Zomrel taliansky mafiánsky boss Denaro. Šéf organizácie Cosa Nostra.Profimedia.cz/
StoryEditor

Policajti ho nevedeli chytiť tri desaťročia. Zomrel mafiánsky boss Denaro, šéf Cosa Nostra podľahol zákernej chorobe

iDnes.czČTK25.09.2023., 10:30h

V Talianskej nemocnici zomrel väznený mafiánsky boss Matteo Messina Denaro. Šesťdesiatjedenročný šéf sicílskej mafie Cosa Nostra mal rakovinu. Polícia ho zatkla iba v januári po tom, čo tri desaťročia unikal spravodlivosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatknutý bol počas toho, čo bol na ceste na jednu z najprestížnejších palermských kliník, kde sa mal podrobiť chemoterapii. Podľa dostupných informácií sa Denaro po svojom zatknutí liečil vo väzenskej nemocnici v L‘Aquile v strednej časti Talianska. Už v noci na sobotu agentúra ANSA informovala, že mafiánsky boss je v kóme. Lekári mu nedávali žiadnu nádej a odpojili ho od prístrojov.

Talianska tlač označuje Messinu Denara za posledného veľkého bossa sicílskej mafie. Vedenie Cosa Nostry prevzal po tom, čo boli zatknutí jej predchádzajúci šéfovia Bernardo Provenzano v roku 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok neskôr.

Skrýval sa od roku 1993

Pred justíciou sa Messina Denaro skrýval od roku 1993. Na doživotie bol odsúdený kvôli bombovým útokom v roku 1993 vo Florencii, Ríme a Miláne, pri ktorých zomrelo desať ľudí, a za podiel na vraždách dvoch známych sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roku 1992.

image

Mafiánsky boss a šéf organizácie Cosa Nostra je v kóme. Podľa lekárov už neexistuje šanca na zlepšenie jeho zdravotného stavu

Prokurátori ho obžalovali aj v súvislosti s mnohými ďalšími vraždami, ktoré sa pripisujú talianskej mafii. Do svojho chytenia patril medzi desať najhľadanejších zločincov sveta.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:25