Mladý Rus umlčal konšpirátorovFacebook/polícia Slovenskej Republiky/
StoryEditor

Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou

Miroslav Kamody02.09.2022., 12:30h

Mladý Rus nemal problém Slovákom oplvyneným propagandou vysvetliť, aký je rozdiel medzi diktátorom a demokraticky zvolenou prezidentkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa niekoľkých výskumov patrí Slovensko spoločne s Bulharskom k najhorším krajinám, čo sa týka počtu obyvateľov veriacich v dezinformácie v rámci Európskej únie. „Ruskí propagandisti si to veľmi dobre uvedomujú a snažia sa využiť túto časť obyvateľstva na svoje ciele,” píše polícia na svojom profile na Facebooku.

Na ňom zverejnila aj video konšpirátorov, ktoré zachytáva Rusa neďaleko budovy Národnej rady Slovenskej republiky a Bratislavského hradu. „Niekedy môže dôjsť k smutno-smiešnym situáciám, keď dezinformáciami ovplyvnení ľudia nebudú veriť ani občanovi Ruskej federácie, pritom oni sami v tejto krajine nikdy neboli,” píše polícia.

image

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Nedal sa zastrašiť

Keď mladý Rus prechádzal okolo davu, zastavil sa a povedal: „Akože viete, ja som Rus a ja mám úplne opačný názor.” Na otázku muža, či je za Ukrajinu, povedal, že áno. „Rusko ju napadlo, Rusko je zlá krajina. Je to fašistický režim.”

Dav sa však nedal a pýtal sa ho, kde ho takého veci učili. Mladík bez zaváhania odpovedal, že v Rusku. Keď chcel človek, ktorý video nakrúcal, vidieť jeho doklady, ktoré by potvrdzovali, že je Rus, mladík im ich bez problémov ukázal. Konšpirátor mal aspoň toľko slušnosti, aby odvrátil telefón a zachoval tak súkromie osobných údajov.

Keď mladý Rus opätovne tvrdil, že je za Ukrajinu, ľudia z davu sa ho pýtali, či mu vyhovuje nacizmus a snažili sa ho presvedčiť, že na Ukrajine „šéfuje Amerika”. Nechýbali ani konšpirácie o laboratóriách, ktoré mladík označiť za fámy. 

Putin je diktátor

„Ja som strávil skoro celý život v Rusku a je to zlá krajina.” Nezabudol však dodať, že Slovensko je podľa neho dobrá krajina. Rus označil Putina za diktátora a Slovákom musel vysvetliť, že Zuzana Čaputová je demokraticky zvolená prezidentka. „Vy ste ovplyvnení ruskou propagandou,” dodal na záver.

image

Čistá faloš či nevinná panička z Pezinka. Tento kvíz preverí, či viete priradiť výroky o prezidentke k našim politikom

„Ruská federácia krátko po vtrhnutí na Ukrajinu označila Slovenskú republiku za svojho nepriateľa. Podľa toho sa k nemu aj správa. Slovensko je každodenným cieľom prokremeľskej propagandy, ktorá sa snaží ovplyvniť verejnú mienku a demokratické zriadenie našej krajiny. Nie sme priamym účastníkom vojny na Ukrajine, avšak sme súčasťou hybridnej vojny - vojny, ktorá sa v 21. storočí odohráva v online priestore,” napísala k príspevku polícia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 17:26