Zelenskyj chce legalizovať konopu na lekárske účely.Valentyn Ogirenko/tasr, Unsplash/roberto Valdivia/
StoryEditor

Zelenskyj chce legalizovať marihuanu na lekárske účely. Plánuje tak bojovať proti stresu z vojny

iDnes.czČTK29.06.2023., 10:00h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v parlamente vyzval na legalizáciu konopy na liečebné účely. Podľa prezidenta môže pomôcť Ukrajincom vysporiadať sa s psychickými aj fyzickými následkami už viac ako rok trvajúcej vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

So správou prišiel denník Ukrajinska pravda​. „Na Ukrajine musia byť využité všetky najlepšie postupy a riešenia z celého sveta, bez ohľadu na to, aké sú ťažké alebo neobvyklé, aby nikto z Ukrajincov nemusel znášať bolesti, stres a traumu z vojny,“ povedal Zelenskyj. „Najmä musíme konečne legalizovať lieky na báze konopy pre všetkých, ktorí ich potrebujú, s príslušným vedeckým výskumom a kontrolovanou ukrajinskou výrobou,“ dodal prezident.

Pestovanie konopy je na Ukrajine nezákonné. Zelenskyj, ktorý do funkcie nastúpil v roku 2019, už pred troma rokmi inicioval celoštátny prieskum, pri ktorom sa v rámci parlamentných volieb voličov pýtal, či podporujú legalizáciu konopy na liečebné účely. Áno vtedy zaškrtlo 64,88 percent účastníkov, 29,53 percent bolo proti.

Psychika obyvateľov zničená ohavnými zverstvami

Ukrajina čelí invázii ruskej armády od februára minulého roka. Nielenže bojuje na fronte dlhom stovky kilometrov od severovýchodu až po rieku Dneper na juhu, ale Rusko pravidelne útočí a ostreľuje ukrajinské mestá. Hrôzy páchané ruskými vojakmi sa spomínajú aj v súvislosti so sťahovaním ruských vojsk zo severnej Ukrajiny po neúspešnej ofenzíve na Kyjev.

image

Na slovensko-ukrajinskej hranici zadržali obchodníka s deťmi. Matky mu ich predávali za pár tisíc eur

Svedectvá miestnych obyvateľov, ukrajinských orgánov, mimovládnych organizácií a médií hovorili o zabíjaní, mučení a znásilňovaní. V dôsledku konfliktu zahynuli tisíce ukrajinských civilistov a pravdepodobne desaťtisíce ukrajinských vojakov - Ukrajina svoje straty na bojisku neuvádza. Milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a utiekli do iných častí krajiny alebo do zahraničia.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:38