Viac ako 600 hasičov vrátane posíl z niekoľkých európskych krajín bojuje v Grécku s veľkými lesnými požiarmi. Michael Varaklas/Tasr
StoryEditor

Ohnivé inferno pokračuje. Grécky požiar spálil plochu väčšiu ako New York, v Európe je najväčším za desiatky rokov

Michal Čiernik30.08.2023., 11:30h

Lesný požiar v Grécku je najväčším požiarom, aký bol kedy zaznamenaný v Európskej únii za posledné desiatky rokov. S ekologickou katastrofou nevídaných rozmerov bojujú stovky hasičov.

Lajkuj Brainee.sk na

Požiar na severovýchode grécka pri meste Alexandroupoli sa zmenil na devastačnú ekologickú katastrofu, akú Európa už dlhé desaťročia nezažila. Jedenásť lietadiel, jeden vrtuľník a spolu 407 hasičov poslala Civilná ochrana Európskej únie na pomoc proti požiarom, ktoré si vyžiadali najmenej 20 obetí. „V tejto súvislosti sme zmobilizovali 12 lietadiel z našej flotily spolu s viac ako 400 hasičmi a 60 vozidlami,“ povedal hovorca Balazs Ujvari.

Z celkového počtu obetí bolo 18 migrantov vrátane dvoch detí, ktoré boli objavené v regióne, ktorý utečenci využívajú ako prechod zo susedného Turecka, uvádza portál Sciencealert.

Služba civilnej ochrany uviedla, že požiar spálil viac ako 810 štvorcových kilometrov, čo je oblasť väčšia ako New York. „Tento požiar je najväčší v EÚ od roku 2000, keď Európsky informačný systém o lesných požiaroch (EFFIS) začal zaznamenávať údaje," uviedla služba .

Ekologická katastrofa

Grécka hasičská služba pre agentúru AFP uviedla, že požiar v národnom parku Dadia na severovýchode regiónu, ktorý je významnou rezerváciou pre dravé vtáky, sa stále nekontrolovateľne šíri. Park čelil veľkému požiaru aj v roku 2011, povedala lesná strážkyňa Dora Skartsis „Všetko, čo sa odvtedy regenerovalo, sa v posledných dňoch znovu stratilo,“ prezradila.

„Hovoríme o obrovskej ekologickej katastrofe. Je to obrovská tragédia,“ povedala Skartsis, ktorá zároveň vedie skupinu na ochranu biodiverzity v regióne.

image

Služba civilnej ochrany uviedla, že požiar spálil viac ako 810 štvorcových kilometrov.

Thanassis Stavrakis/Tasr

Len v Alexandroupoli zahynulo pri požiari najmenej 4-tisíc oviec a kôz a podľa Kostasa Dounakisa, ktorý vedie miestne združenie chovateľov dobytka, boli zničené všetky sklady s krmivom v oblasti.

Hasí celá Európa

Vzhľadom na rozsiahlosť katastrofy, Grécko požiadalo o pomoc ďalšie európske krajiny, pričom dostalo desiatky kusov techniky a stovky hasičov z celého kontinentu. Najnovšie vyslalo Francúzsko a Španielsko ďalšie lietadlá, aby sa pripojili k tým, ktoré už vyslali z Nemecka, Švédska, Chorvátska, Cypru a Českej republiky v rámci mechanizmu núdzovej reakcie Európskej únie.

Do Grécka bolo vyslaných aj viac ako 350 hasičov z Rumunska, Francúzska, Českej republiky, Bulharska, Albánska, Slovenska a Srbska, uvádza portál Euronews.

image

FOTO Keď turistov na lehátkach vystriedali plamene. Pláže v celom Stredomorí horia ako fakle

V celom Grécku hasiči v pondelok bojovali so 74 lesnými požiarmi, pričom 27 z nich vypuklo v priebehu 24 hodín od nedele do pondelka večera, informovalo hasičské oddelenie.

Od mája zatkli predstavitelia hasičského zboru 163 ľudí na základe obvinení z požiaru, z toho 118 za nedbalosť a 24 za úmyselné podpálenie, uviedol hovorca vlády Pavlos Marinakis.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:31