Ruský vojak sa obesil, pretože sa nechcel späť na front.Pixabay, Brainee X Canva/
StoryEditor

Vojak nechcel ísť späť na front a radšej sa obesil. Rusko sa vôbec nestará o psychické zdravie vojakov

dttiDnes.cz10.07.2023., 14:00h

Ruský vojak, ktorý po nasadení na Ukrajinu trpel duševnými problémami, spáchal samovraždu, aby sa nemusel vrátiť na front.

Lajkuj Brainee.sk na

Vojak Alfred Galimov z tatárskeho mesta Naberežnyje Čelny sa mal po päťmesačnej prestávke vrátiť koncom mája späť na ukrajinské bojisko. Svojim príbuzným 21. mája večer napísal SMS, či by mu nepožičali 200-tisíc rubľov (1 989,18 eur) – štvornásobok priemerného mesačného platu v regióne. Zvláštna žiadosť od niekoho, kto odchádza na front, píše sa na portáli iDnes.

Obesil sa

Na druhý deň ráno našli Galimova obeseného v kúpeľni. „Návratu na front sa bál. Možno chcel peniaze na úplatok pre úradníkov, aby nemusel späť. Vedeli sme, že sa vrátiť nechce,“ popísala stanici Rádio Slobodná Európa spomenutá príbuzná, ktorá si želala zostať v anonymite. 

image

Hnev, frustrácia či nedostatočný výcvik. Ruskí vojaci si do vojny niesli svoje vlastné lekárničky, takto vyzeral ich rok

Zatiaľ čo v Ruskom rozpútanej vojne denne pribúda na oboch stranách mŕtvych, stúpa aj počet preživších traumatizovaných strachom, ostreľovaním a násilím. Odhady počtu obetí Ruska sa odlišujú, od oficiálnych dát, ktoré uvádzajú šesťtisíc obetí, cez 23-tisíc pohrebov potvrdených portálom Meduza, po odhady západných činiteľov, ktorí uvádzajú 60-tisíc mŕtvych a 140-tisíc zranených. 

„V podstate každý, kto zažil násilie, trpí určitou formou posttraumatickej stresovej poruchy. Týka sa to nielen tých, ktorí pocítili hrozbu smrti, ale aj tých, ktorí boli svedkami brutality,“ popísal odborník na psychické traumy Erid de Soir z univerzity v holandskom Utrechtu. 

Tikajúca časová bomba

Podľa expertov je otázkou času, kedy sa duševné problémy veteránov stanú v Rusku, ktoré tejto otázke nevenuje dosť pozornosti, vážnym problémom. „Predlžovanie nasadenia, nedostatočná starostlivosť o psychické zdravie počas pobytu doma, zlé podmienky v službe a vysoké straty – myslím, že je pravdepodobné, že to niektorých vojakov dotlačí k samovražde,“ uviedla americká bezpečnostná analytička Dara Massicotová. 

image

Ruskí vojaci na Ukrajine.

Reuters

„Myslím, že Rusko v súvislosti s návratom veteránov do miest a obcí čelí tikajúcej časovanej bombe. Bude musieť riešiť veľkú krízu,“ napísala v rozbore pre týždenník The Economist. Podľa nej bude táto kríza pravdepodobne hlbšia než po predchádzajúcich ruských vojnách v Čečensku či Afganistane. 

Rusko na jar oznámilo, že spúšťa pilotný program pre navrátilcov z bojiska trpiacich PTSD, a uviedlo, že chce rovnako zriadiť centrá pre podporu veteránov v každej ruskej oblasti. Centrá majú ponúkať fyzickú a psychickú starostlivosť, zamestnanie aj právnu pomoc. V praxi sa ale zatiaľ veľa nezmenilo. 

„Je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, či to zmierni úder. Ruský zdravotný systém je už tak preťažený, a to je väčšina vojakov stále na fronte. Nemocnice sú zahltené ranenými. Mnohí z tých, ktorí prežívajú ťažkú psychickú traumu, sú prepustení z liečby,“ uviedla Massicotová. 

image

Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny

Zveriť sa? Hrozí trest za diskreditáciu

Galimov sa pred narukovaním živil ako doručovateľ, do armády ho minulý rok v lete zlákala vyhliadka na mzdu až 195-tisíc rubľov mesačne. Dva mesiace po jeho nasadení ale odštartovala masívna ukrajinská protiofenzíva a Rusko v reakcii zakázalo zmluvným vojakom odísť do služby. 

Na prestávku sa Galimov z bojiska dostal tento rok vo februári. Podľa príbuzných, s ktorými rádio hovorilo, sa vrátil ako vymenený – reagoval výbušne, utiahol sa do seba, bolela ho hlava. „Bolo jasné, že videl hrozné veci,“ uviedla jeho príbuzná. Galimov bojoval u Lysyčansku na východe Ukrajiny a pri Chersone na juhu. 

Galimov po výbuchu prestal čiastočne vidieť na jedno oko. Aj napriek tomu, že sa mu videnie nezlepšilo, armádni lekári to nepovažovali za prekážku pre opätovné nasadenie. Pri päťmesačnej prestávke sa Galimovovi podľa blízkych nedostala žiadna psychiatrická pomoc. 

image

Ruskí vojaci na Ukrajine.

Reuters

Ruskí psychológovia podľa Massicotovej odhadujú, že odbornú psychologickú pomoc bude potrebovať viac ako stotisíc veteránov vojny na Ukrajine. 

„Rusko na to nemá ani zďaleka dostatok psychiatrických zariadení,“ uviedla s tým, že prekážkou pri liečbe PTSD a ďalších problémov môže byť aj ďalšia vec: zákon. „Ruská legislatíva kriminalizuje tvrdenie, ktoré sa dajú považovať za diskreditáciu ozbrojených síl. To by mohlo odradiť navrátilcov z bojov od otvorených rozhovorov o svojich vojenských traumách,“ myslí si. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:38