Saddám Husajn a George PiroWikipedia, Instagram/georgepiro_att
StoryEditor

Prehovoril agent FBI, ktorý vypočúval Saddáma Husajna. Rozprávali sa každý deň, toto ho na ňom prekvapilo najviac

Miroslav Kamody16.03.2023., 12:00h

Bývalý agent FBI dostal pred rokmi mimoriadne náročnú úlohu - vypočúvať Saddáma Husajna. Dnes je pripravený svetu prezradiť, ako trávil mesiace so zvrhnutým diktátorom.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2003 na základe nepotvrdenej domnienky o držbe zbraní hromadného ničenia americké a britské sily spustili inváziu do Iraku, vláda Saddáma Husajna, ktorá trvala od roku 1979, v priebehu niekoľkých týždňov skončila.

To však ešte stále neznamenalo, že bol chytený aj samotný Husajn. Ako pripomína CNN, diktátora neskôr našiel tím Delta Force ukrytého v malom irackom meste. Vyzbrojený bol zbraňou, ktorá je údajne skončila v držbe vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha.

image

Smrť diktátorovi! Iránske študentky bojujú za slobodu, strhávajú si hidžábi. Celebrity si strihajú vlasy

Štedrovečerný telefonát

Po zadržaní bolo potrebné nájsť niekoho, kto by sa so Saddámom porozprával. FBI sa nakoniec rozhodla vybrať libanonského amerického špeciálneho agenta Georgea Pira, ktorý dnes otvorene rozpráva o tom, čo všetko zažil.

Dnes už vyslúžilý agent FBI v rozhovore pre CNN opísal, že na Štedrý deň dostal telefonát, v ktorom mu bolo oznámene, že bol vybraný, aby vypočúval Saddáma Husajna. Pirovou prvou reakciou bolo, že úlohu „vypočúvať niekoho, kto bol na svetovej scéne toľko rokov“ považoval za „strašnú“.

Rozhodol sa preto dôkladne pripraviť na samotné stretnutie. Kúpil si knihy o Husajnovi a vyvinul tiež stratégiu na jeho vypočúvanie. „Pri mojom prvom stretnutí so Saddámom, do 30 sekúnd, o mne vedel dve veci. Povedal som mu, že sa volám George Piro a že to mám na starosti, a on okamžite povedal ‘Ste Libanončan‘.“

image

Dolapenie Saddáma Husajna

Wikipedia/US Army photo

Rozprávali sa o všetkom

„Povedal som mu, že moji rodičia sú Libanončania, a potom povedal: ‘Si kresťan‘. Spýtal som sa ho, či je to problém, a on povedal, že absolútne nie. Miloval Libanončanov. Libanončania milovali jeho. A ja som si povedal: ‘No, super. Budeme spolu úžasne vychádzať‘.“

Piro sa nakoniec stretával so Saddámom až sedem mesiacov. Pôvodne sa mali rozprávať niekoľko hodín „raz alebo dvakrát týždenne“, nakoniec to skončilo tak, že spolu trávili „asi päť až sedem hodín každý jeden deň“.

A diskutovali skutočne o všetkom - o histórii, umení, športe či politike. Dôvod bol jednoduchý. Pôvodným cieľom totiž bolo „len prinútiť ho hovoriť“. Postupne sa však rozhovor presunul k vážnejším veciam. Dokonca sa dostali aj k téme Usámu bin Ládina - v tom čase najhľadanejšieho teroristu na svete.

image

Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou

Vážne rozhovory

Piro prezradil, že zvrhnutý diktátor ho nemal rád a dokonca o ňom zvykol aj žartovať: „Naozaj nemôžete veriť nikomu s takouto bradou,“ hovoril.

Jedným z ďalších momentov, o ktorom bývalý agent FBI otvorene hovoril, boli diktátorove 67. narodeniny. Piro mu doniesol čaj a sušienky, ktoré pripravila jeho matka. Husajn však bol „v depresii“, pretože sa dozvedel, že Iračania sú šťastní, že ich nenútili oslavovať jeho narodeniny.

Poprava

Saddám Husajn bol nakoniec popravený obesením koncom roka 2006 po tom, čo bol odsúdený za zločiny proti ľudskosti, pričom jeho režim bol spájaný s porušovaním ľudských práv. Celkovo sa odhaduje, že počas neho bolo spáchaných približne 250-tisíc vrážd.

Bývalý agent momentálne pracuje na knihe o skúsenostiach z vypočúvania jedného z najznámejších diktátorov v nedávnej histórii. A čo je najdôležitejšie - FBI mu dala úplné povolenie na jej zverejnenie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:40