Hasiči hľadajú kapsulu s rádioaktívnym céziom v austrálskom PertheTASR/Department of Fire and Emergency Services via AP
StoryEditor

V Austrálii stratili rádioaktívnu kapsulu. Nevedia ju nájsť, prehľadávajú trasu trikrát dlhšiu ako z Bratislavy do Košíc

TASR31.01.2023., 12:00h

Pátranie po kapsule s rádioaktívnou látkou, ktorá sa stratila počas prepravy v štáte Západná Austrália, sa zintenzívnilo - do pátrania sa zapojili aj dva vládne úrady pre jadrovú bezpečnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Austrálska agentúra pre radiačnú ochranu a jadrovú bezpečnosť (ARPANSA) vo svojom vyhlásení potvrdila, že spolupracuje s vládou Západnej Austrálie pri hľadaní kapsuly.

Spresnila, že vyslala tím so špecializovaným detekčným zariadením namontovaným na aute a prenosným detekčným zariadením. Ich pátracia akcia medzi regiónom Pilbara a mestom Perth sa začína 31. januára.

Ľudia majú byť opatrní

Svoje tímy špecialistov a detekčné a zobrazovacie zariadenia vyslala na pomoc pri pátraní aj Austrálska organizácia pre jadrovú vedu a technológie (ANSTO).

image

Sliepky za prvou líniou. Bizarný príbeh hydiny, ktorú chcelo NATO použiť ako poistku spúšte jadrových zbraní

Úrady štátu Západná Austrália vydali v utorok nové upozornenie pre motoristov pozdĺž najdlhšej austrálskej diaľnice Great Northern Highway, aby boli opatrní, keď sa blížia k pátracím tímom.

Po kapsule sa pátra pozdĺž 1 400 kilometrov dlhej cesty, ktorú nákladné auto prekonalo - z mesta Newman v odľahlom regióne Kimberley do skladu na predmestí Perthu. Ide o väčšiu vzdialenosť ako dĺžka Veľkej Británie, podotkol Reuters.  

Stratiť sa mohla v priebehu dvoch týždňov   

Kapsula, ktorá pravdepodobne vypadla z nákladného auta, bola súčasťou meradla používaného na meranie hustoty železnej rudy. Spoločnosť Rio Tinto zverila túto kapsulu na prepravu špecializovanému dodávateľovi.

image

Hasiči hľadajú kapsulu s rádioaktívnym céziom v austrálskom Perthe

TASR/Department of Fire and Emergency Services via AP

Meradlo bolo vyzdvihnuté z bane Gudai-Darri spoločnosti Rio Tinto 12. januára. Keď bolo 25. januára vybalené na kontrolu, zistilo sa, že obal meradla i prístroj samotný sú poškodené, pričom chýba kapsula s rádioaktívnou látkou.

Spoločnosť Rio Tinto sa v pondelok verejnosti ospravedlnila za stratenie kapsuly, ku ktorej mohlo dôjsť kedykoľvek počas uplynulých viac ako dvoch týždňov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:40