Pozri si ďalšie krimi prípady, o ktorých sa nehovorí.Murderpedia, David Meir/Murderpedia, Twitter
StoryEditor

Streľba v supermarkete či vraždiaci kult. Prečítaj si ďalšie krimi prípady, o ktorých si pravdepodobne nepočul

Nikola Michalkova11.06.2023., 14:57h

Prinášame ti sériu ďalších skutočných krimi prípadov, o ktorých sa nehovorí.

Lajkuj Brainee.sk na

V našej sérii sme ti predstavili už viacero skutočných prípadov, o ktorých si pravdepodobne nepočul. Niektoré zostali nevyriešené niekoľko rokov, a o niektorých sa len jednoducho nehovorí. V sérii si môžeš prečítať: 

Streľba v supermarkete

Ako prvý prípad si rozoberieme desivú streľbu v Japonsku. Išlo o trojnásobnú vraždu v supermarkete Hachioji v roku 1995. O život prišli traja zamestnanci na čiastočný úväzok vo veku 16, 17 rokov a 47-ročnú ženu našli v kancelárii so zviazanými rukami a prestrelenou hlavou. Polícia sa domnievala, že príčinou streľby bolo, že páchateľovi neposkytli kombináciu do trezoru. Vraha sa ale nepodarilo chytiť a vražda sa v správach objavovala až do roku 2000, uvádza sa na portáli Yahoo. 

Podarilo sa obete aj identifikovať. Išlo o 17-ročnú študentku strednej školy, o 16-ročnú Hiromi Maedovú a 47-ročnú ženu Noriko Inagaki. Incident sa odohral 30. júla 1995 vo večerných hodinách. Prípad nedokázali uzavrieť 26 rokov, ale napriek tomu existujú viaceré teórie. V prvých policajných záznamoch sa napríklad uvádza, že išlo o neúspešný pokus o krádež, a keďže ani jeden zo zamestnancov nepoznal kombináciu do trezora, páchateľ ich zastrelil. Polícia sa preto zamerala na odtlačky prstov na páske, ktorou bola priviazaná žena, ale patrili Japoncovi, ktorí zomrel prirodzenou smrťou, píše sa na portáli Japan Today.

Vraždiaci kult

Meno Michael Wayne Ryan ti možno nič nehovorí, ale išlo o vedúceho vraždiaceho kultu. Narodil sa v roku 1948, opustil strednú školu a pracoval v rôznych manuálnych zamestnaniach, aby dokázal uživiť svoju manželku a deti. Jeho zamestnania boli rôzne, pracoval napríklad ako vodič nákladného auta, až pokým ho zranenie chrbta nedonútilo s touto prácou seknúť. Následne kvôli bolesti začal užívať marihuanu a začal hľadať niečo, čo by mu dodalo silu pokračovať aj napriek nepriaznivej životnej situácii. 

image

Michael Wayne Ryan bol vedúci kultu, ktorý mučil a zavraždil niekoľko členov.

Murderpedia/

Ako to už býva, niekedy sa ľudia pridajú do zlej skupiny a výnimkou nebol ani Michael. Pridal sa do kresťanskej skupiny, ktoré sa často opisovala ako „jedinečná antisemitská a rasistická teológia, ktorá sa v 80. rokoch 20. storočia dostala do pozície veliaceho vplyvu na rasistickej pravici,“ píše sa na portáli Oxygen. Wickstrom, Vtedajší vodca kultu, Wickstrom, učil Ryana rôzne techniky, vďaka ktorým mohol manipulovať ľudí. Bol to tzv. „test ruky“, pričom držal človeka za ruku a rameno a kládol mu otázky, aby zistil, akú má človek vôľu. Človek, ktorý bol v tej silnejšej pozícii, čiže držal ruku, mal úplnú kontrolu nad pohybmi tej druhej osoby a tým mohol manipulovať s odpoveďami tak, ako sa mu zapáčilo. Tento spôsob Ryan využíval, keď sa snažil prilákať nových stúpencov. 

V roku 1985 sa v kulte odohral spor po tom, čo niektorí členovia vyjadrili pochybnosti práve o spomínanom teste. Thimm a Rick Stice, dvaja členovia boli podľa záznamov degradovaní na „otrokov“. Za trest museli spávať vonku, a boli pripútaní reťazami k verande. Zachádzalo sa skutočne do extrémov, keď otec a syn si boli nútení navzájom vykonať orálny sex. 

Prvá vražda

Prvou obeťou tohto kultu bol 5-ročný chlapec, ktorého Ryan celou silou hodil do skrine. Tento úder mal za následok smrteľné poranenie hlavy. Následne Ryan prikázal Thimmovi a Rickovi, aby telo chlapca pochovali do plytkého neoznačeného hrobu. Rick Stice napokon sektu 4. apríla opustil. 

Ďalšou obeťou bol James Thimm. 27. apríla 1985 ho Ryan spolu s ostatnými mužskými členmi sekty zbili, keď ho obvinili, že mal otráviť moriaka. Následne ho mali odviesť do jedného z bývalých výbehov pre ošípané, kde ho niekoľko dní fyzicky a sexuálne týrali. Následne ho zavraždili. Thimma ale pred samotnou vraždou piati muži zbičovali, pričom mu uštedrili 75 rán. Následne mu Ryan zlomil ruku a žiletkou a kliešťami odstránil kožu na jeho nohe. Následne ho zastrelili. Samozrejme, obetí bolo oveľa viac a všetci si prešli neľútostným mučením. Pochovávali ich v neoznačených hroboch. 

image

Tair Rada mala 13 rokov, keď ju našli zavraždenú na dievčenských toaletách.

David Meir/Twitter

Vražda 13-ročného dievčaťa

V Izraeli sa tento prípad považuje za známy, ale vo svete sa pravdepodobne o ňom veľa nevie. Ide o vraždu 13-ročného dievčaťa menom Tair. Našli ju v roku 2006 brutálne zavraždenú v dievčenskej kúpeľni v škole, ktorú navštevovala. Po tomto incidente sa začalo vyšetrovanie a obvinený bol remeselník pracujúci v škole. Zatkli ho a neskôr sa mal k vražde priznať, hoci sa to vôbec nezhodovalo s dôkazmi. Nakoniec predsa len vyhlásil, že je nevinný a spustilo sa opäť súdne konanie, ktoré má dokázať jeho nevinu a nájsť skutočného vraha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:16