Vojaci v Rusku si žiadajú ”Ukrajinky na potrestanie”.Pexels/kamaji Ogino/
StoryEditor

Vojna na Ukrajine zasiahla aj prostitútky v Rusku. Vojakom sa ponúkajú ako "Ukrajinky na potrestanie"

iDnes.cz23.07.2023., 14:00h

Násilní a agresívni vojaci chodia po skupinkách v nepriestrelných vestách a k prostitútkam sa chovajú nemiestne. Sexuálny biznis v Rusku je značne poznamenaný vojnou na Ukrajine a pracovníčky sa snažia využiť to vo svoj prospech ako to len ide.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruské sexuálne pracovníčky sú kvôli vojne pod väčším tlakom. Mnohí muži utiekli z krajiny, ceny sa zvýšili v dôsledku sankcií a mnohí zákazníci zamierili na frontovú líniu.

Prostitútky tvrdia, že minulý rok po vyhlásení čiastočnej mobilizácie došlo k výraznému poklesu klientely. "Beriem aj tých, ktorých som predtým odmietla, pretože s nimi boli problémy. Prišli za mnou opití, ponúkali mi drogy alebo chceli sex bez kondómu," hovorí ruská prostitútka Tatyana.

image

V Rusku zažívajú rozkvet sexuálne večierky. Ľudia hľadajú rozptýlenie od vojny

Okrem toho sa objavila nová konkurencia. Poľský denník Gazeta Wyborcza cituje ruskú prostitútku Dianu, ktorá tvrdí, že mnohé ukrajinské utečenkyne, ktoré prišli do Ruska, si začali zarábať svojím telom. Podľa Iľju Lemmana, psychológa špecializujúceho sa na pomoc sexuálnym pracovníčkam, príliv Ukrajiniek spôsobuje, že ruské prostitútky opúšťajú pohraničné mesto Rostov.

Aj v Európe sa vyskytli prípady, keď utečenkyne skončili ako prostitútky. Odborníci na ľudské práva poukazujú na to, že sa to často deje proti ich vôli. Zločinecké skupiny využívajú ich zraniteľné postavenie a neistú životnú situáciu. Ruské propagandistické médiá v tejto súvislosti vykresľujú ukrajinské ženy ako "agresívne, arogantné a drzé", ktoré ponúkajú sexuálne služby za "fľašu vodky". 

Násilie na fronte aj vo verejnom dome

Na okupovaných a neskôr oslobodených ukrajinských územiach sa Rusi podľa svedectiev svojich obetí dopúšťali brutálneho sexuálneho násilia. Podľa ukrajinských a medzinárodných vyšetrovateľov ruských zločinov vojaci používali znásilňovanie ako vojnovú taktiku.

Pre niektoré ruské verejné domy sa "špeciálna vojenská operácia" stala príležitosťou. "Videla som salóny, ktoré ponúkali klientom, aby prišli potrestať "zlú Ukrajinku" alebo, inými slovami, "urobiť Ukrajinku"," povedala pre The Insider sexuálna pracovníčka skrývajúca sa pod skratkou D.

Medzi problematických zákazníkov patria aj ruskí vojaci, ktorí prichádzajú z frontu. "Tí, ktorí boli povolaní do boja, sú voči ženám neuveriteľne agresívni a brutálni," uvádza Jevgenija z Permu. Jednej prostitútke sa napríklad zákazník vyhrážal, že jej "odtrhne hlavu".

Podľa prostitútky Kristiny od roku 2022 vojaci často nechodia sami, ale v skupinách po piatich. Kým požadujú sexuálne služby, majú na sebe nepriestrelné vesty. Sama zažila dramatickú situáciu, keď jeden vojak počas návštevy bordelu vytiahol granát a hrozil, že zariadenie odpáli. Tvrdí však, že to najhoršie ešte len príde. "Skutočná zábava nastane, keď k nám prídu so zbraňami za chrbtom."

Podľa neviest mnohí vojaci úplne veria ruskej vojnovej propagande. "Povedal, že sa vráti, že musí brániť vlasť. Nebol blázon, ale zrejme mal vymytý mozog. Bol ako tí ľudia z Islamského štátu, ktorí sú pripravení stať sa samovražednými atentátnikmi. Slovami sa nedá vyjadriť šok z toho, že som videl človeka v takomto stave," povedala pre The Insider prostitútka K.

Mnohí vojaci sa chodia k ženám vyspovedať. Návšteva verejného domu je pre nich v podstate terapeutickým sedením, na ktorom môžu hovoriť o svojich pocitoch. Rozprávajú im zlé zážitky z frontu. Niektorí hovoria, že netušia, prečo, za čo alebo za koho bojujú.

Ohrozenie "mravného" Ruska

Ruské prostitútky čelia vyhrotenej nálade v spoločnosti, v ktorej sa konflikt na Ukrajine vykresľuje ako stret medzi nositeľom tradičných hodnôt, morálnym Ruskom, a skorumpovaným Západom. Ako hrozba pre tento morálny poriadok sa sexuálne pracovníčky často stávajú terčom policajných razií.

Paradoxom je, že ruskí vojaci bojujúci vo "svätej vojne" napriek tomu vyhľadávajú služby prostitútok. Ich obľúbenou praktikou sa stala virtuálna erotika, keď sú v kontakte so ženami priamo zo zákopov.

Pre niektorých vojakov sú sexuálne pracovníčky také dôležité, že im venujú nielen svoje peniaze. "Pre Angelu," bolo napísané na jednom náboji. Nápis odkazoval na prostitútku z Novosibirska.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 12:45