Lucka ŠpindlerováArchív Rodiny/
StoryEditor

Umreli riaditeľka, študentky, učiteľ aj nádejná atlétka. Kto sú obete tragédie v Prahe

iDnes.cz24.12.2023., 09:00h

Na sociálnych sieťach pribúdajú príbehy ľudí, ktorí sa stali obeťou šialeného strelca. Medzi mŕtvymi sú študenti, ale aj riaditeľka jednej z katedier Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej alebo učiteľ. Podľa oficiálnej bilancie zomrelo pri tragédii 15 ľudí, vrátane páchateľa.

Lajkuj Brainee.sk na

Ústav hudobnej vedy FF UK už v piatok dopoludnia potvrdil úmrtie svojej riaditeľky. „S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že včerajšie nádejné správy sa bohužiaľ nepotvrdili. Na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy FF UK Lenka Hlávková útok neprežila,“ stojí v oznámení.

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, v prvom rade rodine. Je to pre nás všetkých nesmierne krutá správa. Zostávajme vo vzájomnej podpore,“ uzavrel text doplnený čiernobielou fotografiou.

Pod príspevkom kondolujú ľudia. „Hlbokú sústrasť rodine. Toto je zlá nočná mora,“ napísala používateľka Lenka Gaierová. „Nenachádzam slová, veľa sily všetkým pozostalým,“ zaželala Zuzana Jandová.

„Neuveriteľné, hlava mi to neberie. Tak krásna osoba. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym,“ komentoval pod príspevkom Tomáš Jamník.

„Nikdy nezabudneme. Jeden z najláskavejších ľudí vôbec. Hlbokú sústrasť rodine,“ napísala Monika Jagerová.

„S hlbokou ľútosťou, na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa, korektorka Ľudových novín, študentka 1. ročníka slovenčiny v komunikácii nepočujúcich a predovšetkým kamarátka Lucia Špindlerová včerajší útok na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity noviny neprežila,“ uviedol na webe.

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, predovšetkým rodine. Je to pre nás nesmierne bolestná správa,“ uzavrela redakcia v kondolencii.

Aj svet atletiky zasiahla štvrtková tragická udalosť na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity, pri ktorej zomrelo 15 ľudí. Jednou z obetí je dvadsaťročná talentovaná guliarka Klára Holcová, študentka archívnictva a bohemistiky. Medzi obeťami je aj mladá študentka Aneta Richterová, ktorá bola aktívnou členkou dobrovoľných hasičov.

image

Dalo sa masakru v Prahe predísť? Polícia po vrahovi pátrala už pred streľbou, hľadali ho však v zlej budove

Ďalšou z obetí je aj odborník na dejiny fínskej literatúry a literárnu teórie, švédčinu, fínsko-švédsku literatúru Ján Dlask. Informoval o tom jeho kamarát na Facebooku. "V tejto ťažkej chvíli myslíme hlavne na Honzovu mamičku," dodal.

Na oddelení fínskych štúdií vedecky a pedagogicky Ján Dlask pôsobil od roku 2002. Dlask sa zameriaval aj na české preklady fínskej literatúry, ktoré recenzoval v kultúrnej tlači. Predtým externe vyučoval švédčinu a fínčinu na Univerzite Pardubice a príležitostne z týchto jazykov prekladal či tlmočil.

Medzi ďalšie obete sa radí aj študentka študijného programu Jazyky a komunikácia nepočujúcich Magdaléna Křístková. Keď útočník vtrhol na Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej, študentka Magdaléna mala práve prednášku. „Cez noc sme dúfali, že bude v jednej z nemocníc a všetko dobre dopadne, ale ráno prišla najhoršia správa,“ uviedlo mesto Roztoky na Facebooku, odkiaľ študentka pochádzala.

image

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

"Radostná, milá a nesmierne schopná a činorodá Majda už medzi nami nie je a bude nám chýbať," doplnilo mesto. Magdaléna Křístková bola súčasťou táborníckeho klubu Draci, zúčastnila sa aj mnohých podujatí v rodnom meste Roztoky.

Útok neprežila aj študentka Aneta Richterová. Na Facebooku o tom informoval Zbor dobrovoľných hasičov Velichovky, ktorého bola členkou. „Milovaná dcéra a segra, usmievavá a za všetkých okolností vždy úprimná kamarátka a aktívna členka nášho zboru, nášho tímu... bola súčasťou každého jedného z nás,“ uviedol zbor.

Hasičský zbor odkázal na zbierku, ktorá bola vytvorená pre pozostalých Anety. „Anetka sa zapísala do našich sŕdc, či už v našom hasičskom kolektíve alebo v tom Kameneckom,“ doplnil hasičský zbor.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:43