Karol III.Tasr/ap, Hugo Burnand/Tasr
StoryEditor

V korunovačnom zbore vystúpia ľudia z LGBTI+ komunity, Briti majú monarchiu v DNA, hovorí royalista Abrahám

Rastislav Orth05.05.2023., 18:00h

V sobotu zažije svet niečo, čo tu už 70 rokov nebolo. Ako bude vyzerať korunovácia, či tu bude monarchia o sto rokov a aký bude Karol III. kráľ prezradil odborník na etiketu a royalista Jakub Abrahám.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový kráľ bude mať ťažkú úlohu - nahradiť panovníčku Alžbetu II. bude náročné, najmä v období, kedy sa ozýva čoraz viac mladých hlasov o zrušenie inštitúcie, ktorou je Anglicko známe po celom svete. Brainee oslovilo royalistu, ktorý, okrem iného, v rozhovore prezradil, aký Karol skutočne je, na čom mu záleží a ako bude korunovačný víkend na ostrovoch vyzerať.

Myslíte si, že sa kráľ Karol III. ospravedlní za kolonizáciu? Čo by to vlastne znamenalo pre monarchiu, ak by to urobil?

Tá koloniálna minulosť sa týka monarchie ako inštitúcie a bolo by dosť nespravodlivé ju prirovnávať k súčasným členom kráľovskej rodiny. Kráľ sa ale rozhodol, že v dohľadnej dobe otvorí archívne materiály, ktoré majú mnohé veci objasniť. Sestra kráľa princezná Anna v nedávnom televíznom rozhovore poznamenala, že táto téma je mimoriadne zložitá a zároveň dodala, že by sme si nemali myslieť, že v modernej dobe už otroctvo neexistuje a možno práve to je aktuálnejšou otázkou ako koloniálna minulosť, za ktorú sa kráľ ešte ako princ z Walesu opakovane ospravedlnil. 

image

SLEDUJEME ONLINE Prípravy na korunováciu Karola III. vrcholia. Prezidentka už odcestovala do Londýna, takto vyzerá harmonogram

Do akej miery ovplyvnili, respektíve ublížili Meghan a Harry monarchii?

Škandály a kauzy nikomu neprospievajú, ani kráľovskej rodine. Verejnosť to len zbytočne polarizuje, čo je škoda, lebo tu nejde o súboj dobra a zla, nikto nemá byť víťaz ani porazený. Je škoda, že to došlo až do tohto štádia. Ak to ale niekomu uškodilo, tak je to práve spomínaná dvojica. 

image

Karol III. porušil dlhoročnú tradíciu, na korunováciu pozval aj iných kráľov a kráľovné

Ako to aktuálne vyzerá v Británii? 

Aktuálne v Londýne nebude možné nespozorovať, čo sa bude v nasledujúcich hodinách diať. Ulice sú plné, milióny ľudí prúdia do hlavného mesta, mnohí dokonca stanujú, aby si zabezpečili tie najlepšie miesta. Skúšky korunovačnej procesie sa dejú v noci a mnohí už teda dostali takú ochutnávku, ako to asi bude vyzerať. 

Koľko to tak celé môže stáť? Prinesie to nejaký obnos peňazí aj kráľovskej rodine?

Na túto vec sa treba pozerať z dvoch pohľadov, jeden je ten, že korunovácia samozrejme nie je lacná záležitosť. Nebýva ale každý piatok, a je dôležitou legitimitou kráľa ako hlavy anglikánskej cirkvy. Čiže v tomto ohľade je to niečo podobné ako Vatikán - menovanie pápeža - so všetkou pompou. Na druhej strane treba povedať, že najväčším zdrojom príjmov z turistického ruchu Spojeného kráľovstva je práve kráľovská rodina. Sošky, vlajky, šálky a ďalšie pamätné predmety, či vstupné - to všetko prináša nemalý ekonomický zisk, z ktorého benefituje hlavne britská pokladnica a z nej je následne financovaná aj kráľovská rodina, ktorá každoročne štátu prináša milióny libier. Argument, že je monarchia drahá a je iba na obtiaž, preto nie je celkom pravdou.

image

Jakub Abrahám, royalista a odborník na etiketu.

Archív J. Abrahám/

Aký je Váš názor na kráľovnú Camillu?

