Ploštice trápia ParížBrainee X Canva/
StoryEditor

Paríž trápi invázia ploštíc. Vždy skontroluj matrace či podušky, kufor si daj ďaleko od postele, radí aj Ema Müller

Nikola Michalkova04.10.2023., 15:00h

Žeby si romantické mesto zamilovali aj ploštice? Vyzerá to tak. V meste lásky s nimi majú veľký problém, ktorý môže byť nebezpečný aj pre ľudské zdravie.

Lajkuj Brainee.sk na

Správy o výskyte ploštíc sa začali objavovať už v lete. Hovorilo sa o ich výskyte najmä v hoteloch či rekreačných zariadeniach. Odvtedy sa ale títo miniatúrni škodcovia našli aj na najrôznejších neočakávaných miestach – od kín až po parížske metro, píše sa na portáli Unilad.

Zhrozenie cestujúcich

Samozrejme, nikto by si domov nechcel priniesť takúto nemilú návštevu. Niekoľko cestujúcich bolo zdesených, keď sa k nim dostali informácie o ich výskyte aj v metre. Škodcov videli vo vlakoch či v metre, preto si vždy radšej aj dvakrát svoje sedadlá skontrolovali. Ale ako sa zdá, ploštice sa dostali ešte ďalej. 

image

Mesto zasiahla biblická invázia kanibalských cvrčkov. Hmyz spôsobuje dopravné nehody, z ciest ho musia odhŕňať

Objavili sa totiž správy o tom, že ploštice spozorovali aj na trajekte z Marseille do Tangeru v Maroku. Situácia sa natoľko zhoršila, že prístavy v Tangeri zaviedli dodatočné opatrenia na monitorovanie zdravia. Tým chcú zabrániť príchodu škodcov do krajiny z Francúzska. Cestujúci preto museli čakať na palube, kým sa loď a jej náklad poriadne vyčistí a vydezinfikuje.

image

Ploštica

Piotr Naskrecki/Wikipedia

Kde sa zdržiavajú?

Skvelým miestom pre ploštice sú teplé, odľahlé miesta s tkaninou, vrátane postelí. V niektorých prípadoch sa dokonca môžu ukrývať aj medzi podlahovými doskami, v elektrických zásuvkách alebo dokonca za tapetami. Odborníci ale zdôrazňujú, že ich výskyt nie je spôsobený nedostatočnou hygienou. Problémom je, že ploštice majú vysokú mieru rozmnožovania. To znamená, že ak si títo malí škodcovia nájdu miesto, kde sa im páči, ich populácia sa tam môže veľmi rýchlo zvýšiť. 

Sú viditeľné voľným okom a živia sa ľudskou krvou. Ich uhryznutie spôsobí podráždenie, vyrážky, červené škvrny. Okrem toho môže zvýšiť riziko kožnej infekcie, ale môžu tiež spôsobiť, že sa v noci nevyspíš pre nepríjemné svrbenie. V súčasnosti ale nie je známe, že by ploštice svojím uhryznutím prenášali nejaké infekcie. 

image

Uhryznutie plošticou spôsobí vyrážky či červené škrvny.

James Heilman, Md/Wikipedia

O probléme napísal francúzskej premiérke Élisabeth Borneovej zástupca starostu Paríža Emmanuel Grégoire. „Ploštice sú problémom verejného zdravia a mali by byť tak aj vyhlásené.“ Okrem toho sa vyjadril, že má obavy, ktoré súvisia aj s nadchádzajúcimi olympijskými a paralympijskými hrami, ktoré sa vo Francúzsku majú konať budúci rok. „Štát musí urýchlene zaviesť akčný plán proti tejto pohrome, keďže Francúzsko sa pripravuje na privítanie olympijských a paralympijských hier v roku 2024,“ vyjadril sa. 

Skúsenosť má aj známa Slovenka

Ema Müller už nejaký čas žije práve v Paríži a na svojom Instagrame napísala, že aj ona si zažila s plošticami svoje a získala niekoľko štípancov. Vo svojom príbehu opisuje, že si myslí, že si ich spolu s priateľom priniesli z hotela alebo airbnb. 

„V divne vyzerajúcom airbnb/hoteli si vždy pozri matrac, podušky, či na nich nie sú také mini čierne bodky. Ploštice len tak neuvidíš. Kufor ďaleko od postele, nikdy nie na ňu. Pozor si dávaj hlavne vo veľkých mestách, nie len v centre luxusnej módy, kde pár mesiacov dozadu štrajkovali smetiari a na ulici si preskakovala potkany,“ napísala v príbehu na Instagrame. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 18:41