Bývalý ruský prezident Medvedev naznačil, že by Rusko mohlo anektovať gruzínske separatistické regióny.Profimedia.cz/
StoryEditor

Rusko údajne plánuje ďalšie anexie, potvrdil Medvedev. Vojská má rozmiestnené v týchto oblastiach Európy

iDnes.czČTK23.08.2023., 11:00h

Bývalý ruský prezident Medvedev naznačil, že by Rusko mohlo anektovať gruzínske separatistické regióny Južné Osetsko a Abcházsko.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko po vojne z roku 2008 udržuje svoje vojská v severných územiach krajiny, čo Gruzínsko označuje za okupáciu. „Predstava, že sa pripojí k Rusku, je v Abcházsku a Južnom Osetsku stále populárna,“ napísal Medvedev v článku v denníku Argumenty i Fakty.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady od začiatku roka a pol trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu presadzuje čo najtvrdší postup voči Kyjevu aj Západu. „Dalo by sa to urobiť, ak by na to boli dobré dôvody,“ uviedol Medvedev.

Napätá situácia už od roku 2008

Gruzínsko nad Abcházskom a Južným Osetskom stratilo kontrolu po rozpade Sovietskeho zväzu. Moskva ich nezávislosť uznala v roku 2008 po tom, čo sa Gruzínsko pokúsilo získať silou kontrolu nad Južným Osetskom, na čo Rusko zareagovalo protiútokom. Agentúra Reuters píše, že hoci sa vzťahy medzi oboma krajinami odvtedy zlepšili, Medvedev obviňuje Západ, že zvyšuje napätie okolo Gruzínska, keď hovorí o jej možnom prijatí do NATO.

image

Ruskí žiaci dostanú nové učebnice dejepisu. Budú sa učiť Putinov výklad dejín

„Nebudeme čakať, či sa naše obavy priblížia k skutočnosti,“ napísal Medvedev o možnosti anexie v článku k 15. výročiu vojny. Konflikt skončil už po deviatich dňoch, vyžiadal si ale stovky obetí, prevažne medzi civilistami. Po podpísaní prímeria Rusko uznalo nezávislosť Južného Osetska a ďalšieho regiónu pri svojich hraniciach - Abcházsko. Drvivá väčšina sveta ale jeho príkladu nenasledovala. 

Tieto dva regióny predstavujú asi pätinu gruzínskeho územia.Rusko za súčasť svojho územia vlani v septembri vyhlásilo štyri ukrajinské oblasti - Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú. Tieto anexie však medzinárodné spoločenstvo rovnako neuznalo a odsúdilo ich.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:30