Let ako z nočnej mory.Profimedia.cz/
StoryEditor

Let ako z nočnej mory. Po šestnástich hodinách sa cestujúci ocitli v destinácii odkiaľ vzlietli

iDnes.cz19.02.2023., 11:00h

Let z Aucklandu do New Yorku so spoločnosťou Air New Zealand sa pre cestujúcich stal nočnou morou. Kvôli výpadku prúdu museli piloti lietadlo otočiť späť na Nový Zéland.

Lajkuj Brainee.sk na

Cestujúci nastúpili vo štvrtok večer do lietadla spoločnosti Air New Zealand do New Yorku a boli pripravení stráviť vo vzduchu viac ako šestnásť hodín. Nečakali však, že pristanú presne tam, odkiaľ vzlietli. Taký bol osud letu NZ2, ktorý sa kvôli výpadku prúdu na cieľovom letisku Johna F. Kennedyho vrátil späť do Aucklandu.

Požiar na letisku

Letisko na Twitteri uviedlo, že výpadok prúdu spôsobila porucha elektrického panelu a tiež „malý izolovaný požiar“, ktorý bol okamžite uhasený. „Kvôli požiaru elektrického zariadenia v termináli 1 na letisku JFK a následnému uzavretiu terminálu bol let NZ2 Auckland – New York nútený odkloniť sa späť do Aucklandu,“ uviedla spoločnosť Air New Zealand vo vyhlásení.

image

Ak sa niečo pokazí, ovplyvní to takmer celý svet, hovorí kontrolór letovej prevádzky na najrušnejšom letisku na planéte

Údaje z webovej stránky Flightradar24 ukázali, že lietadlo Boeing 787 sa zhruba v polovici svojej takmer 14 000 kilometrov dlhej cesty nad Tichým oceánom, južne od Havaja, otočilo. Vďaka tomuto obratu sa lietadlo stalo najsledovanejším letom na webe, ktorý monitoruje lietadlá po celom svete v reálnom čase.

Letecká spoločnosť uviedla, že pristátie na inom letisku v Spojených štátoch by príliš narušilo prevádzku dopravcu. „Presmerovanie na iné americké letisko by znamenalo, že by lietadlo zostalo na zemi niekoľko dní, čo by malo vplyv na množstvo ďalších pravidelných služieb a zákazníkov,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Ovplyvnených bolo 135 letov

Podľa internetových stránok na sledovanie letov výpadok narušil a ovplyvnil prevádzku ďalších 135 letov. Napríklad všetky lety zo Soulu, Ríma a Milána sa vrátili na svoje východiskové letisko. Let Korean Air bol vo vzduchu 13,5 hodiny. Niekoľko ďalších letov bolo odklonených na náhradné americké letiská.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 08:49