší súd štátu Západná Austrália. Podľa vedcov by sa malo reprodukčné tkanivo v ideálnom prípade zosnulému odobrať jeden až dva dni po jeho smrti.

Úrady s podobným prípadom už skúsenosti majú

Sudkyňa Fiona Seawardová súhlasila s tým, že spermie môžu byť mužovi odobrané a uskladnené. Zároveň však stanovila, že pred ich použitím za účelom oplodnenia bude potrebné ďalšie súdne povolenie. Verdikt v tomto prípade sudkyňa vyriekla už 21. decembra, zverejnený bol však až teraz, uvádza AFP.

image

Súd rozhodol v prospech ženy

Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Tento prípad je síce nezvyčajný, s odberom spermií zosnulým však austrálske úrady skúsenosti už majú. V júni 2023 bol istej Austrálčanke umožnený odber spermií jej zosnulého 29-ročného manžela, ktorý údajne zomrel po tom, ako mu rozbitá okenná tabuľa prerezala tepnu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:55