My máme stále tendenciu porovnávať Dianu s Camillou, čo samozrejme nie je možné. Kráľovná Camilla skutočne nebola populárna vzhľadom na všetky pravdivé aj nepravdivé informácie, ktoré o jej vzťahu s princom kolovali. Treba ale povedať, že Camilla ešte ako vojvodkyňa patrila medzi najpracovitejšie členky kráľovskej rodiny a medzi najväčšie dôverníčky kráľovnej Alžbety II. Bola to ona a manželka najmladšieho kráľovninho syna princa Edwarda, ktoré boli dve najbližšie osoby Alžbety II. Trávili s ňou aj posledné chvíle. Oporou je aj pre kráľa, bola to vlastne taká láska, ktorej nikto neprial a dnes je z nich harmonický pár. Značná časť Britov to už dávno prekonala a obrátila list. Bolo by preto načase, aby sme ho obrátili aj my.

image

Korene nového kráľa Británie siahajú až do Transylvánie. Jeho predok je sám Vlad Dracula

Čo podľa vás najviac ublížilo monarchii? Ako ovplyvnila jej fungovanie smrť kráľovnej Alžbety?

Kráľovná Alžbeta bola symbolom stability, a ten symbol odrazu zmizol. Je preto normálne, že mnohí obyvatelia sú teraz zmätení, na trón nastúpil jej najstarší syn, ktorého svet poznal ako princa z Walesu a bol to najlepšie pripravený kráľ v dejinách. To gro, čo predstavuje monarchia, sa ale nezmenilo. Kráľovná bola jedna, striedali sa len politici, a tak isto to bude aj pri kráľovi až do jeho posledných dní. Kráľ s manželkou robia všetko preto, aby zaslúženú podporu dostali, aj keď to budú mať nepochybne veľmi ťažké. 

Má podľa vás takéto fungovanie v Británii budúcnosť? Vydrží monarchia všetky tie prekážky a pochybenia? Bude tu dajme tomu o sto rokov? 

Monarchia má v krajine veľmi stabilnú podporu, naposledy niečo cez 70 percent a pochybenia a prekážky tu budú vždy. Či ide o republiku alebo monarchiu. Samozrejme, že je dôležité reflektovať aktuálnu dobu a s ňou spojené požiadavky. Monarchia predstavuje zrozumiteľnosť. Symbolická hlava štátu presahuje súkromné záujmy politikov väčšinou motivovaných svojim vlastným prospechom, ktorí sa neustále striedajú. Je to tisícročná kontinuita, stabilita a skutočná služba. Dáva ľuďom ideál, ku ktorému môžu smerovať. Vzor vznešenosti a povinnosti. A či tu bude aj o sto rokov? To mi už bude jedno, úplne mi bude stačiť, keď tu bude, kým tu budem aj ja. 

Potrebujú Briti kráľa? Sú tak morálne nastavení? 

To je skôr otázka na nich. Ale z historického hľadiska na to nastavení sú, je to v ich DNA. Britániu robí Britániou práve to, že je to monarchia, už tisíc rokov, a to sa predsa nedá len tak zahodiť.  

Monarchia drží krajinu pokope? Alebo skôr ju rozdeľuje? 

Monarchia je inštitúcia ktorá má ľudí spájať, nie rozdeľovať keďže sa nehľadí na politickú príslušnosť. Panovník nepozerá na volebné obdobie, jeho volebným obdobím je jeho vlastný život. A to je záväzok na celý život.  Má zušľachťovať a pozdvihovať, nie podliezať emóciám. Je akýmsi stelesnením národa. 

Ako bude v krátkosti prebiehať korunovácia kráľa Karola III?

Krátko pred obedom prejde kráľ a kráľovná procesiou z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva na koči ktorý bol vyrobený na oslavu 60. výročia panovania kráľovnej Alžbety II. Na obed sa začne korunovačná bohoslužba, samotný obrad bude trvať zhruba dve hodiny a následne sa korunovaný kráľovský pár vyberie na spiatočnú cestu v slávnom Zlatom štátnom koči z roku 1762, ktorý sa používa na korunováciu panovníkov. Celá korunovácia má aj charitatívny rozmer, jej mottom je spojenie komunít, organizovať sa budú aj rôzne obedy pre obyvateľov naprieč kráľovstvom. Oslavy pokračujú v nedeľu veľkolepým koncertom pod hradom Windsor a zakončia sa dňom voľna v pondelok.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:10