Ukrajinská vláda zakázala svojim športovcom zúčastniť sa kvalifikačných súťaží pre olympijské hry v Paríži 2024, pokiaľ na nich budú štartovať Rusi a Bielorusi.Nikolay Synelnykov, Twitter/zelenskyyua//
StoryEditor

Pri obrane svojej zeme zomrelo už vyše 200 ukrajinských športovcov. Zelenskyj oznámil ďalšie sankcie proti Rusku

iDnes.czČTK02.04.2023., 14:30h

Ukrajinský minister mládeže a športu Vadym Gutcajt zverejnil počet obetí z radov profesionálnych športovcov, ktorí zomreli vo vojne s Ruskom. Žiada tiež bojkot turnajov, na ktorých sa zúčastnia ruskí a bieloruskí športovci.

Lajkuj Brainee.sk na

Kvôli Ruskom vyvolanej vojne zahynulo podľa Kyjeva už 262 ukrajinských športovcov a bolo zničených 363 ukrajinských športovísk. Pri stretnutí so šéfom Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Morinarim Watanabom to podľa serveru The Kyiv Independent povedal ukrajinský minister mládeže a športu Vadym Gutcajt.

Ukrajinská vláda ďalej zakázala svojim športovcom zúčastniť sa kvalifikačných súťaží pre olympijské hry v Paríži 2024, pokiaľ na nich budú štartovať Rusi a Bielorusi.

Bojkot proti ruským a bieloruským športovcom

Urobili tak po zasadnutí výkonnej rady Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý odporučil umožniť ruským a bieloruským športovcom účasť na medzinárodných športových podujatiach. Mohli by súťažiť len individuálni neutrálni športovci, pod neutrálnou zástavou. Konečné rozhodnutie je však na jednotlivých športových federáciách.

image

Rusko posiela na front už aj väzenkyne. Údajne ich majú využívať ako zdravotníčky

Medzinárodný olympijský výbor však uviedol, že účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na OH 2024 v Paríži ešte nie je potvrdená. „MOV prijme toto rozhodnutie vo vhodnom čase, podľa vlastného uváženia a bez toho, aby bol viazaný výsledkami predchádzajúcich olympijských kvalifikačných súťaží,“ uvádza sa v tlačovej správe.

image

Ukrajinský minister mládeže a športu Vadym Gutcajt zverejnil počet obetí z radov profesionálnych športovcov, ktorí zomreli vo vojne s Ruskom.

Nikolay Synelnykov, Twitter/zelenskyyua//

Ukrajinský minister športu Vadym Gutzeit privítal odloženie rozhodnutia o prijatí športovcov z týchto krajín späť na olympiádu a uviedol, že ministerstvo bude pokračovať v spolupráci s medzinárodnými športovými federáciami.

image

Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa

Rozhodnutie uvoľniť cestu ruským a bieloruským športovcom k účasti na olympiáde vyvolalo pobúrenie Ukrajiny a jej partnerov. Celkovo 34 krajín vyzvalo MOV, aby dodržal svoje predchádzajúce odporúčanie a nepovolil Rusom ani Bielorusom účasť na blížiacich sa Olympijských hrách.

Ďalšie sankcie

V sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež ohlásil ďalšie sankcie proti viac ako 650 ľuďom a firmám, ktoré „pracujú pre ruskú agresiu“. Časť z nich je napojená na ruský vojenský priemysel, oznámil vo svojom pravidelnom večernom prejave.

Sankcie sú podľa Zelenského zamerané voči predstaviteľom Ruska, jeho vojenskému priemyslu aj kolaborantom. „Nikto z tých, ktorí pomáhajú teroristom, pracujú pre nich, dodávajú alebo vyrábajú zbrane pre teror - nikto z nich neunikne zodpovednosti,“ poznamenal.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:39