Kráľovský pár.Twitter/camilletawil
StoryEditor

GALÉRIA Karol III. bol oficiálne korunovaný za kráľa Spojeného kráľovstva. Pozri si najlepšie fotky z ceremoniálu

Michal Čiernik06.05.2023., 14:53h

Prvá korunovácia britského panovníka po 70 rokoch priniesla nádherné zábery. Pozrieť si ich môžeš v našej galérii.

Lajkuj Brainee.sk na

Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby položil Karolovi III. na hlavu korunu svätého Eduarda. Následne sa na chráme rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké salvy.

Po korunovácii prišla na rad posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po intronizácii vzdal hold kráľovi následník trónu princ William. Arcibiskup po prvýkrát v dejinách korunovácií vyzval na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí obrad sledovali prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu.

image

V korunovačnom zbore vystúpia ľudia z LGBTI+ komunity, Briti majú monarchiu v DNA, hovorí royalista Abrahám

Následne v rámci menšej a jednoduchšej ceremónie bola korunovaná Karolova manželka Kamila. Na záver obradu prijal Karol s Kamilou eucharistiu. Potom prešli do Kaplnky svätého Eduarda, ktorá sa nachádza za hlavným oltárom. Tu Karolovi sňali korunu svätého Eduarda a na hlavu mu položili britskú imperiálnu korunu, ktorú mal aj počas sprievodu smerujúceho späť do Buckinghamského paláca. Odtiaľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravil z balkóna verejnosť na bulvári The Mall.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:52