Tuviah Friedman a jeho najväčšia korisť Adolf EichmannWikipedia
StoryEditor

Príbeh ako z filmu. Poliak celý život zasvätil lovu nacistov, vypátral a zatkol ich celé stovky

Miroslav Kamody19.02.2023., 10:00h

Len vďaka nemu 250 nacistických pohlavárov neušlo trestu. Bol medzi nimi aj obávaný dôstojník Adolf Eichmann.

Lajkuj Brainee.sk na

Je dobre známe, že po skončení druhej svetovej vojny sa mnohí preživší nacisti rozhodli rozutekať do celého sveta. Chceli sa tak ukryť pred stíhaním za svoje ohavné zločiny, ktoré v dejinách nemali obdoby.

Ako píše portál Unilad, zatiaľ čo mnohým z nich sa skutočne podarilo dožiť svoj život na úteku, ďalší sa postavili pred súd len vďaka lovcom nacistov, ktorí si dali za cieľ pochytať ich čo najviac a postaviť ich pred spravodlivosť.

image

Hitler chcel Berlín prebudovať na hlavné mesto sveta. Germania mala mať chrám taký veľký, že by mal vlastné počasie

Jedným z nich bol aj Tuviah Friedman, ktorého môžeme považovať v mnohých ohľadoch za rekordéra. Podarilo sa mu totiž zajať až 250 SS-ákov spojených s vojnovými zločinmi.

Prežil koncentračný tábor

Friedman sa narodil v roku 1922 v poľskom Radome, mestu veľkom približne ako dnešné Košice. Neskôr skončil v koncentračnom tábore, no v roku 1944 sa mu podarilo utiecť. Vrátil sa domov, na miesto, ktoré už vtedy mala pod kontrolou sovietska armáda.

image

Väzni v koncentračnom tábore

Wikipedia/Private H. Miller

Noví okupanti mesta Radom sa snažili reorganizovať miestnu políciu, v čom mladý Friedman videl príležitosť. Prihlásil sa pod falošnou identitu a dostal za úlohu odhaliť, zatknúť a postaviť nacistických zločincov pred súd.

Odchod do Viedne

Lovec sa však nakoniec rozhodol opustiť krajinu a vydať sa do Palestíny. Po ceste zo sovietskeho Poľska sa mu podarilo dostať do Viedne, kde sa stretol so židovskými spolužiakmi, ktorí prežili hrôzy nacizmu.

Tu padol návrh na to, aby si založil vlastný tím na pátranie po vojnových zločincoch. A Friedman očividne súhlasil. Usadil sa v hlavnom meste Rakúska a začal spolupracovať s viedenskou políciou.

image

Mohli sme ich zabiť ešte viac, tvrdil Eichmann. O jeho úlohe v nacistickej mašinérii smrti sa takmer nevedelo

Nakoniec získal informácie o mnohých ľuďoch, ktorí pracovali priamo pre polovojenskú jednotku zodpovednú za holokaust. Najťažšie však bolo získať dôkazy, ktoré by dokázali, že dotyčná osoba sa skutočne podieľala na činnosti nacistickej strany.

Rekordér

Friedman však úspešne zostavil súbory o každom podozrivom s fotografiami a spravodajskými článkami. Vďaka tomu mal dostatok informácií, aby zabezpečili zatknutie 250 nacistických vojnových zločincov.

Medzi nimi boli aj veliteľ koncentračného tábora Dachau Theodor Eicke, veliteľ vyhladzovacieho tábora Chełmno Hans Bothmann či vysoký dôstojník na ministerstve ríšskej bezpečnosti Bruno Streckenbach.

Obrovský úspech prispel k tomu, aby sa lovec nacistov presťahoval v roku 1952 do Izraela, kde založil organizáciu s názvom Inštitút pre dokumentáciu nacistických vojnových zločinov. Aj keď nemal také zdroje ako v Rakúsku, v práci pokračoval.

Životná korisť

Jeho najväčším úspechom bola pomoc pri zaistení zajatia Adolfa Eichmanna, nacistického dôstojníka zodpovedného za implementáciu Konečného riešenia, pri ktorom zahynulo šesť miliónov Židov.

image

Adolf Eichmann

Wikipedia

Bol to práve Friedman, kto dostal tip, že Eichmann našiel útočisko v Argentíne. Na základe toho nielen presvedčil izraelské tajné služby, aby ho vypátrali, ale zároveň aj postavil prípad s potrebnými dokumentami o jeho zločinoch.

Euchmann bol uznaný vinným a v roku 1962 bol popravený. Friedman zostal v Izraeli až do svojej smrti v roku 2011. Zomrel vo veku 88 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:08