Zvierací kandidátiUnsplash, Twitter/qikipedia/
StoryEditor

Pes, mačka, koza či mulica. Skutočné volebné príbehy, kedy ľudia radšej zvolili zvieratá než ľudských kandidátov

Miroslav Kamody29.10.2022., 14:00h

V tomto článku nechýba mulica demokrat či Boris Kollár zvieracej ríše. Ktorému z týchto zvierat by si dal vo voľbách svoj hlas ty?

Lajkuj Brainee.sk na

Spojené komunálne a župné voľby sú momentálne v plnom prúde. Tisíce kandidátov po celom Slovensku sa uchádzajú o hlasy občanov, aby mohli ďalšie štyri roky spravovať svoju obec, mesto či kraj. Aj keď má každý z nich rôzny program či názory, jedno majú všetci spoločné - sú to ľudia. 

Po celom svete sa však v priebehu rokov objavilo hneď niekoľko kandidátov zo zvieracej ríše, ktorí sa uchádzali o rôzne vodcovské posty. Veľkú popularitu napríklad v roku 1968 nazbieral 66-kilový kanec Pigasus, ktorý kandidoval za Youth International Party na prezidenta Spojených štátov.

image

Prasa Pigasus

Wikipedia/julian Wasser/the Life Images Collection/

Skvelým príkladom je aj nosorožec Cacareco zo zoologickej záhrady v São Paulo. Ten v roku 1958 kandidoval vo voľbách do mestskej rady s úmyslom protestovať proti politickej korupcii.

Volební úradníci síce jeho kandidatúru neprijali, no nakoniec získal až 100-tisíc hlasov. To bolo viac ako ktorákoľvek iná strana v tých istých voľbách. To sú však kandidáti, poďme sa pozrieť na reálne zvolených zástupcov zvieracej ríše. Samozrejme je nutné dodať, že v mnohých prípadoch išlo o slávnostné úlohy, ktoré mali podporiť získavanie finančných prostriedkov.

image

V sobotu sú voľby do obecných a krajských zastupiteľstiev. Čo ale s obcami, v ktorých nebude koho voliť?

Buldog Wilbur

Niektorí ľudia môžu tvrdiť, že politici sa snažia kupovať si hlasy. Voliči v Rabbit Hash v americkom Kentucky si ich však kupovať musia. Každý stojí jeden dolár a hlasovať môžu koľkokrát chcú. Neexistuje dokonca ani registrácia voličov, takže môže hlasovať ktokoľvek na svete. Na základe týchto hlasov sa 3. novembra 2020 sa stal Wilbur the Bulldog riadne zvoleným starostom.

Mladý buldog mal čo robiť, pretože musel poraziť úradujúceho starostu - pitbulla menom Mayor Brynn. Myšlienka na zvieracieho starostu vznikla počas osláv 200. narodenín okresu. Župu nemal kto zastupovať, a tak zrodil nápad zvieracieho starostu. Všetky peniaze idú na podporu miestnej historickej spoločnosti, ktorá doteraz vyzbierala vyše 23-tisíc dolárov.

Kocúr Stubbs

Písal sa ešte rok 1997, keď si obyvatelia mestečka Talkeetny na Aljaške prvýkrát zvolili kocúra Stubbsa za starostu. Túto funkciu vykonával až do svojej smrti v roku 2017. Medzitým dokonca prežil aj niekoľko pokusov o atentát, vrátane jedného, o ktorý sa pokúsil pes.

Lauri Stec, manažér Nagley‘s General Store, zachránil bezchvostého Stubbsa, keď bol ešte mačiatko. Obchod naďalej využíval ako svoju starostovskú kanceláriu počas celého svojho pôsobenia vo funkcii. V čase smrti 21. júla 2017 mal 20 rokov a tri mesiace. 

Pes Bosco

Aj v Sunolu v Kalifornii mali za starostu štvornohého chlpáča. Obyvatelia komunity si tohto orieška prvýkrát zvolili v roku 1981, keď pes patriaci rodine Stillmanovcov porazil dvoch ľudských protikandidátov. Ľudia boli zrejme nadšení z jeho pracovnej morálky, pretože ho opätovne volili až do roku 1994, kedy Bosco zomrel.

Jediný problém, ktorý s ním mali, spočíval v tom, že sa neustále potuloval po meste. Výsledkom toho je, že množstvo čiernych psov v meste môže bývalého starostu považovať za jedného zo svojich predkov. V podstate by sa malo povedať, že ide o Borisa Kollára zvieracej politiky. Obyvatelia boli takí hrdí na to, čo dosiahol, že mu pred miestnou poštou nainštalovali sochu.

image

Socha psa Bosca

Wikipedia/andrewkeenanrichardson/

Mulica demokrat

Boston Curtis je jasnou ukážkou neefektívnosti amerického politického systému. Keď totiž mali ľudia z Miltonu vo Washingtone v roku 1938 voliť člena komisie, ktorý ich mal zastupovať v mestskej rade, starosta vyzval na nominácie na túto pozíciu. Jediný, kto sa prihlásil, bol Boston Curtis.

Päťdesiatjeden republikánov zvolilo Curtisa jednomyseľným rozhodnutím bez toho, aby si vôbec uvedomili, že hlasujú za zviera, natož mulicu, ktorú vlastnil starosta. Ten tak chcel ukázať, že ľudia vôbec nevedia, koho volia. Boston Curtis dokonca podpísal svoj nominačný formulár odtlačkom kopyta, zatiaľ čo sa vysmiati mestskí predstavitelia zhromaždili, aby ho povzbudili.

image

Mulica

Unsplash/meritt Thomas/

Henrich IV. a dynastia kôz

História si pamätá hneď niekoľko politických dynastií, ktoré vládli. V Spojených štátoch to napríklad boli Bushovci či Kennedyovci. A ešte kozy z texaského mesta Lajitas. Clay Henry I. sa stal prvým neľudským volebným kandidátom v meste, ale prehral s ľudským kandidátom z Houstonu.

Koza, známa pre svoje pitie piva, sa však nemienila vzdať. O štyri roky neskôr opäť kandidoval proti starostovi. Tentoraz voľby vyhral a jeho potomkovia odvtedy vyhrali každé voľby. Momentálne je pri moci Henrich IV. 

Duke a jeho čierny cylinder

V malom mestečku v Minnesote s názvom Cormorant Village vládol ako starosta pes Duke štyri po sebe nasledujúce roky. V roku 2014 bol zvolený iba ako zapisovateľ, potom jeho popularita tak narástla, že v roku 2016 vo voľbách s prehľadom zvíťazil, pričom iba jeden hlas smeroval inam – jeho „priateľke“ Lassie.

Voľby sa konali na každoročnom komunitnom festivale s názvom Cormorant Daze a hlasovacie práva boli spoplatnené jedným dolárom. Povinnosti, ktoré Duke vykonával, boli vystupovanie na prehliadkach a pôsobenie ako veľvyslanec mesta. Často nosil čierny cylinder a zomrel vo veku 13 rokov, čím v roku 2019 prišiel o svoj post.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:20