Sampson ParkerTwitter/BBC, Blythe Construction
StoryEditor

Buď si odreže ruku, alebo zhorí zaživa. Farmár sa ocitol v situácii, ktorú by si neprial ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi

Miroslav Kamody25.05.2023., 13:00h

Najsmutnejšie na celom príbehu je, že skutočný boj o život začal až v momente, keď sa autom dopravil na diaľnicu - nikto nebol ochotný zastaviť a pomôcť mu.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš - považuješ sa za rozhodného človeka, väčšinu situácií riešiš s chladnou hlavou, no keď príde napätá situácia, mozog vypovie službu a ty si nevieš dať rady. A čo by si robil, keby sa musíš v priebehu niekoľkých momentov rozhodnúť, či si odrežeš vlastnú ruku alebo zhoríš zaživa?

V tomto prípade nejde o teoretickú otázku, ale skutočnej realite, ktorej musel v roku 2007 čeliť jeden americký farmár. Ako informuje portál Unilad, v jedno utorkové popoludnie stál Sampson Parker na svojom kukuričnom poli v Severnej Karolíne a vykonával svoju každodennú rutinu na farme.

image

Najhoršia nočná mora: Muž si v spánku odrezal vlastný penis, snívalo sa mu o sekaní mäsa

Osudová chyba

Neďaleko neho stál starý hrdzavý zberač kukurice, ktorý ho takmer pripravil o život. V jednom momente sa v stroji zasekli steblá. Sampson neváhal a ako už niekoľkokrát predtým, aj teraz sa vybral steblá uvoľniť. V tom mu však v zberači uviazla ruka.

Aj keď sa snažil ako najlepšie vedel, ruku nedokázal uvoľniť. Prešla už hodina a pomoc bola v nedohľadne. Siahol preto po železnej tyči, aby ju zasekol do reťaze a ozubeného kolesa, ktoré poháňalo valčeky. Neúspešne.

Ozubedné koleso, ktoré brúsilo tyč, vyvrhlo iskry, ktoré zápalili povrch na zemi. Oheň rýchlo postupoval a Parker vedel, že on upálenia zaživa ho delí len niekoľko momentov. Vedel, čo musí urobiť, ak chce prežiť - začal si odrezávať prsty.

Ak chcel prežiť, nemal na výber

Oheň bol však rýchlejší. Ak chcel prežiť, musel konať čo najrýchlejšie. Vreckovým nožom sa pustil do odrezania celej ruky. „Moja koža sa topila,” povedal pre Today. „Kvapkalo mi to z ruky ako topiaci sa plast. Povedal som si, že tu nezomriem,” opisuje.

„Stále som bojoval, stále som sa modlil. Naozaj, jedinú bolesť som si uvedomoval, keď som cítil nervy... Cítil som nervy, keď som si tam odrezával ruku,” spomína na tragický zážitok.

Nakoniec bol dokonca vďačný aj za oheň, pretože ten mu zabránil v tom, aby upadol do bezvedomia. „Keby nebolo požiaru, prišiel by som o život,” povedal.

image

Pokazené operácie na Slovensku. Vyoperované zlé oko, odrezaná zdravá noha aj vymenené kolená

Tesne po tom, čo použil vlastnú váhu, aby si zlomil kosť a vyslobodil sa zo stroja, vybuchla vedľa neho pneumatika zberača kukurice. Sila výbuchu ho odhodila vyše meter a pol dozadu. „Keď som sa uvoľnil, vyskočil som a z ruky mi vytryskla krv,” hovorí Parker.

Skutočný boj o život ešte len začal

Podarilo sa mu dostať do svojho pickupu, vďaka čomu sa dostal na diaľnicu, aby vyhľadal pomoc. Tu sa však ukázalo, že ako ľudstvo často zlyhávame - nikto nebol ochotný zastaviť. Zúfalý Sampson sa preto postavil uprostred cesty.

Až potom pred ním zastavil muž menom Doug Spinks. „Jeho koža bola veľmi sivá, čo ukazuje na veľkú stratu krvi,“ povedal jeho záchranca. „Veľmi som sa bál, že ho nebudem môcť zachrániť.“

Po privolaní záchranárskeho vrtuľníka, ktorý ho previezol do nemocnice, strávil tri týždne v centre pre popáleniny, kým sa vrátil domov k manželke a trom deťom, vtedy vo veku 31, 26 a 18 rokov. Prežil.

„Naozaj to nebola chyba zberača kukurice, bola to moja chyba,“ povedal Parker. „Strčil som ruku tam, kde som nemal.“ Nakoniec dostal protetickú ruku, ktorá mu už navždy bude pripomínať tragický moment v jeho živote.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:00