SingapurUnsplash/Guo Xin Goh
StoryEditor

Len pre vyvolených? Zverejnili zoznam najdrahších miest na svete, za život tu zaplatíš čoraz viac peňazí

TASR01.12.2023., 09:00h

Najdrahšími mestami na svete sa v tomto roku stali Singapur a Zürich, za nimi nasledujú Ženeva, New York a Hongkong. Oznámila to vo štvrtok poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU) so sídlom v Londýne, pričom upozornila, že globálna kríza životných nákladov sa ešte neskončila.

Lajkuj Brainee.sk na

Ceny viac ako 200 bežne používaných tovarov a služieb v miestnych menách medziročne vzrástli v priemere o 7,4 percenta. Ide o pokles oproti rekordnému nárastu o 8,1 percenta v minulom roku, ale stále je to "výrazne viac, ako bol trend v rokoch 2017-2021", uvádza EIU.

image

Luxus, ktorý si nemôžeš dovoliť. Pozreli sme sa do útrob tých najdrahších hotelových izieb na svete

Singapur je na prvom mieste rebríčka už deviatykrát za uplynulých 11 rokov. Mestský štát v juhovýchodnej Ázii má najvyššie ceny za dopravu pre prísne vládne obmedzenia počtu áut. Do kategórie celosvetovo najdrahších tam patria aj oblečenie, potraviny a alkohol.

Nechýba Ženeva či New York

V prípade Zürichu sa prejavila sila švajčiarskeho franku a vysoké ceny potravín, tovarov pre domácnosť a rekreáciu. Ďalšie švajčiarske mesto Ženeva a americký New York sú zhodne na treťom mieste, Hongkong obsadil piate a Los Angeles šieste miesto.

image

New York

Unsplash/Thomas Habr

V porovnaní s ostatnými regiónmi sveta má Ázia naďalej relatívne nižší nárast cien. Čínske mestá v rebríčku klesli na nižšie priečky a štyri z nich (Nanking, Wu-si, Ta-lien a Peking) spolu s japonskými mestami Osaka a Tokio mali v tomto roku najväčší zostup nadol. EIU je výskumná a analytická divízia mediálnej spoločnosti Economist Group, vydavateľa týždenníka The Economist.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:33