Geoffrey HoltX/lesli
StoryEditor

Američan žil v mobilnom dome bez televízora či počítača. Po smrti vyšlo najavo, že bol milionár a všetky peniaze odkázal mestu

ČTK23.11.2023., 11:30h

Geoffrey Holt bol v americkom mestečku Hinsdale známy skromným životným štýlom. Žil v mobilnom domčeku s minimálnym vybavením, neriadil auto a málokedy opúšťal komunitu na juhozápade štátu New Hampshire. Po jeho smrti však vyšlo najavo, že bol milionárom a svoje imanie sa rozhodol darovať svojim spoluobčanom.

Lajkuj Brainee.sk na

Holt zomrel tento rok v júni vo veku 82 rokov. Nemal žiadne deti a jeho posledná partnerka už bola niekoľko rokov po smrti. Do závetu dal jednoduchý pokyn: 3,8 milióna dolárov (takmer 3,5 milióna eur) pre mestečko Hinsdale na investície do školstva, zdravotnej starostlivosti, kultúry a rekreácie.

„Myslím, že nikto nemal ani potuchy o tom, že bol takto úspešný,” povedal člen obecného zastupiteľstva Steve Diorio, ktorý občas na Holta mával zo svojho auta. Zosnulého miestni najčastejšie vídali, ako si číta noviny na hlavnej ulici, chodia do miestnej samoobsluhy alebo jazdia na kosačke na trávu v areáli s mobilnými domami, kde pôsobil ako správca.

image

Zberač kovov z Česka v priebehu rokov odovzdal meď za 11 miliónov. Teraz ho odsúdili, pretože zo zisku neodviedol daň

Nemal televízor ani počítač

Nosil ošuntelé šaty, doma nemal televíziu ani počítač. Aj keď predtým učil stredoškolákov šoférovať, auto pred časom vymenil za bicykel. Jedným z mála ľudí, ktorí o jeho majetkových pomeroch mali aspoň tušenie, je jeho najlepší kamarát Edwin Smith, ktorý teraz spravuje pozostalosť po Holtovi.

Vedel, že jeho priateľ mal rôzne zberateľské záujmy, že mal kedysi vysokú pozíciu v závode na spracovávanie obilia a že svoje peniaze investoval. Zosnulý sa mu vraj raz zveril, že sa mu s investíciami darilo lepšie, než si kedy dokázal predstaviť, a že nevie, čo sa zisky robiť.

Mesto zostalo v šoku

„Dosť ma ohromilo, keď som zistil, že to všetko dostane mesto,” uviedol Smith. Odkázané prostriedky by v komunite so 4 200 obyvateľmi mohli mať značný vplyv, píše AP. Na čo budú použité, zatiaľ nie je jasné, obyvatelia doteraz prišli s návrhmi napríklad na renováciu radnice či nákup nového prístroja na počítanie hlasovacích lístkov na počesť muža, ktorý poctivo chodil k voľbám.

Miestna politička Kathryn Lynchová uviedla, že mestečko bude „peniaze používať veľmi hospodárne, ako to robil pán Holt”. „Vždy mi hovoril, že jeho hlavným životným cieľom je zabezpečiť, aby si nikto nič nevšimol,” povedala jeho sestra Alison.

Brat podľa nej dodával, že „inak sa môžeš dostať do problémov”. „Som iba smutná z toho, že si aspoň trochu nedoprial,” uviedla Alison.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 04:43