Žiak sa priznal, že chcel skončiť so životom, škola ho ignorovala.Brainee X Canva/
StoryEditor

Trans tínedžer pravdepodobne spáchal samovraždu. Pár dní predtým hľadal pomoc v škole, tá ho ignorovala

nik08.09.2023., 14:00h

Slová o samovražde by sa nikdy nemali podceňovať. Ani v prípade, keď o nej hovorí tínedžer.

Lajkuj Brainee.sk na

Alex Dews bol len 13-ročný študent, ktorý navštevoval ôsmy ročník na Outwood Academy Shafton v Barnsley v grófstve South Yorkshire. Práve tam sa žiak snažil hľadať pomoc, ktorá ale neprišla, píše sa na portáli Daily Mail.

Škola ho ignorovala

Zamestnanci školy si „nevšímali transrodového žiaka, ktorý im niekoľko týždňov pred smrťou hovoril, že sa chce zabiť,“ zaznelo pri vyšetrovaní. Koroner počas vyšetrovania prišiel na to, že u zamestnancov došlo k individuálnym pochybeniam pri dodržiavaní podporných postupov, ale zároveň sa vyjadril, že nedošlo k „systémovému zlyhaniu.“

K nešťastnému prípadu sa vyjadrila aj Alexova rodina, ktorá povedala, že už začiatkom tohto roka „volal o pomoc a nebol braný do úvahy.“

Vo štvrtok sa k prípadu vyjadrila aj asistentka Abigail Combesová, ktorá hovorí: „Existujú absolútne identifikované individuálne zlyhania pri dodržiavaní týchto postupov. Nie sú ale dostatočné na to, aby predstavovali systémové zlyhanie.“

image

Ženu zastrelili kvôli dúhovej vlajke pred jej vlastným obchodom. Strelec bol krajne pravicový konšpiračný teoretik

Našli ho v parku

Incident sa odohral v júli minulého roka, keď Alexa našli s vážnymi zraneniami v parku. O štyri dni na to v nemocnici zomrel. Na súde tiež odzneli slová jeho rodiny, ktorá hovorila, že Alex si chcel pred nástupom na strednú školu zmeniť meno a identifikovať sa ako muž. Škola Outwood Shafton ho zaradila do svojho registra zraniteľných osôb. 

V roku 2021 sa Alex prvýkrát sám zranil. Avšak tento incident škola riadne nezaznamenala. Alex sa so svojím sebapoškodzovaním zveril aj podpornej službe a v marci minulého roka napísal list, v ktorom uviedol, že chce skončiť svoj život. To vyvolalo urýchlené odporúčanie školy na poradenskú službu iSpace v Barnsley.

Koroner uviedol, že Alex naozaj začal s poradenstvom. Na sedeniach priznal, že sa pokúšal predávkovať sa. O tom, že chcel skončiť svoj život povedal aj vedúcemu ochrany v škole. Sedenia sa podľa zistení súdu skončili v máji 2022. Jeho správanie sa zhoršilo, ale v škole sa žiadne ďalšie známky sebapoškodzovania neobjavili. Škola preto nemohla predpokladať, že „existuje skutočné alebo bezprostredné ohrozenie Alexovho života“. 

Pani Combesová tvrdí, že škola v júni Alexa poslala do Camhs, čo ale neurobila preto, že by zamestnanci mali o jeho život obavy. Dokazuje to fakt, že ak by sa naozaj obávali o jeho bezpečnosť, vybrali by si pravdepodobne inú službu a nie Camhs. 

Combesová nevie, či Alex chcel úmyselne skončiť svoj život. Zároveň dodala, že nemá dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili, že zomrel skutočne v dôsledku samovraždy. No pochopiteľne, niekoľkokrát volal o pomoc, ktorá ale neprišla hneď. A to by sa nemalo stávať. Ani vyjadrenia o samovražde by sa nikdy nemali brať na ľahkú váhu.

image

Škodí Pride LGBTI+ komunite? Podľa psychológa je táto otázka absurdná, prezradil dôvod

Vyjadrenia na súde

Začiatkom tohto roka sa k prípadu vyjadrila aj Alexova stará mama. „To, čo sa nám stalo, nás všetkých roztrhalo na kusy a žiadne slová nikdy nevysvetlia prázdnotu a množstvo bolesti, ktorú cítime.“

Na súde prečítala vyhlásenie, ktoré napísala v menej celej rodiny. „Nebol to len nejaký problémový tínedžer, nebolo to číslo stratené v systéme, ale vystrašené dieťa, ktoré sa snažilo vyrovnať s vlastným pohlavím a s tým, ako by mohlo zapadnúť do spoločnosti, ako volalo o pomoc a bolo ignorované. Aký bol sklamaný, a ako sme teraz odkázaní na to, aby sme sa snažili pozbierať kúsky nášho rozbitého života,“ hovorila. 

Pani Dewsová tiež opísala, že rodina si uvedomila, že keď začal chodiť do školy, viedol boj so svojím vlastným telom. Opísala tiež, ako svojej rodine povedal, že je transsexuál a ako si zvolil nové meno. 

„Alexa by som prijala bez ohľadu na to, aký bol. Bol to môj vnuk a nezáležalo na tom, aké mal meno alebo genitálie. Milovali sme ho bez ohľadu na to, čo sa stalo. Škola urobila veľmi málo preto, aby si vybudovala nejaký vzťah alebo pochopenie Alexa počas ťažkého obdobia, ktorým prechádzal. Mala som pocit, že keďže na tieto situácie nie sú zvyknutí, tak sa to akoby odsunulo na druhú koľaj,“ pokračovala. 

„Alex nebol problémový tínedžer, ktorý prechádza módnou fázou. Bolo to dieťa, ktoré kričalo o pomoc a nikto ho nepočúval ani neponúkal pomoc, ktorú potreboval. Cítim sa sklamaná a mám pocit, že pri Alexovi zlyhali, aj napriek každému pokusu o pomoc a každému volaniu o pomoc, ktoré zostalo nevypočuté a nerealizované,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:38