Divoký úvod majstrovstiev sveta v Katare.Twitter/chaaley, Valentín Torres Erwerle/
StoryEditor

Divoký úvod majstrovstiev sveta. Okradnutá redaktorka v priamom prenose či šialená cesta za pivom

Michal Čiernik21.11.2022., 14:00h

Majstrovstvá sveta v Katare začali 20. novembra okázalým ceremoniálom a úvodným zápasom medzi Katarom a Ekvádorom. Už prvý deň však podčiarkol predzvesti, ktoré okolo turnaja vznikali mesiace dopredu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa do lopty ešte ani nekoplo,“ uviedol v štúdiu BBC pred otváracím ceremoniálom uznávaný moderátor a známy bývalý futbalista Gary Lineker. A mal pravdu. Kontroverzie, ktoré predchádzali záverečnému turnaju, nemali konca kraja a prvý súťažný deň to len podčiarkol. Historicky prvú prehru usporiadateľskej krajiny v otváracom zápase, kedy Katar podľahol Ekvádoru 0:2, zatienili skôr udalosti mimo trávnika. 

Okradnutá redaktorka v živom prenose

Reportérka argentínskej televízie Dominique Metzger vysielala z oblasti Corniche v Dauhe počas prípravy na prvý zápas turnaja. „Mala som pri sebe malú tašku so všetkými vecami, ktoré človek potrebuje, peňaženku, kľúče od našej hotelovej izby, nejaké obrúsky,“ povedala Metzger moderátorovi siete TN pri ďalšom vstupe. „Tancovala som s davom a som presvedčená, že práve vtedy mi niekto otvoril zips tašky a zobral mi peňaženku,“ hovorí reportérka.

Metzger išla celý incident nahlásiť na políciu, no z ich reakcie zostala zaskočená. „Policajtka mi povedala: „Všade máme špičkové kamery a ideme toho zlodeja nájsť pomocou detekcie tváre. Čo chcete, aby justičný systém urobil, keď ho nájdeme?“ Opísala reportérka postup polície. „Akú spravodlivosť chcete? Chcete, aby bol odsúdený na päť rokov väzenia, alebo aby bol deportovaný?“ Novinárka však len jednoducho chcela, aby sa jej vrátili veci.

image

Majstrovstvá sveta v Katare sa odsúdili na smrť ešte skôr ako začali. Pozri sa, prečo ich celý svet bojkotuje

V snahe zakročiť proti zločinu Katar nainštaloval okolo svojich novopostavených štadiónov tisíce kamier. Okrem toho približne 15 tisíc kamier s vysokým rozlíšením na každom štadióne, s pomocou technológie rozpoznávania tváre.

Chaos pred otváracím ceremoniálom

Hodinu pred začiatkom úvodného zápasu majstrovstiev sveta vypukli chaotické scény vo vnútri aj mimo fanúšikovskej zóny v parku Al Bidda v Dauhe. Priestor má kapacitu 40 tisíc ľudí, no do vnútra sa snažil dostať minimálne dvojnásobok uvádza Reuters. veľa z nich bolo vpustených do záchytného priestoru medzi centrálnym areálom parku a hlavným vchodom. Polícia si však problém uvedomila a nahnevaných fanúšikov musela vypudiť z miesta konania. „Bolo to nebezpečné,“ povedal pre agentúru Reuters jeden fanúšik s takmer štvorročným dieťaťom. „Vpustili príliš veľa ľudí. Bol som rád, že som odišiel.“ Polícii trvalo asi 45 minút, kým vyčistila prebytočných fanúšikov z oblasti.

Dvaja anglický fanúšikovia skončili v šejkovom paláci

Dvojica pre talkSPORT vysvetlila, že veci nabrali nečakaný spád, keď krátko po pristátí v Dauhe začali objavovať ulice. „Včera večer sme stretli jedného zo šejkových synov a ten nás vzal do svojho paláca,“ hovorí jeden z fanúšikov. „Len sme hľadali nejaké miesto, kde by sme si mohli dať pivo. Zrazu pri nás zastal a my sme nasadli do jeho Toyoty Landcruiser a skončili sme vo veľkom paláci. Ukázal nám svoje opice, levy, svoje exotické vtáky. Bolo to šialené,“ hovorí fanúšik. Tento bizarný moment sa odvtedy stal virálnym a má viac ako 1,3 milióna zhliadnutí

Podpora LGBTI+ musela ustúpiť

Turnaj pokračuje trojicou zápasov v pondelok 21. novembra. Prvý z nich je zápas medzi Anglickom a Iránom, počas ktorého mal mať anglický kapitán Harry Kane na rukáve dúhovú kapitánsku pásku. Aspoň takýmto spôsobom chceli futbalisti podporiť LGBTI+ komunitu a bojovať proti kontroverzným zákonom v krajine. Zástupcovia Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA však vyzvali účastníkov a fanúšikov, aby sa v Katare sústredili len na futbal a prispôsobili sa miestnym zvyklostiam. A zároveň im pohrozili, že ak kapitáni podporia komunitu LGBT dúhovou páskou, ešte pred výkopom dostanú žltú kartu.

image

Futbalová hviezda Mbappé má randiť s transgender modelkou. Ako historický prvá sa objavila na titulke Playboya

„Boli sme pripravení zaplatiť pokutu, ktorá by sa vzťahovala na porušenie predpisov čo sa týka oblečenia. Ale ako národná asociácia nemôžeme dostať našich hráčov do pozície, aby čelili športovým sankciám. Preto sme požiadali kapitánov, aby nenosili dúhovú pásku na rukávoch,“ uviedli futbalové asociácie Anglicka, Nemecka, Holandska, Belgicka, Švajčiarska, Dánska a Walesu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:52