Bank of EnglandWikipedia, Unsplash
StoryEditor

Najbizarnejší príbeh histórie? Pracovník kanalizácií sa omylom dostal do banky, kde má zlato uložené aj Slovensko

Miroslav Kamody17.03.2023., 14:00h

Podnikavý pracovník kanalizácie získal prístup k hlavnému trezoru so zlatom v Londýne. Neuveriteľný incident, ktorý spôsobil nejednu vrásku na čele správcov banky, kde má zlato uložené aj Slovensko, má zaujímavé rozuzlenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Bank of England patrí k najznámejších a zároveň najstarším inštitúciám tohto druhu na svete. Škót William Paterson ju založil ešte v roku 1694 a funguje dodnes. Stará dáma, ako sa táto inštitúcia prezýva, sa nachádza v historickom centre Londýna na Threadneedle Street. 

Mimoriadne významná je aj pre nás - Slovensko má v Bank of England uložených 31,69 tony zlata a v najbližšej budúcnosti sa toto miesto, ani objem meniť nebudú. Dôvod je prostý - bezkonkurenčná bezpečnosť.

image

17-ročného skauta fascinovala atómová energia. Na záhrade si postavil funkčný reaktor a kontaminoval celé okolie

Bezkonkurenčné zabezpečenie

Ikonická budova v centre Londýna stojí od roku 1734 a portál The Vintage News pripomína, že známa ôsmimi podzemnými klenbami, ktoré sú vyplnené zlatom.

Banka bola postavená s ohľadom na bezpečnosť a jej steny sú hrubé takmer dva a pol metra. Trezory sa pôvodne dali otvoriť iba pomocou špeciálne navrhnutých 30-centimetrových kľúčov, dnes sa k nim pridal najmodernejší obranný systém a technológia na rozpoznávanie hlasu.

image

Bank of England v roku 1770

Wikipedia

Je to pochopiteľné - v útrobách banky sa nachádza 5 134 ton zlata v hodnote okolo 200 miliárd eur. Podľa odhadov trezory obsahujú až tri percentá všetkého zlata, ktoré sa kedy vyťažilo počas histórie ľudstva.

Nikdy ju nevykradli

A prečo všetko zlato nie je v jednom mega-bezpečnom trezore? Je to fyzicky nemožné. Zlato je uskladnené v približne 400-tisíc zlatých tehličkách, pričom každá váži cez 12 kilogramov. Ak by nebolo dôkladne rozmiestnené, jednoducho by sa zaborilo do zeme.

A čo je najdôležitejšie - banka sa pýši tým, že ju nikdy vo svojej takmer 330 ročnej histórii nevykradli. Raz sa to však mohlo podariť tak jednoducho, že by si išlo bezkonkurenčne o najbizarnejšiu lúpež v dejinách ľudstva. Nakoniec však z toho bol úplne iný príbeh.

image

Nesmrteľný gangster, ktorý sa nezastavil pred ničím. Legsa nedokázala zastaviť polícia ani Al Capone

S tým sa podelila aj sama banka na svojej stránke. Podľa neho sa povráva, že obrana banky bola v 19. storočí skutočne prelomená. V roku 1836 mali správcovia banky dostať anonymný list, v ktorom jeho autor tvrdil, že má prístup k zlatu.

Anonym si nedal pokoj

Reakcia bola vlažná, nakoľko boli všetci presvedčení, že neexistuje reálna šanca na to, aby sa ktokoľvek dostal do trezorov. Neskôr však dostali list, v ktorom im bolo oznámené, že sa v konkrétny deň a hodinu môžu s anonymom stretnúť priamo v trezore.

Aj napriek tomu, že názor na nedobytnosť nezmenili, jedného večera sa skutočne zhromaždili v trezore a čakali. V dohodnutom čase sa spod dosiek v podlahe ozval hluk a spod nôh im vyskočil muž.

image

Zlaté tehličky

Unsplash/Jingming Pan

Bol to jeden z pracovníkov mestských kanalizácií, ktorý pracoval na opravách v blízkosti budovy na Threadneedle Street. Počas rutinnej kontroly údajne objavil starý odtok, ktorý viedol priamo pod konkrétnym zlatým trezorom v banke.

Kráľovská odmena

Išlo nielen o ideálny prístupový bod k zlatu, ale zároveň aj obrovskú dieru v bezpečnosti nedobytnej banky. Správcovia boli zdesení objavením takého veľkého rizika v rámci opatrení na zabezpečenie zlata.

image

Jeden muž dostal na kolená mafiu v New Yorku. Príbeh tajného agenta s krycím menom Donnie Brasco

Po rýchlej inventúre si uvedomili, že pracovník kanalizácií nezobral z trezoru vôbec nič, aj keď na to mal hneď niekoľko dokonalých príležitostí. Ako odmenu za jeho česť dostal 800 libier, čo by dnes predstavovalo takmer 100-tisíc eur.

Stalo sa to?

Aj keď sa tento príbeh nachádza priamo na webovej stránke banky, mnohí ho považujú za fámu, pretože v archívoch banky neexistujú žiadne záznamy, ktoré by dokazovali jeho pravdivosť. Rovnako sa tak nezachovalo ani meno pracovníka kanalizácií.

image

Bank of England

Unsplash/Robert Bye

Na hodnovernosti príbehu, okrem samotného potvrdenia bankou, pridáva aj fakt, že mestské úrady v roku 1836 vykonávali oficiálne úpravy na Threadneedle Street, takže pracovník kanalizácie skutočne mohol zablúdiť až do starého odtoku pod trezorom.

Je možné, že správcovia boli príliš v rozpakoch na to, aby o incidente urobili oficiálny záznam. Okrem toho možno nechceli upriamiť pozornosť na to, že zlato bolo istý čas zle zabezpečené.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:50