Kontroverzná smrť vyvolala obrovskú vlnu demonštrácií po celej krajne, ktoré trvajú až do dnes.Dilara Senkaya/Reuters
StoryEditor

Smrť diktátorovi! Iránske študentky bojujú za slobodu, strhávajú si hidžábi. Celebrity si strihajú vlasy

Michal Čiernik06.10.2022., 11:00h

Smrť mladej ženy, ktorú v Iráne údajne zabila polícia za nevhodne oblečený hidžáb, vyvolala obrovské protesty. Ženy po celom svete sa zomkli a bojujú proti prísnym módnym zákonom aspoň spôsobmi, akými môžu.

Lajkuj Brainee.sk na

Smrť mladej Iránky Mashi Amini (22) vyvolal po celej krajne obrovské nepokoje. Mala zomrieť na následky brutality potom, čo ju 13. septembra zatkla miestna polícia za nevhodne oblečený hidžáb. Polícia aj iránska vláda toto tvrdenie odmietajú a tvrdia, že mladá žena zomrela na následky choroby, ktorej trpela.

Kontroverzná smrť vyvolala obrovskú vlnu demonštrácií po celej krajne, ktoré trvajú dodnes. Z ulíc sa protesty po novom presunuli medzi školské lavice. Príspevky na sociálnych sieťach ukazujú mladé iránske študentky, ktoré jasne dávajú najavo, čo si myslia o svojom najvyššom vodcovi Ajatolláhovi Chameneím.

Na ďalších záberoch je vidno, ako si iránske tínedžerky dávajú dole svoje pokrývky hláv a šliapu po portrétoch svojich najvyšších predstaviteľov. „Už to nie je len o hidžáboch. Iránske ženy symbolicky pália svoje šatky ako prejav ich slobody.“ Povedala Miriam Khosravani, zakladateľka Iránskej nadácie amerických žien.

Iránske ženy majú zrejme dosť mužskej nadvlády a zastaralých kultúrnych zákonov, ktoré im obmedzujú ich slobodu. Dôkazom je aj ďalšie video, na ktorom študentky dievčenskej školy vyhnali iránskeho úradníka.

Podporu iránskym ženám vyjadrili aj celebrity po celom svete, ktoré si na sociálnych sieťach symbolicky strihajú vlasy. Viac ako 50 známych žien  sa nafilmovalo, ako si strihajú svoje vlasy ako úctu obetiam protestov. Sú medzi nimi úspešné herečky ako držiteľka Oscara Juliette Binoche, Marion Cotillard známa z filmu Édith Piaf či Isabelle Huppert, ktorá účinkovala vo filme Pianistka. Okrem herečiek sa do boja za slobodu iránskych žien pustila aj manželka bývalého francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda Julie Gayet. Švédska poslankyňa Abir Al-Sahlani si ostrihala vlasy dokonca priamo na zhromaždení Európskej únie.

Protesty zo solidarity s Iránkami sa konali aj inde vo svete vrátane Atén, Berlína, Bruselu, Istanbulu, Madridu, New Yorku a ďalších miest. Demonštrácie majú podľa Iránskej organizácie pre ľudské práva na svedomí až 154 mŕtvych vrátane deviatich detí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:19