Naši predkovia sexuálne nepohrdli ani robustnejšími príbuznými - a robili dobre. Vďaka tomu prežili zlé podmienky.The Natural History Museum, London/
StoryEditor

Naši predkovia mohli nosiť topánky už pred stotisíc rokmi. Potvrdzujú to stopy, ktoré našli vedci

TASR15.09.2023., 13:00h

Fosílne stopy objavené na južnom pobreží Kapského polostrova v Južnej Afrike by mohli byť doteraz najstarším dôkazom o tom, že naši dávni predkovia nosili obuv.

Lajkuj Brainee.sk na

Paleontológovia v Južnej Afrike za posledných 15 rokov odkryli viac ako 350 v pôde zachovaných stôp mnohých zvierat aj dávnych ľudí. Niektoré ľudské stopy majú odtlačky prstov, čiže vznikli pri chôdzi alebo behu naboso. Niektoré sú však bez nich. Podľa pracovnej hypotézy "obyvatelia týchto oblastí v strednej dobe kamennej mali prostriedky, motív a príležitosť vyrábať obuv", uviedol člen výskumného tímu Charles Helm z Univerzity Nelsona Mandelu v Južnej Afrike.

Akonáhle dávni ľudskí predkovia našli spôsob, ako použiť kostené nástroje na výrobu oblečenia, výroba „obuvi mohla byť logickým doplnkom,“ vysvetlil Helm.

image

Nové zistenia o unikátnom ľadovom mužovi. Ötzi zrejme vyzeral úplne inak, ako sme si doteraz mysleli

Tak ako dnešní ľudia, aj naši dávni predkovia si „obuvou“ chránili nohy pred ostrými kameňmi pozdĺž pobrežia, ako aj pred extrémnymi horúčavami a chladom.

V časopise Ichnos vedci zverejnili štúdiu, v ktorej skúmali objavené stopy homininov so známkami používania obuvi v južnej Afrike a porovnávali ich s tými z neskorších období objavenými v západnej Európe.

Analyzovali dôkazy stôp z troch pravekých nálezísk na pobreží Kapského mysu v Južnej Afrike. Pri ich identifikácii archeológovia ako rozhodujúci faktor sledovali prítomnosť a zarovnanie odtlačkov prstov.

image

Vedci odhalili pôvod ľudstva. Každý človek na planéte údajne pochádza z tejto africkej krajiny

Hľadali "jasné okraje stopy" homininov spolu s akýmikoľvek pravdepodobnými "bodmi pripevnenia popruhov". Zatiaľ síce žiadna z nájdených stôp nebola vedecky presne datovaná, podľa výskumníkov však vznikli v období pred 70 000 až 130 000 rokmi.

„Aj keď sú naše dôkazy sugestívne, zatiaľ ich nepovažujeme za presvedčivé,“ povedal archeológ. Dôkazy môžu skresľovať objavené stopy vytvorené bosými jedincami, preto by „vývoj kritérií na identifikáciu stôp obutých homininov mal pomôcť v budúcom úsilí o interpretáciu,“ dodal paleontológ Charles Helm.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:13