Prečítaj si svedectvo vojaka, ktorý pochádza z Kaliningradskej oblasti a bol odvedený 24. septembra, tri dni po vyhlásení „čiastočnej“ mobilizácie Vladimirom Putinom.Alexey Pavlishak/Reuters
StoryEditor

Nefunkčné zbrane, žiadny výcvik, topánky obrastené machom. Povolaný Rus opisuje chaos pri mobilizácii

Adam Hájek05.10.2022., 13:00h

Prečítaj si spoveď ruského vojaka, ktorý opisuje katastrofálne podmienky ruskej armády.

Lajkuj Brainee.sk na

Pochádza z Kaliningradskej oblasti a bol odvedený 24. septembra, tri dni po vyhlásení „čiastočnej“ mobilizácie, uvádza iDnes.cz. Vo svojom svedectve pre nezávislý spravodajský portál Mediazona opisuje pomery na základni 7. samostatného motostreleckého pluku.

Zdravotnícky výcvik bol len teoretický

Zdravotnícky výcvik zabral pätnásť minút a bol len teoretický, rovnako tak prednáška o taktike. „Plazili sme sa desať metrov tam a zase späť a to bolo všetko. Potom pätnásť minút výcvik v komunikácii: ukázali nám vysielačku, ako sa stláčajú tlačidlá. Potom pätnásť minút, ako sa kladú míny. Len nám ich ukázali, nikto si to nemohol skúsiť,“ opisuje vojak.

Nemenovaný rezervista z Kaliningradu uvádza, že jeho puška pochádza z roku 1980. Látkové puzdrá na zásobníky sa rozpadajú, pretože príliš dlho ležali v sklade. „Jednému chlapcovi sa hneď na druhý deň rozpadli kanady a niektorí dostali topánky porastené machom.“

Vybavenie si museli kupovať za vlastné

Každý vojak dostal zimnú a letnú uniformu, lodný vak, spodnú bielizeň a dvoje ponožky: jedny zimné a jedny letné. „Ale to je vám na nič. Ak ste boli v armáde, tak viete, o čom hovorím. Každý si preto snaží nakúpiť svoje vlastné veci,“ hovorí regrút, ktorý za oblečenie a vybavenie lekárničky utratil 25 000 rubľov, čo je približne 425 eur.

image

Povolávajú všetkých, ku ktorým sa dostanú. KHL sa klepe pred mobilizáciou

Zatiaľ čo sa povolaní muži snažia samozásobiť ako to len ide, velitelia sa zaoberajú hlavne organizovaním nekonečných nástupov a byrokracií. „Aby nás všetkých započítali, aby sa zapísal každý detail. Starajú sa len o vedenie účtov pre svojich veliteľov, skutočný výcvik ich nezaujíma,“ opisuje anonymný vojak a pridáva niekoľko príkladov.

image

Miesto, kde nacisti začali s masovým vyvraždovaním Židov. V kyjevskom Babom Jare za noc zabili vyše 33-tisíc ľudí

Katastrofálny prístup od veliteľov

„Máme tu troch ostreľovačov z Rosgvardija, prihlásili sa ako dobrovoľníci. Tri roky slúžili ako snajpri, ale tu jedného pridelili ku granátometu, z druhého spravili obyčajného strelca a tretieho pridelili ako obsluhu guľometu. Všetci si tu hovoríme: Čo to ku..a je? Sú to dobrí ostreľovači, a strčili ich k obyčajnej pechote. Prišli fakt pripravení, s vlastnou muníciou. Skrátka úplná anarchia …“.

Podobných svedectiev sa od vyhlásenia mobilizácie v Rusku objavilo niekoľko. Na internete je napríklad video, na ktorom dôstojníčka odvedencom rázne vysvetľuje, že si pred odchodom na Ukrajinu musia sami zaobstarať spacáky, zdravotnícke potreby a strelné rany si majú ošetrovať tampónmi.

image

Fuck off Elon Musk. Odkázal mu ukrajinský diplomat, miliardár totiž znovu perlil na Twitteri

Podľa expertov sa však podobné zmätky dali čakať. „Ak si niekto v Kremli myslel, že mobilizácia prebehne bez chaosu, tak je nenapraviteľný optimista. Ak si niekto na Západe myslí, že chaos pri mobilizácii je známkou rozpadu moci Kremľa, tak je na tom rovnako. Ruská armáda jednoducho mobilizuje ako ruská armáda,“ poznamenal na Twitteri bezpečnostný analytik Jan Ludvík.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:41