Muž si odsedel 16 rokov za ozbrojenú lúpež, ktorú nespáchal. Dva mesiace po formálnom ospravedlnení od štátu ho zastrelili pri cestnej kontroleTwitter/don Lewis/
StoryEditor

Muž si neprávom odsedel 16 rokov. Dva mesiace po formálnom ospravedlnení od štátu ho zastrelili pri cestnej kontrole

Michal Čiernik19.10.2023., 11:30h

Dva mesiace po tom, čo sa štát Florida formálne ospravedlnil Leonardovi Cureovi za 16 rokov neprávom strávených vo väzení, ho smrteľne postrelil zástupca šerifa, ktorý ho zastavil za prekročenie rýchlosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Cureova snaha obnoviť svoj život po neprávoplatnom odsúdení v roku 2003 sa v pondelok ráno 16. októbra skončila tragicky. Na diaľnici v Južnej Georgii išiel 53 ročný Leonard Cure podľa polície takmer 150 kilometrov za hodinu, na úseku, kde je povolená maximálna rýchlosť 110 kilometrov za hodinu, píše New York Post.

Cure vystúpil z auta na žiadosť zástupcu šerifa a spočiatku spolupracoval, no podľa vyhlásenia polície sa stal násilným po tom, čo mu povedali, že ho zatýkajú. Zástupca použil na Cureho taser a obušok v snahe spacifikovať ho, muž sa však začal brániť.

image

Ďalšia zbytočná smrť afroameričana po zásahu polície. Zomrel príbuzný spoluzakladateľky Black Lives Matter

Celý priebeh incidentu bol zaznamenaný na kamere z palubnej dosky policajného auta, ktoré v stredu zverejnila kancelária šerifa okresu Camden v štáte Georgia.

Keď Cure odmietol splniť jeho príkazy a pokračoval v odpore, zástupca vytiahol zbraň a začal strieľať. Na miesto boli privolaní záchranári, ktorí sa snažili Cureovi zachrániť život, na vážne zranenia však na mieste podľahol.

Neprávom odsúdený

Cure bol odsúdený za ozbrojenú lúpež z roku 2003 v lekárni Walgreens v Dania Beach na Floride. Najprv dostal doživotie, pretože bol v minulosti odsúdený za lúpeže a iné trestné činy. V decembri 2019 Cure požiadal úrady, aby znovu vyšetrili jeho prípad na základe nových dôkazov.

O niekoľko mesiacov neskôr Revízna jednotka požiadala sudcu, aby prepustil Cureho z väzenia, pričom uviedli, že odhalil „znepokojujúce“ odhalenia, že muž mal solídne alibi, ktoré boli predtým ignorované. Nezávislá porota zložená z piatich právnikov súhlasila a rozhodla, že prípad proti Cureovi „vyvolal dôvodné pochybnosti o jeho vine a že je s najväčšou pravdepodobnosťou nevinný.“

Sudca zrušil Cureove odsúdenia a rozsudok a všetky obvinenia boli proti nemu stiahnuté o tri dni neskôr. V auguste tohto roku dostal Cure, ktorý žil na predmestí Atlanty, 817-tisíc dolárov, v prepočte 775-tisíc eur ako kompenzáciu za svoje nezákonné odsúdenie a uväznenie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:21