Dnipro po útokuLeo Correa/Tasr
StoryEditor

VIDEO Ukrajinou otriaslo množstvo výbuchov. Putin priznal, že ide o ruskú odvetu za výbuch na Kerčskom moste

TASR10.10.2022., 08:34h

Najmenej 75 rakiet vypálili v pondelok ráno na Ukrajinu ruské sily, ktoré zasiahli metropolu Kyjev aj mnohé ďalšie mestá na západe a juhu krajiny. V príspevku na sociálnych sieťach to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že 41 z ruských rakiet bolo zostrelených protivzdušnou obranou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zverejnil po 08:30 miestneho času na svojom účte na platforme Telegram príspevok, v ktorom píše, že „v Ševčenkovom obvode v centre hlavného mesta došlo k niekoľkým výbuchom”. V tejto mestskej štvrti sa nachádza historické centrum, ako aj viacero vládnych budov.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter v súvislosti s pondelkovými útokmi označil šéfa Kremľa Putina za „teroristu”. „Putinovou jedinou taktikou je teror voči mierumilovným ukrajinským mestám, avšak Ukrajinu nezlomí,” vyhlásil Kuleba. Dodal, že aktuálne útoky sú odpoveďou pre všetkých, čo by chceli s Putinom hovoriť o mieri.

Našu odvahu nezničia

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zdôraznil, že „rakety teroristov nikdy nezničia našu odvahu, a to ani vtedy, ak zasiahnu srdce nášho hlavného mesta”. Dodal, že rovnako najnovšie útoky Moskvy „neotrasú ani odhodlaním našich spojencov”. „Jediná vec, ktorú nenávratne zničia, je budúcnosť Ruska,” z ktorého sa stáva „celosvetovo opovrhovaný nebezpečný teroristický štát,” uviedol Reznikov.

Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už vyše hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov.

image

Nefunkčné zbrane, žiadny výcvik, topánky obrastené machom. Povolaný Rus opisuje chaos pri mobilizácii

V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí. Podľa webovej stránky rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská záchranná služba. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že počas viacerých útokov, ktoré ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a zraneniam. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj v reakcii na útoky platforme Telegram uviedol: „(Ruské sily) sa snažia nás zničiť a vymazať nás zo zemského povrchu. (Chcú) zničiť našich ľudí v Záporožskej (oblasti), ktorí spia vo svojich domovoch. Zabiť ľudí, ktorí idú do práce v (mestách) Dnipro a Kyjev.” Ako priblížil, „bohužiaľ, sú tu mŕtvi a ranení”. Apeloval preto na spoluobčanov, aby nevychádzali na ulice.

Volodymyr Zelenskyj zverejnil aj video, na ktorom je vidieť následky útoku na Kyjev - zničené autá, budovy s vybitými oknami a požiare na uliciach. „Ukrajina je (momentálne) vystavená raketovým útokom. Máme informácie o útokoch v mnohých mestách našej krajiny,” napísal na sociálnych sieťach poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Obyvateľov vyzval, aby „zostali v úkrytoch”.

Ukrajinské ministerstvo školstva odporučilo, aby všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine prešli do 14. októbra na dištančné vyučovanie. Ako informovala britská stanica BBC, toto rozhodnutie bolo prijaté po masívnych ruských raketových útokoch, ktorým bolo v pondelok vystavené ukrajinské územie.

Putin priznal útoky

Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za „teroristické” činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Útoky dosiahli svoje zámery. Všetky ciele boli zasiahnuté,” uviedol rezort obrany v Moskve.

