Väznica Bory v PlzniMafra/Ladislav Němec
StoryEditor

VIDEO Česká väznica plná pervitínu sa objaví v sérii na Netflixe. Tá ukazuje najtvrdšie väzenia na celom svete

iDnes.cz13.09.2023., 10:00h

Väznicu Bory, najväčšie zariadenie v Českej republike, si vybrala spoločnosť Netflix do seriálu o najtvrdších väzniciach sveta. Epizóda venovaná Plzni bude mať premiéru v piatok a otvorí novú sériu. Prvýkrát sa tiež v seriáli objavia zábery z dronu zachytávajúce vnútro väzenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Česká republika ako najväčší výrobca pervitínu. To sa odráža aj vo väznici. Je tu väzeň, ktorému za dva roky prešiel rukami viac ako metrák drogy. Sú tu väzni, ktorí drogy berú aj za mrežami, kde sa majú napraviť. Je potrebné zabezpečiť, aby sa k nim do výkonu trestu drogy vôbec nedostali, píše Petr Ježek z portálu iDnes.

Ak už ich tam niekto dokáže prepašovať, strážcovia so špeciálne cvičenými psami na vyhľadávanie drog sa nepretržite snažia zabrániť tomu, aby ich väzni mohli užívať. To všetko sa má objaviť v dieli z plzenskej väznice. Vysielacia spoločnosť Netflix zverejnila video dlhé trištvrte minúty, ktoré je pozvaním na sledovanie prvého dielu novej série.

image

Trest smrti majú, katov však nie. V Bangladéši sa väzni musia popraviť navzájom

Unikátne zábery

Divákov prevedie plzenskou väznicou reportér Raphael Rowe, rovnako ako v prevažnej väčšine predchádzajúcich dielov z väzníc v mnohých krajinách väčšiny kontinentov. Vedenie plzenskej väznice vyjadrenie k zaradeniu do tohto unikátneho projektu pripravuje na stredu.

Diel o väznici Plzeň-Bory bude mať ešte jednu svetovú premiéru. Podľa informovaného zdroja to bude prvýkrát, kedy sa v tejto dokumentárnej sérii objavia zábery z dronu nielen z vonku, ale aj priamo z vnútra väznice.

Tie pre celosvetovú spoločnosť zaistili podľa zistení iDnes Česi. „Bol to ohromný zážitok. Je to prostredie, do ktorého sa človek s dronom len tak nedostane. Ide o prísne strážený priestor s bezletovou zónou, bolo okolo toho množstvo zariaďovania a povoľovania. Vedenie väznice bolo veľmi ústretové. Lietali sme nielen vo vonkajších priestoroch, ale aj vo vnútri, priamo vo hviezde. Bola to veľmi výnimočná situácia,“ povedal jeden z ľudí, ktorí sa podieľali na robení unikátnych záberov.

Najväčšia v Česku

Plzenská väznica je najväčšia v Českej republike. Aktuálne v nej je cez 1 200 väzňov či už vo väzbe, alebo už vo výkone trestu. Podľa štatistík väzenskej služby za tohtoročný august je to asi o štyri percentá viac, než je plánovaná kapacita.

Rozhodnutie o stavbe väznice Bory padlo v roku 1870, dostavaná bola o osem rokov neskôr. Podľa Lukáša Palečka, ktorý dával dohromady históriu väznice, sa väzňom s číslom 1 stal obchodník Bedřich Schneiberg z Prahy odsúdený na osem rokov ťažkého žalára.

image

Alarmujúca situácia v britských väzniciach. Obsadených je všetkých vyše 80-tisíc miest, odsúdených nemajú kam dať

V roku 1894 sa v plzenskej väznici ocitlo 33 zo 68 odsúdených v politickom procese s „Omladinou“ vrátane budúceho prvého ministra financií Československej republiky Aloisa Rašína. Po komunistickom prevrate v nej boli aj novodobí politickí väzni, 31. júna 1949 tu bol popravený generál Heliodor Píka.

Na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia sa medzi osobnosťami väznenými v plzenskej väznici nachádzali napríklad neskorší prezident Václav Havel, neskorší minister zahraničných vecí Jiří Dienstbier, Pavel Wonka, mnohí ďalší signatári Charty 77 či členovia Výboru na obranu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 14:20