V Bulharsku našli telo mumifikovaného mužaUnsplash/Joel Ambass
StoryEditor

Muža našli kompletne mumifikovaného. Vyšetrovatelia sú zmätení, pred 16 dňami ho totiž ešte videli živého

Miroslav Kamody27.09.2023., 10:00h

Prirodzená mumifikácia zvyčajne trvá niekoľko týždňov až 6-12 mesiacov, telo 34-ročného muža to však z neznámych dôvodov zvládlo za menej ako 16 dní.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyšetrovatelia v Bulharsku si lámu hlavu nad prípadom mŕtveho muža. Len 16 dní po tom, ako ho naposledy videli živého, našli jeho telo v štádiu „úplnej mumifikácie“, píše portál Indy100

Pozostatky objavili pri železničnej trati 3. septembra. Osoba bola naposledy videá 16 augusta, muž mal len 34 rokov a v minulosti problém s alkoholizmom. Jeho vnútro sa však zredukovalo na „bezštruktúrne masy“ a pracovníci prípadu nedokázali vysvetliť, ako telo tak rýchlo dosiahlo taký pokročilý stav mumifikácie.

image

Je to moja Juanita. Muž prevážal v termo taške stovky rokov starú múmiu, roky s ňou žil a staral sa o ňu

Vedci si prípad nevedia vysvetliť

Správa publikovaná v magazíne Cureus ukazuje celú sériu obrázkov mŕtvoly. Vzhľadom na to, že nie sú vhodné pre citlivé povahy, pridávame len odkaz na článok.

Vedci sú však z prípadu fascinovaní. Autori správy odhaľujú, že „povrch kože vykazoval sfarbenie od svetlej po tmavohnedú a bol tvrdý a kožovitý“. „Vnútorné vyšetrenie tela ukázalo, že vnútorné orgány v lebečnej, hrudnej a brušnej dutine sa rozpadli na vysušené hnedočierne masy,“ píšu odborníci.

image

Je to moja Juanita. Muž prevážal v termo taške stovky rokov starú múmiu, roky s ňou žil a staral sa o ňu

Prirodzený proces môže trvať aj rok

Výskumníci zdôraznili, že prirodzená mumifikácia „zvyčajne trvá niekoľko týždňov až 6-12 mesiacov“ a že k takejto rýchlej premene by normálne došlo len v extrémnych horúčavách. Problémom ale je, že teplota v Sofii sa v danom časovom období pohybovala od 16 do 33 stupňov Celzia, čo podľa vedcov nie je dostačujúce na takýto typ mumifikácie.

Autori predpokladali, že prechádzajúce vlaky mohli vytvoriť veterné prostredie, ktoré mohlo prispieť k vysušeniu tela a k odparovaniu telesných tekutín. Okrem toho sú si však istí jedine tým, že za rýchlym procesom mumifikácie rozhodne nebolo počasie v hlavom meste.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:12