Pride na podporu LGBTI+ komunity v TureckuDilara Senkaya/Reuters
StoryEditor

FOTO Pride v Istanbule skončil zatknutím takmer stovky ľudí. Vláda s prezidentom sa snaží umlčať LGBTI+ komunitu v krajine

TASR26.06.2023., 08:00h

Najmenej 93 ľudí zatkla turecká polícia v nedeľu počas výročného dúhového pochodu na podporu komunity LGBT v uliciach Istanbulu, uviedli organizátori podujatia.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia ešte pred pochodom ohradila rozsiahle časti centra Istanbulu, aby podujatiu zabránila; niekoľko stoviek účastníkov pochodu sa však aj tak zhromaždilo v inej časti mesta.

image

Ak je niekto gay a hľadá Boha, kto som ja, aby som súdil? Pripomeň si výroky pápeža Františka, ktoré podporujú LGBTI+ komunitu

Organizátori spustili dúhovú vlajku z jednej z budov a prečítali tlačové vyhlásenie, spresňuje DPA. Polícia zasiahla voči účastníkom dúhového pochodu aj v meste Izmir na západe krajiny, pričom zadržala najmenej 48 osôb, uviedli tamojší organizátori.

Vláda je proti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a predstavitelia vlády v Ankare opakovane vyjadrili nepriateľský postoj voči LGBT komunite a roky sa pokúšali zablokovať konanie dúhových pochodov na ich podporu.

Guvernér istanbulskej provincie Davut Gül ešte pred podujatím avizoval, že jeho uskutočnenie nepovolí a odvolal sa pritom na obavy v súvislosti s "ohrozením rodinného života". Viacero podujatí súvisiacich s LGBT mesiacom hrdosti, tzv.  Pride Month, bolo vrátane premietania filmovej snímky či pikniku zakázaných.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:45