„Ak budú (ukrajinské) útoky voči Rusku pokračovať, odozva bude tvrdá,” hrozil Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. „Reakcia bude rovnakého rozsahu ako sú hrozby voči Rusku,” dodal. „V prípade pokusov o spáchanie teroristických činov na našom území, bude reakcia Ruska tvrdá,” uviedol. Kyjev tiež obvinil z pokusu o bombový útok na plynovod TurkStream, píše na svojom webe stanica Sky News.

image

Poslanci v Moskve a Petrohrade žiadajú Putinov koniec. Poškodzuje budúcnosť Ruska, hovoria

Šéf Kremľa uviedol, že pondelkové útoky na Ukrajinu boli koordinované a ich cieľom boli „energetické, vojenské a komunikačné zariadenia”. Masívny útok raketami dlhého doletu na ukrajinské ciele podľa neho odporučilo ruské ministerstvo obrany.

Útoky po celej Ukrajine

Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany.

Gubernátor západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na Telegrame uviedol, že región zasiahli „útoky na zariadenia energetickej infraštruktúry”. Starosta Ľvova Andrij Sadovyj oznámil, že miestne školy zostanú počas pondelka zatvorené. Dodal, že v dôsledku útokov dochádza v meste k občasným výpadkom mobilných komunikačných sietí.

Ukrajinský parlament prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovanie sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

Rakety narušili aj vzdušný priestor Moldavska

Moldavsko v pondelok vyhlásilo, že ruské rakety vypálené z Čierneho mora smerom na Ukrajinu narušili moldavský vzdušný priestor. Kišiňov si zároveň ruského veľvyslanca so žiadosťou o vysvetlenie. Oznámil to moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

image

Na Ukrajine pripravujú pokyny, ako postupovať v prípade ruského jadrového útoku

„Tri strely s plochou dráhou letu, ktoré boli dnes ráno vystrelené z ruských lodí v Čiernom mori Ukrajinu, narušili vzdušný priestor Moldavska,” napísal Popescu na Twitteri.

Dodal, že je „zdesený viacerými ruskými raketovými útokmi na ukrajinské mestá – vrátane Kyjeva –, namierenými na civilné ciele”. „Myslíme na obete týchto brutálnych útokov... Rusko musí prestať zabíjať,” povedal Popescu.

Rusi útočia hlavne na juhu

Ruské sily v súčasnosti útočia hlavne na oblasti severne od Krymského polostrova vrátane Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú ostreľovali aj v noci na pondelok.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most, spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymom.

Britská rozviedka: Ruská armáda potrebuje nejaký úspech

Ruské jednotky sa približujú k strategicky dôležitému mestu Bachmut na východe Ukrajiny. Za posledný týždeň postúpili k Bachmutu o dva kilometre, uviedla v pondelok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji na bojiskách Ukrajiny britská vojenská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany v zvodke zverejnenej na platforme Twitter, píše, že „Rusko naďalej pripisuje útočným operáciám v centrálnom sektore Donbasu, najmä v blízkosti mesta Bachmut, vysokú prioritu.” Britská rozviedka konštatuje, že ruská armáda je po sérii porážok v situácii, keď už musí „demonštrovať” nejaký úspech na bojiskách Ukrajiny - preto sa tak úporne snaží dobyť Bachmut, ktorý je zničený ostreľovaním.

Bachmut leží na trase vedúcej do miest Sloviansk a Kramatorsk v priemyselnej oblasti Donbasu, ktorú Moskva zatiaľ úplne nezískala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  v sobotňajšom videopríhovore podľa Reuters uviedol, že v blízkosti Bachmutu prebiehajú veľmi tvrdé boje.

Bielorusko a Rusko nasadia spoločné regionálne jednotky

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa Lukašenka ide o reakciu na vyostrenie napätia, píše tamojšia štátna agentúra Belta, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

Rusko a Bielorusko začali zoskupovať tieto vojenské sily pred dvoma dňami, zrejme po tom, ako bol v sobotu zasiahnutý Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom, píše Belta.

Lukašenko, ktorý je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina, obvinil Ukrajinu z prípravy útoku na Bielorusko. „Dnes som už povedal, že Ukrajina nielen diskutuje, ale aj plánuje útoky na územia Bieloruska,” uviedol. „Dohodli sme sa na nasadení regionálnej skupiny Ruskej federácie a Bieloruskej republiky,” dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:15