Katolícka cirkev v tejto krajine predáva kostoly, nemá peniaze pre obete zneužívania.Unsplash/Josh Applegate
StoryEditor

Katolícka cirkev predáva kostoly, nemá peniaze na odškodnenie obetí zneužívania

ČTKiDnes.cz06.06.2022., 13:00h

Náboženské stavby vo viac ako tridsiatich farnostiach kanadského Newfoundlandu pôjdu do predaja, aby mohla cirkev zaplatiť odškodné obetiam sexuálneho násilia. Bude medzi nimi aj bazilika Jána Krstiteľa, ktorá je druhým najväčším katolíckym kostolom v krajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Arcibiskupstvo v meste Saint John's musí ľuďom, ktorí zažili sexuálne zneužívanie v bývalom sirotinci Mount Cashel, zaplatiť skoro 50 miliónov kanadských dolárov (37 102 750 eur). Ide o jeden z prvých pedofilných škandálov katolíckej cirkvi v Kanade. Arcibiskupstvo však peniaze nemá a Vatikán mu pomôcť nemieni, píše portál iDNES.cz

Veriaci ako Jerome Fennelly chodia do kostola Holy Rosary 62 rokov a správe o predaji nechce uveriť. „Ten kostol sme postavili my a teraz môže prísť arcibiskupstvo zo Saint John's a predať ho? To nedáva zmysel,“ tvrdí.

Rovnako ako ostatní farníci má do 2. júla čas rozhodnúť sa, či kostol odkúpi pre veriacich, podľa ktorých im však aj tak patrí. Arcibiskupstvo už farnosti zabavilo takmer všetky peniaze.

image

Bazilika Jána Krstiteľa v Kanade.

Wikipedia/Nilfanion

Ak sa teda ľudia rozhodnú pre odkúpenie, budú začínať od nuly. Ak sa zmieria s tým, že budú chodiť na omše do kostola, ktorý nebude ich, riskujú. V oblasti sú na predaj všetky katolícke kostoly, a keď si ich nikto nekúpi, môžu zaniknúť.

Len nech cirkev zaplatí, hovoria obete zneužívania

Roku 2019 odvolací súd provincie Newfoundland a Labrador rozhodol, že arcibiskupstvo v Saint John's nesie zodpovednosť za sexuálne zneužívanie štyroch chlapcov v sirotinci v 40., 50. a 60. rokoch.

image

Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy

Zariadenie viedla síce írska kongregácia kresťanských bratov, ale podľa súdu arcibiskupstvo strpelo, aby tam duchovní beztrestne a po celé desaťročia zneužívali deti. Sudca štyrom obetiam priznal odškodné 2,4 milióna dolárov a otvoril cestu pre ďalšie súdne konanie proti arcibiskupstvu.

„Neprajem nikomu nič zlé, ale cirkev je zodpovedná za to, čo sa nám stalo, a musí za to zaplatiť. Ak to znamená zabavenie kostolov a škôl, nech sa stane. Je to dôležité pre mňa aj ostatných chlapcov,“ hovorí jeden zo zneužívaných, ktorý si prial ostať v anonymite, a budeme ho volať Bruce.

Podľa jeho výpovede si dospelí, ktorí v sirotinci pôsobili, počínali mimoriadne brutálne. Nútili chlapcov, aby sa pred očami ostatných bičovali, a zisťovali, kto bije najviac. Potom ale láskali, objímali a znásilňovali deti, ktoré mali chrániť.„Niečo také bolo vidieť v koncentračných táboroch,“ myslí si Bruce.

„Ako by znásilnili nás všetkých“

Škandál bol zverejnený v roku 1989 a mnohí informáciám odmietali uveriť, iní, ako Françoise Enguehardová, prestali chodiť do kostola.

„Bývala som vedľa toho sirotinca a závidela som tamojším deťom, pretože mali bazén. Hovorila som si, že majú šťastie. Keď sa to prevalilo, bolo to, akoby znásilnili nás všetkých,“ hovorí žena.

V 90. rokoch boli členovia kongregácie kresťanských bratov odsúdení a uväznení, súdne spory okolo odškodnenia ešte neskončili. Advokát Geoff Budden zastupuje 86 obetí a 31 rokov strávil stíhaním provinčnej vlády, kongregácie kresťanských bratov i arcibiskupstva. Uvažoval dokonca aj o stíhaní Vatikánu.

Predaj nehnuteľností arcibiskupstvo je zatiaľ posledná etapa nekonečnej právnej bitky. Predalo sa už niekoľko stavieb a pozemkov, v marci išli na predaj ďalšie. Najcennejšia je bazilika Jána Krstiteľa so 17 zvonmi a kryptou s hrobmi dvoch biskupov. Môže skončiť v demolácii, pretože je plná azbestu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 20:32