Chavdar TodorovTwitter/times Of Bristol/
StoryEditor

Otec prinútil rodinu, aby nepoužívala elektrinu. Kúria len raz do týždňa, chcú tak bojovať proti zdražovaniu

Miroslav Kamody20.11.2022., 15:00h

Zvyšovanie cien energií núti ľudí k nečakaným rozhodnutiam. Jedna rodina sa rozhodla vrátiť o stovky rokov do minulosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Extrémne zdražovanie pocítil už zrejme každý z nás. Zvýšenie cien sa totiž dotklo už takmer všetkého od potravín až po účty za bývanie. Ľudia sú nútení naučiť sa šetriť, aby mali dostatok peňazí na všetko, čo chcú a potrebujú. Ako však informuje britské Metro, niektorí dokážu zájsť do absolútnych extrémov.

53-ročný Chavdar Todorov sa rozhodol vo svojej domácnosti zaviesť politiku fungovania bez elektriny. Jednoducho nariadil celej rodine, aby na čele nosili baterky. Chce tak ušetriť peniaze, pretože sa bojí neustále narastajúceho účtu za energie.

image

Aj na intráku sa dá žiť ekologicky. Stačí, ak dodržíš tieto jednoduché pravidlá - vyskúšaj ich spolu s nami

Šialený účet za energie

Aby toho nebolo málo, kúrenie doma zapína len raz týždenne. Jeho manželka a deti sú tak nútené zabaliť sa do teplého oblečenia a perín. Zmenu ich bežných návykov zmenil mesačný účet za elektrinu, ktorý sa zdvojnásobil.

Chavdar sa preto rozhodol začať používať baterky. Tie využívajú pri všetkých možných činnostiach od cvičenia jogy, čítania či umývania riadu. Okrem toho si rodina osvetľuje domácnosť sviečkami. Spolu s 49-ročnou manželkou Modou, 14-ročným synom Teom a 20-ročnou dcérou Nicole si od toho sľubujú zníženie celkového účtu na bývanie, ktorý presiahol 3 800 libier (4 366 eur).

image

Účty za energie rodine neustále narastajú

Unsplash/Christopher Bill

Televízie sa úplne nevzdali

„Je to, akoby sme sa vrátili do 18. storočia,“ povedal Chavdar, keď sa rozhodol k radikálnemu riešeniu náročnej situácie. „Nevieme, aký bude účet na konci mesiaca, takže robíme všetko, čo môžeme,“ vysvetľuje hlava rodiny. Optimizmus ho však zrejme neopúšťa: „Teraz môžem nosiť čelovku a pohybovať sa bez zapínania svetiel.“

Neznamená to však, že v ich dome nie je žiadna elektrina. Dokonca si občas zapnú aj televízor. „Obmedzujeme sledovanie televízie a máme ju zapnutú len niekedy.“ Celú situáciu opisuje tak, že „môžeme urobiť len všetko, čo môžeme.“ Typická inteligentná čelovka stojí v prepočte necelých desať eur.

image

Nebavilo ju platiť účty, preto začala žiť v aute. Sprchuje sa vo fitku a používa verejné toalety. Vraj je teraz šťastnejšia

Nestrácajú dobrú náladu

Chavdarova manželka Moda, ktorá sa živí ako učiteľka jogy v Londýne, povedala: „Snažíme sa myslieť pozitívne, ale je to ťažké. Nezapínam kúrenie, keď som sama doma a nechám si oblečenú bundu. Môj manžel prišiel s vtipným nápadom používať baterky,“ opisuje život v nových podmienkach.

Zhasnutie svetiel a používanie bateriek je podľa nej strašidelné a necíti sa tak bezpečne ako kedysi. „V našej oblasti sa stalo veľa vlámaní,“ vysvetľuje manželka. Ani ju však optimizmus neopúšťa: „Zapaľujeme sviečky a snažíme sa, aby to bolo romantické.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:03