Hlasovanie o najtučnejšieho medveďaUnsplash/Mark Basarab
StoryEditor

Koná sa každoročný týždeň tučných medveďov. Národný park hľadá zviera najlepšie pripravené na zimu, hlasovať môžeš aj ty

Miroslav Kamody09.10.2023., 13:00h

Minulé roky o najtučnejšieho medveďa hlasovalo milión ľudí. Teraz máš šancu pridať sa k nim aj ty.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo na Slovensku boli medvede ešte pred pár mesiacmi problémom číslo jeden, v Spojených štátoch sú momentálne oslavované. Ako totiž informuje portál Mashable, v Národnom parku a rezervácii Katmai na Aljaške sa koná tradičný týždeň tučných medveďov.

Toto čarovné miesto je jedným z najdivokejších a najmenej rozvinutých národných parkov, ktorý umožňuje prekvitať nespútanému svetu prírody. Výsledkom je, že jazerný a riečny ekosystém sa hemží lososmi a následne aj pôsobivo tučnými medveďmi.

image

Samosprávy našli spôsob, ako zatočiť s medveďmi. Na pomoc si zavolali roboty, v Japonsku sa im darí

Ako sa im darilo v lete

„Tučné medvede sú príkladom bohatstva národného parku Katmai a Bristolského zálivu na Aljaške, divokej oblasti, ktorá je domovom viac medveďov hnedých ako ľudí a najväčších a najzdravších výbehov lososa sockeye na planéte,“ povedali strážcovia národného parku pre portál.

Fat Bear Week, ktorý sa koná každý rok okolo prvého októbrového týždňa, je online udalosť organizovaná službou Park Service a livestreamermi divokej zveri explore.org. Podujatie ukazuje, ako sa darilo medveďom hnedým v regióne, keď sa dosýta napchávali lososmi.

Tučné medvede sú zdravé, úspešné, obdarené bohatými zásobami tuku, aby prežili dlhú a drsnú aljašskú hibernáciu. „Každú zimu, schúlené vo svojich brlohoch, prežijú hnedé medvede niekoľko mesiacov trvajúci hladomor,“ vysvetlili strážcovia.

Mesiace bez jedla a vody

„Počas zimného spánku medvede nebudú jesť ani piť a stratia jednu tretinu svojej telesnej hmotnosti. Ich prežitie v zime závisí od hromadenia dostatočných tukových zásob pred vstupom do brlohu. Hnedé medvede z Katmai sú najtučnejšie koncom leta a začiatkom jesene po lete strávenom snahou uspokojiť svoj hlboký hlad.“

Týždeň tučných medveďov umožňuje verejnosti hlasovať online za najtučnejšieho medveďa. Hlasovanie prebieha na webovej stránke explore.org a začalo sa 4. októbra 2023. Je to turnaj podobný play-off, s jedinou elimináciou, ktorý trvá asi týždeň. Park Service odhalil konkurentov a skupinu 2023, ktorých môžeš vidieť nižšie:

image

Hlasovanie o najtučnejšieho medveďa

Explore

Známe tváre

Mnohé z medveďov v turnaji sú dobre známe. Celé leto boli naživo na kamere pozdĺž 2,5 kilometra dlhej rieky Brooks v Katmai, kde lovia na strategických miestach (napríklad pod vodopádom). Mnoho medveďov sa každoročne vracia na hody, takže biológovia aj diváci poznajú životnú históriu a temperament zvierat.

Šampión roka 2019, medveď 435 „Holly“, je uznávaný ako vynikajúca matka. V roku 2014 si Holly „adoptovala“ opustené mláďa – bezmocného mladého medveďa. Medveď 480 "Otis" je populárne zviera, ktoré aj keď starne a chýbajú mu zuby, je výnimočný v chytaní rýb na svojom zvyčajnom mieste pod vodopádom Brooks River, na mieste nazývanom "Otisova kancelária."

image

Niekedy je to zlé počasie, inokedy porucha. Lietadlo z Dubaja však meškalo kvôli pobehujúcemu medveďovi v batožinovom priestore

Holly aj Otis sú stálymi favoritmi turnaja. Majú však silnú konkurenciu v podobe obrovského medveďa 747, zvieraťa, ktoré do konca leta ročne narastie na viac ako 450 kíl.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:59