Číňanka klamala na WikipediiUnsplash/christin Hume/
StoryEditor

Nikdy úplne nedôveruj Wikipédii. Číňanka si z nej spravila vlastný historický román, vymyslela si celé dejiny

Michal Čiernik14.07.2022., 12:00h

Používateľka známa ako Zhemao roky prepisovala ruskú históriu na čínskej Wikipédii. Fiktívny svet tvorený z 206 článkov sa stal jedným z najväčších podvodov na internetovej encyklopédii.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento podvod, ako uvádza VICE World News, odhalil minulý mesiac čínsky spisovateľ Yifan. Na encyklopédii hľadal inšpiráciu, pre svoju knihu, keď narazil na článok o striebornej bani Kashin. Baňa objavená ruskými roľníkmi v roku 1344, ako sa uvádza na Wikipédii, zamestnávala viac ako 40-tisíc otrokov a slobodných ľudí, čo predstavovalo pozoruhodný zdroj bohatstva pre ruské kniežatstvo Tver v 14. a 15. storočí, ako aj pre nasledujúce režimy. Geologické zloženie pôdy, štruktúra bane a dokonca aj proces rafinácie boli podrobne rozpracované.

„Obsah, ktorý napísala, má vysokú kvalitu a záznamy boli vzájomne prepojené, čím vznikol systém, ktorý môže existovať sám o sebe,“ povedal skúsený čínsky wikipedista John Yip. „Zhemao sám vynašla nový spôsob, ako podkopať Wikipédiu.“

image

Číňanka sfalšovala Wikipédiu

Wikipedia/nohat/

Úpravy robila takmer každý druhý deň

„Jej zdroje sa zdali byť nevyčerpateľné, so správnymi citáciami, ale niektoré boli vymyslené, zatiaľ čo iné mali čísla strán, ktoré sa nezhodovali,“ povedal Yip. Napríklad často citovala z „Histórie Ruska od najstarších čias“, kolosálneho diela s 29 zväzkami známeho ruského historika Sergeja M. Solovieva. Ale čínsky preklad, ktorý citovala, sa ukázal ako falošný.

„Pri prieskume nového obsahu kontrolujeme iba to, či ide o nehorázny plagiát a či má správne zdroje. Veľmi dobre pochopila formát Wikipédie a poskytla zdroje, ktoré bolo veľmi ťažké overiť,“ povedal Yeh.

image

Odsúdili vydieračov z Pokecu. Vydávali sa za dievča a od mužov chceli intímne fotky, za mlčanie pýtali peniaze

S cieľom vytvoriť atmosféru dôveryhodnosti sa Zhemao opísala ako dcéra čínskeho diplomata pôsobiaceho v Rusku, ktorý sa vydal za Rusku a vo svojom používateľskom profile uviedla svoje akademické diplomy vrátane doktorandského titulu zo svetových dejín na Moskovskej štátnej univerzite. Okrem toho ovládala aj štyri alternatívne účty, ktoré použila na vytvorenie ilúzie podpory.

Dostala dokonca ocenenie Wikipédie

Eric Liu, študent histórie, ktorý pracuje na Wikipédii od roku 2015, jej začiatkom tohto roka udelil ocenenie Wikipedia barnstar, aby sa jej poďakoval za jej príspevky. „Myslel som si, že je to vzácny talent, pretože na stránke chýbali spisovatelia znalí stredovekého Ruska,“ povedal pre VICE World News.

„Hlboko ľutujem, že som si neuvedomil jej nezmysly a dokonca som ju podporil. Mám pocit, akoby som bol spolupáchateľom jej plánu,“ povedal Liu. Za trest bola Zhemao a jej pridružené účty natrvalo pozastavené. Väčšina jej článkov bola vymazaná na základe konsenzu komunity.

image

Wikipedia

Unsplash/oberon Copeland/

Kto je teda Zhemao v skutočnom živote?

Neovláda angličtinu ani ruštinu, je žena v domácnosti so stredoškolským vzdelaním. Priznala sa v ospravedlňujúcom liste, ktorý minulý mesiac zverejnila na svojom účte na Wikipédii. Hoax sa začal s nevinným zámerom.

Keďže nedokázala porozumieť odborným článkom v ich pôvodnom jazyku, skladala vety pomocou prekladača a dopĺňala prázdne miesta vlastnou fantáziou. „Ako sa hovorí, ak chcete obhájiť lož, musíte povedať viac klamstiev,“ napísala. „V budúcnosti sa vyučím remeslu, budem svedomito pracovať a už nebudem robiť nezmyselné veci,“ dodala na záver.

image

Už nevedel, ako zaujať? Youtuber vyliezol na horu, počas toho hral na počítači videohru

Najväčšia internetová encyklopédia bola spustená 15. januára 2001. Dnes má viac než dvadsaťštyri miliónov článkov v tristo dvanástich jazykoch. Najväčší počet článkov, vyše šesť miliónov, je v angličtine. Na druhom mieste je cebuánčina s piatimi miliónmi, ktorým sa dorozumievajú na Filipínach, nasleduje švédčina, ktorá má takmer štyri milióny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 11:44