Speváčku Taylor Swift obviňujú, že na turné propaguje satanizmus či čarodejníctvo.Isa Serrato, Leo/Twitter
StoryEditor

Satanizmus či čarodejníctvo na turné Taylor Swift? Konzervatívni kresťania prišli s neuveriteľnými obvineniami

Nikola Michalkova06.04.2023., 14:00h

Populárnu speváčku najnovšie obvinili z propagácie satanizmu či čarodejníckych rituálov. Pojem čarodejnica má ale v skutočnosti iný význam.

Lajkuj Brainee.sk na

Slávna americká speváčka a skladateľka Taylor Swift vydala nový album, ktorým prekonala viacero rekordov a na prvých desiatich priečkach sa umiestnili viaceré jej piesne. Nedávno vyšla po rokoch na pódiá s Eras Tour, pričom na koncerte odspieva až 44 piesní. Najnovšie sa na ňu zvalili obvinenia, že propaguje satanizmus. Šialené, nie?

Divadelná scénka z turné

Celé to začalo scénkou, ktorá je súčasťou najnovšieho turné. Krátka scéna vyvolala množstvo hnevu. Na sociálnych sieťach sa spustila lavína obvinení o satanizme či čarodejníctve. Zatiaľ čo mnohí turné spevákov vnímajú skôr po estetickej stránke alebo ako príležitosť zažiť svoj idol naživo, niektorí veriaci sa na to pozreli trochu z iného súdka. 

image

Vydala nový album, všetky piesne obsadili prvé priečky. Taylor Swift je prvá speváčka, ktorej sa to podarilo

Ľudia, ktorí speváčku obviňujú, majú pocit, že popová hviezda na pódiu propaguje nemravné veci svojím vystupovaním pred fanúšikmi, uvádza sa na portáli Unilad. A zatiaľ čo jej oddaní fanúšikovia pravdepodobne nezmýšľajú podobne, nemôžeme sa čudovať, že sa predsa len našli ľudia, ktorí majú potrebu vyjadriť svoje teórie. „Taylor Swift som nikdy nemal rád, ale teraz mám dôvod. Práve som videl video s jej čarodejníckym rituálnym vystúpením na niekoho Instagramovom príbehu. Nech to zlo vypadne! Veriaci by to nemali počúvať,“ napísal jeden používateľ na Twitteri. 

Obvinení je viac

Na TikToku sa objavilo video kresťanky, ktorá vystúpenie slávnej speváčky zobrala až príliš vážne. Zatiaľ čo väčšina ľudí berie koncerty a videoklipy ako estetický a hudobný zážitok bez väčšieho zamýšľania sa nad náboženskými či inými významami, vo videu sa vyjadruje k piesni „Willow“, pri ktorej sa konkrétna scéna na pódiu odohráva. 

„Prvé video, ktoré natočil jeden fanúšik na koncerte hovorí: ‚Áno, privolajte démonov!‘ Najhoršie na tom je, že Taylor dvakrát komentovala video so slovami: ‚Toto je nové, poďme!‘“ vysvetľovala žena, ktorá video neskôr pravdepodobne zmazala, pretože sa začali objavovať kritické komentáre od fanúšikov popovej hviezdy. „Hovorí, že ‚privolajte démonov‘  je nový davový chorál, ktorý všetci hovoria, keď robí svoj čarodejnícky rituál.“

Samozrejme, ak si video nižšie pozrieš, môžeš mať z neho pocit, že to istým spôsobom nejaký rituál pripomína, ale okrem toho to môže byť len to, čo to je – scénka, ktorá sprevádza pieseň. Pravý význam celého vystúpenia pozná pravdepodobne len samotná speváčka. 

Nie je čarodejnica ako čarodejnica

Samotná Taylor potvrdila, že pieseň Willow znie ako zaklínadlo, aby sa do teba niekto zamiloval. Avšak celá tá vec s čarodejníctvom a rituálmi je tak trochu inak. O čarodejniciach speváčka nespieva len v tejto skladbe, ale objavujú sa aj v iných. 

Výraz použila aj vo svojej piesni „Mad Woman“ z albumu Folklore, ktorý vydala v roku 2020 a v ktorej spieva: „Ženy tiež rady lovia čarodejnice. Robia za teba tú najšpinavšiu prácu.“ Na čarodejnice odkazovala aj v albume Reputation z roku 2017, keď v jednej piesni spievala: „Upália všetky čarodejnice, aj keď ty nie si jedna z nich.“

Zdá sa, že kresťanom zjavne unikol pravý a moderný význam slova čarodejnica. Neodkazuje na nič, čo by bolo v rozpore s Bohom či kresťanstvom. Ani ním nevyvoláva démonov. V súčasnosti sa tento pojem používa ako symbol feminizmu a silných žien, ako uvádza portál Psychnsex.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:49