FBI identifikovala muža, ktorý by mal byť sériovým vrahom známym pod pseudonymom ZodiacTrue Crime Zone, Chuck/Twitter
StoryEditor

Agenti FBI identifikovali vraha s prezývkou Zodiac. DNA ho môže spájať s ďalšími piatimi vraždami

Nikola Michalkova18.05.2023., 15:00h

Najnovšie informácie hovoria, že sa podarilo identifikovať vraha, ktorého prezývali ako Zodiac Killer.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyšetrovateľ, ktorý sa zaoberá predovšetkým odloženými prípadmi tvrdí, že FBI identifikovala muža ako neslávne známeho „Zodiac Killer“. Ten mal koncom 60. rokov minulého storočia zabiť piatich ľudí, píše sa na portáli Daily Mail.

Ide o veterána

Zodiac Killer bol doteraz neznámy sériový vrah, ktorý pôsobil v Amerike a zavraždil najmenej päť ľudí v severnej Kalifornii medzi rokmi 1968 a 1969, uvádza sa na portáli Britannica. 

image

Kto bol Jeffrey Dahmer? Skutočný mrazivý príbeh sériového vraha, ktorý vyrazil dych divákom Netflixu

Najnovšie sa ale objavili informácie, že FBI malo odhaliť identitu muža pod pseudonymom Zodiac Killer na základe čiastočnej vzorky DNA. Novinár Thomas Colbert tvrdí, že informátor z FBI túto správu potvrdil. Nové informácie teda odhalili, že sériovým vrahom mal byť veterán letectva Gary Francis Poste. V minulosti už, paradoxne, bol za vraha označený a nachádzal sa aj na zozname podozrivých, ktorý zostavili úrady.

Identitu mala potvrdiť aj vzorka DNA, ktorá ukazuje, že ide práve o veterána letectva, ktorý ale v roku 2018 zomrel. Konkrétna vzorka ho spája s vraždami, ale problémom bolo, že úrady mu počas života nevenovali dostatočnú pozornosť na to, aby zistili, že vrahom je práve on. „Zločinec bol od roku 2016 tajne uvedený v počítačoch centrály ako podozrivý Zodiac,“ uviedla Colbertova organizácia Case Breakers vo svojom vyhlásení. 

Je známe, že Zodiac Killer zabil v severnej Kalifornii päť ľudí, sú tu ale predpoklady, že počet obetí sa môže pohybovať okolo 20 až 28 osôb. Samotný vrah totiž posielal úradom správy, v ktorých sa posmešne chválil, že zabil 37 ľudí. 

image

Neslávne známy sériový vrah s prezývkou Zodiac.

True Crime Zone/Twitter

Označený za podozrivého

Organizácia The Case Breakers Garyho už v tom čase označila za hlavného podozrivého z najmenej piatich vrážd, ktoré sa odohrali v okolí Bay Area v rokoch 1968 a 1969. V stredu sa objavili informácie, že sú dôkazy spájajúce Posteho so všetkými vraždami, vrátane aj šiestej obete z roku 1966, pričom túto vraždu FBI odmietla spojiť práve so Zodiacom. Organizácia je ale presvedčená, že federálna organizácia presadzovania práva ignorovala dôkazy a štátne zákony, a celé vyšetrovanie prebiehalo nesprávne. 

„Podobne ako policajti, aj federálni agenti sa musia vyrovnávať s obrovským množstvom prípadov, neustálym školením, zvláštnymi pravidlami a byrokraciou,“ tvrdí informátor z FBI.

Kancelária FBI v San Franciscu vo svojom vyhlásení uviedla, že prípad zostáva „otvorený a nevyriešený“, ale neposkytla ďalšie komentáre. Organizácia Case Breakers najnovšie požaduje preverenie postupov pri vyšetrovaní. Označila to totiž za „krytie“, ktoré je „nezmyselné pre ľudí, ktorí stále čakajú.“ 

Organizácia muža identifikovala skôr

V roku 2021 spomínaná organizácia identifikovala Posteho, ktorý zomrel v roku 2018, ako údajného sériového vraha, ktorý bol zodpovedný za viacnásobné vraždy koncom 60. rokov. Poste mal pred svojou smrťou odovzdať svoje zbrane a náboje, ktoré by mohli viesť k pravej identite vraha. Tieto predmety mal darovať „obľúbeným miestnym obyvateľom“, pričom nie je isté, či to urobil práve preto, aby zanechal za sebou stopu, ktorá by mohla viesť k odhaleniu identity. 

„Keď sa skupina The Case Breakers vlani na jar obrátila na úradné orgány v súvislosti s novým podozrivým Zodiacom, päť policajných a štátnych orgánov nechcelo spolupracovať,“ uviedla skupina v sobotňajšom vyhlásení. 

image

Gary Francis Poste, ktorý má byť údajným sériovým vrahom Zodiacom

Chuck/Twitter

Novinár pevne verí, že sa mu konečne podarilo identifikovať vraha. „Moji ľudia z FBI tvrdia, že je to nezvratné. Je to zhoda,“ povedal v roku 2021 Colbert. „Máme aj šesť ľudí, ktorým sa priznal, že je Zodiac. Traja z nich to povedali na našich súdnych prísažných vyhláseniach.“

Okrem toho na identifikáciu použili aj fotografie, aby porovnali charakteristickú jazvu, ktorú videli na Zodiacovi. Zamerali sa aj na výpovede susedov, ktorí Posteho poznali, medzi ktorými bola aj susedka, ktorú údajný sériový vrah spolu s manželkou v detstve opatrovali.

Vraždy piatich ľudí

Päť ľudí v severnej Kalifornii bolo smrteľne dobodaných alebo zastrelených. Následne vrah posielal polícii a novinám posmešné listy. Prezývali ho Zodiac, pretože niektoré z jeho kryptogramov obsahovali astronomické symboly a odkazy. Tieto nevyriešené udalosti boli inšpiráciou aj pre mnoho kníh, dokumentárnych filmov či snímok. Pri vražde študentky Cheri Jo Batesovej členovia vyšetrovacej skupiny tvrdili, že Poste bol v čase jej vraždy v nemocnici, ktorá bola od miesta činu vzdialená 15 minút. 

Pri Batesovom tele sa našli náramkové hodinky postriekané farbou, ktoré mal nosiť vrah. Case Breakers tvrdí, že Poste pracoval 40 rokov ako maliar domu. Okrem toho sa našiel aj odtlačok vojenskej topánky, ktorá sa mala zhodovať s veľkosťou odtlačkov nájdených na troch miestach činov a tiež aj s topánkami Posteho. Rok po jeho vražde polícia dostala anonymný list, v ktorom sa priznal k vražde za to, že odmietol jeho milostné návrhy. 

Dekódovali odkazy

V roku 2020 tím amatérskych lúštiteľov kódov zo Spojených štátov, Austrálie a Belgicka rozlúštil zašifrovaný list, ktorý Zodiac poslal. „Dúfam, že sa dobre bavíte, keď sa ma snažíte chytiť. Nebojím sa plynovej komory, pretože tá ma pošle do raja o to skôr, že teraz mám dosť otrokov, ktorí pre mňa pracujú,“ uvádzalo sa v liste, ktorý rozšifrovali. 

Jediné informácie, ktoré sú známe o Garym sú, že mal mať manželku a syna a pracoval ako maliar domov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 21:27