Priveľmi nízka teplota v miestnosti môže spôsobiť zdravotné problémy.Pixabay/
StoryEditor

Desia vás účty a zálohové platby? Štyri jednoduché tipy, ako ušetriť energiu v domácnosti

kov28.09.2022., 13:00h

Zvýšenie energetickej účinnosti vášho domova môže byť nákladné a komplikované. Najmä ak nemáte stovky či tisíce eur na kúpu nových tepelných čerpadiel či dvojitého zasklenia okien. Existuje však niekoľko lacných riešení, ako ušetriť peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Prinášame prehľad, kde vo svojom dome pravdepodobne strácaš najviac energií, a pridali sme niekoľko jednoduchých riešení, ktoré pomôžu ušetriť peniaze na účtoch a udržať sa túto zimu v teple.

Plus pri tom pomôžeš aj planéte.

eplý vzduch chce opustiť váš domov a nájde si na to každý kút. Pritom sa nasáva studený vzduch, aby ho nahradil, čo spôsobuje prievan. Vychladzuje to tvoj domov a ešte aj plytvá energiou. Zatvorenie dverí a zatvorenie okien nemusí stačiť, pretože medzery v rámoch umožňujú únik teplého vzduchu - a to stojí peniaze.

​Existuje však jednoduchý spôsob, ako prievan zablokujete. Stačí, keď použijete chránič proti prievanu, resp. môžete si ho aj sami vyrobiť či použiť zrolovaný uterák. Energetické firmy a aktivisti v oblasti šetrenia energiou sa zhodli, že jedným z najjednoduchších riešení, ako sa vyhnúť chladu, je použiť odstraňovač prievanu. V kombinácii s ochranou okien a dverí proti prievanu by to mohlo pomôcť znížiť vaše účty o približne 30 eur ročne. Píše BBC.

Mať zrolovanú osušku pri vchodových dverách možno nie je tá najatraktívnejšia vec v domácnosti, no stále si ju môžete skúsiť vyrobiť a ozdobiť sami. Dá sa s tým vyhrať a nie je to nič zložité.

Chránič si môžete vyrobiť napríklad zo starých riflí, alebo iného materiálu. Je na vás, či budete pri tom aj šiť, alebo nie. Je však dôležité uistiť sa, že kryt proti prievanu pokrýva šírku dverí.

Okná

Ďalším miestom, kde sa často stráca teplo, sú zle pasujúce okná alebo jednotlivé tabule skla. Ak nemôžete vymeniť okná za dvojité sklo, organizácia Energy Saving Trust hovorí, že stojí za to zaobstarať si nejaké ťažké závesy, ktoré pomôžu udržať teplo v miestnosti.

Asi nebudete chcieť celý deň sedieť v tme, takže dávajte pozor na lacné súpravy pre domácich majstrov, ktoré používajú tenkú plastovú fóliu na zakrytie okna a blokujú prievan.

​Izolácia strechy a podkrovia

Izolácia podkrovia je ako nosenie vlnenej čiapky. Zachytáva teplo zdola, a vy sa pod „čiapkou“ budete cítiť pohodlne. Jej realizovanie si však vyžaduje pozornosť. 

image

Vieš si predstaviť luxusný hotel bez elektriny? Tu je pár tipov na prepychové ekologické ubytovania

Strechy sú počas celého roka vystavené atmosférickým vplyvom, odolávajú účinkom vetra, dažďa, snehu alebo slnečného žiarenia. Bezchybné fungovanie strechy a jej dlhú životnosť je možné zabezpečiť správnym návrhom a vyhotovením. Výber vhodnej a kvalitnej izolácie je pre zateplenie striech a podkroví kľúčový. 

Ak je to urobené správne, na tom, že vám nebude unikať teplo z dlhodobého hľadiska ušetríte pekné peniaze.

Efektívne drobnosti

Existuje veľa malých vecí, ktoré môžete urobiť v domácnosti, a pomôžu ušetriť energiu a peniaze. Tieto veci si nevyžadujú finančnú investíciu či komplikovanú inštaláciu, chce to však zmenu návykov.

Napríklad ak budete tráviť menej času v sprche, tak ušetríte približne 12 eur ročne. Keď nebudete nechávať zapnuté nepotrebné svetlá v miestnostiach, ušetríte približne 17 eur ročne, a pri regulácii termostatu až 66 eur za rok.

Blog Eco-Experts odporúča „vykurovať ľudí, nie budovu“ – preto možno nenechávajte ústredné kúrenie stále zapnuté, ak vám nie je zima, a nevykurujte miestnosti, v ktorých nie ste.

Medzi ďalšie nápady patria: Pri varení nasaďte na hrnce a panvice pokrievky – bude to hotové rýchlejšie. Na ohrievanie jedla používajte radšej mikrovlnku ako rúru. Kanvicu neprepĺňajte. Naplnením kanvice na dve šálky čaju namiesto varenia plnej kanvice môžete ušetriť približne 54 eur ročne.

Odmrazte chladničku, bude potom fungovať efektívnejšie. Kúpte si menší televízor – odborníci hovoria, že prevádzka menších televízorov je vo všeobecnosti nižšia a plazmové obrazovky spotrebujú viac elektriny.

A na záver rada, ktorú ste už určite niekedy počuli od svojich rodičov, či starých rodičov. Ak vám je zima, oblečte si ďalšiu vrstvu - niekoľko tenkých vrstiev oblečenia zahreje viac ako jedna hrubá vrstva, keďže vrstvy medzi sebou zachytávajú teplý vzduch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:24