Z Čecha sa stal milionár zo šrotoviskaBrainee x Canva
StoryEditor

Zberač kovov z Česka v priebehu rokov odovzdal meď za 11 miliónov. Teraz ho odsúdili, pretože zo zisku neodviedol daň

Miroslav Kamody09.11.2023., 13:00h

Milionár zo šrotoviska. Aj tak sa dá nazvať príbeh muža z českého Příbramska, ktorý dokázal zarobiť za štyri roky na medenom šrote toľko, čo niektorí Slováci nedokážu za 40 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Dobrý zberač kovov si dokáže slušne zarobiť. Za kráľa v tejto profesii by sme bez akýchkoľvek výhrad mohli označiť istého Michala Sýkoru z českého Příbramska. Ako totiž upozornil portál Novinky, počas štyroch rokov sa mu podarilo vyzbierať a odovzdať vyše 100 ton prevažne medených káblov.

Milionár zo šrotoviska

Podarilo sa mu tak zarobiť dostatok peňazí, aby sa z neho stal milionár. Potom však prišiel problém - jeho nezdanené príjmy neušli pozornosti finančného úradu, ktorý mu následne nielen vymeral niekoľkomiliónovú daň z príjmu, ale ešte naňho podal aj trestné oznámenie.

image

Prebral biznis po náhlej smrti otca, miluje luxusné športiaky: Proti označeniu milionár z Lučenca už ani nebojujem, tvrdí Marian

Podľa obžaloby predal Sýkora do zberných surovín v období od roku 2018 do roku 2022 kovový odpad za takmer 11 miliónov českých korún (približne 447-tisíc eur). Pre lepšiu predstavu, pokiaľ človek mesačne zarába tisíc eur, na túto čiastku by musel pracovať viac ako 37 rokov.

Nikto nevie, odkiaľ 100 ton šrotu mal

V rozhodnutí súdu sa píše, že Sýkora štátu neodviedol daň vo výške 3,9 milióna korún (vyše 158-tisíc eur). 47-ročného muža odsúdili na trojročné väzenie s podmienečným odkladom na päť rokov. Rozsudok je právoplatný, no muž čiastku nezaplatil a momentálne má byť v insolvencii.

image

Šrotovisko

Unsplash/Evan Demicoli

Podľa dostupných informácií nie je jasné, odkiaľ muž v priebehu štyroch rokov zozbieral 100 ton šrotu - Sýkora totiž odmietol vypovedať. Bizarné je aj to, kde samotný šrot končil. Portál Novinky zistil, že vyzbieraný kov najčastejšie odovzdával v zberných surovinách v Březnici. Ich majiteľ ale tvrdí, že si na muža nespomína a dodal, že k nemu chodí veľa ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 15:43