Kanada nie je jediná. V týchto krajinách je dekriminalizovaný kokaín či extáza.Twitter/Justin Trudeau/Unsplash/Damian Barczak
StoryEditor

Kanada nie je jediná. Vedel si, že v týchto krajinách je dekriminalizovaný kokaín či extáza?

kovČTK06.06.2022., 12:00h

Na Slovensku sa len nedávno znížili drakonické tresty za marihuanu, no vo svete sa drogová problematika dlhodobo rieši v úplne iných dimenziách. Ku krajinám, ktoré dekriminalizovali užívanie niektorých tvdých drog, sa nedávno pripojila provincia v Kanade.

Lajkuj Brainee.sk na

Dekriminalizácia či legalizácia drog, je téma plná kontroverzií a nekonečných hádok. To, čo je vo väčšine krajín na svete nemysliteľné, je inde realitou. Ak hovoríme konkrétne o dekriminalizácii tvrdých drog, najnovšie sa pre tento typ drogovej politiky rozhodla Kanada.

Dospelí, u ktorých sa zistí, že majú v držbe malé množstvá nelegálnych drog, ako je kokaín, metamfetamín, MDMA a opiáty na osobnú potrebu, už nebudú zatýkaní, obvinení ani im nebudú zadržiavané drogy v rámci dočasných opatrení, ktoré sú v provincii nastavené na tri roky. 

Dekriminalizácia drog v Britskej Kolumbii

Kanada dočasne dekriminalizuje držanie niektorých nelegálnych drog pre osobnú potrebu v provincii Britská Kolumbia. Opatrenie nadobudne platnosť v januári 2023 a bude platiť nasledujúce tri roky. Trojročná výnimka sa bude vzťahovať na užívateľov drog starších ako 18 rokov. Kanaďania budú môcť po novom pri sebe mať až 2,5 gramu niektorej z vymenovaných drog.

Nová legislatíva má byť odpoveďou na nárast počtu predávkovania drogami. Len v Britskej Kolumbii bolo od roku 2016 hlásených 9 400 úmrtí. 

image

Členovia komunity z Front User Liberation Front rozdávajú čisté, testované dávky drog na demonštrácii požadujúcej legalizáciu a reguláciu bezpečných alternatív toxických pouličných drog vo Vancouveri v Britskej Kolumbii.

TASR/AP

„Zrušenie trestných postihov pre osoby, ktoré majú pri sebe malé množstvo nelegálnych drog pre vlastnú potrebu, znížia stigmu a škody. Britskej Kolumbii tiež poskytne ďalší nástroj na ukončenie krízy okolo predávkovania," uviedla námestníčka ministerstva zdravotníctva pre duševné zdravie a závislosti Carolyn Bennettová. 

Osobám, u ktorých sa zistí, že sú držiteľmi dekriminalizovaných drog, polícia ponúkne informácie o dostupnej zdravotnej a sociálnej podpore. Výnimka sa však nebude nebude vzťahovať na letiská, školy a členov kanadskej armády. 

image

Konšpiráciám sa smeje, no zároveň ho desia. Bill Gates predpovedá, čo ľudstvu hrozí v blízkej budúcnosti

Doktorka Bonnie Henry, ktorá je zdravotnou dôstojníčkou provincie Britská Kolumbia uviedla, že táto politika predstavuje „dôležitý krok vpred k odstráneniu strachu, hanby a stigmy“ a dodala, že hoci ani „jedna vec“ nezvráti krízu, výnimka „prinesie zmenu“. 

Kanada však ani zďaleka nie je jedinou krajinou, kde sú drogy dekriminalizované.

Portugalsko

Portugalsko už pred viac ako 20 rokmi dekriminalizovalo všetky drogy. Týka sa to užívania a držania malého množstva marihuany, kokaínu aj heroínu, extázy, metamfetamínu, skrátka všetkého.

Dekriminalizácia sa vzťahuje na nákup a držbu za účelom osobnej spotreby. Tá je definovaná ako „množstvo dostatočné na 10 dní konzumácie pre jednu osobu.“ Dekriminalizácia však nie je to isté, čo legalizácia. Držba drog je stále nelegálna. 

Portugalsko k radikálnemu zákonu pristúpilo po tom, čo malo po revolúcii v roku 1974 problém s rozmachom drogového trhu. Vláda na to najprv reagovala tvrdou reštrikciou, avšak to sa ukázalo ako neúspešné. V roku 1999 bolo 1% obyvateľov závislých na heroíne a úmrtia v súvislosti s AIDS boli najvyššie v Európskej únii. Preto sa rozhodli vyskúšať úplne iný spôsob riešenia krízy.

Dekriminalizácia sa ukázala ako správny krok, pretože situácia v krajine sa po nej zásadným spôsobom zlepšila. V nasledujúcich rokoch totiž došlo k výraznému poklesu užívania drog, množstva infekcií s HIV a hepatitídou, úmrtí z predávkovania, kriminality súvisiacej s drogami. Infekcia HIV infekcia klesla z rekordného maxima v roku 2000, 104,2 nových prípadov na milión ľudí, na 4,2 prípadu na milión ľudí v roku 2015, píše The Guardian

USA

Oregon sa pred dvomi rokmi stal vôbec prvým americkým štátom, v ktorom voliči odsúhlasili legalizáciu halucinogénnych húb na lekárske účely. Schválili tam tiež dekriminalizáciu malého množstva tzv. tvrdých drog. Vrátane kokaínu, heroínu či metamfetamínu. Za prechovávanie týchto látok tam hrozí len pokuta vo výške 100 dolárov.

image

V Oregone je malé množstvo kokaínu, heroínu či metamfetamínu dekriminalizované.

Unsplash/Colin Davis

Čo sa týka marihuany, tak jej užívanie na rekreačné účely je legálne v dokopy 15 amerických štátoch.

Nórsko

V severskej krajine sú drogy dekriminalizované už takmer 5 rokov. K tejto legislatívnej zmene Nórov inšpirovalo Portugalsko. 

„Je dôležité zdôrazniť, že nelegalizujeme marihuanu ani iné drogy, ale dekriminalizujeme ich. Zmena bude trvať určitý čas a vyžiada si zmenu vnímania. Tých, ktorí trpia drogovou závislosťou, by sme mali považovať za chorých, nie za kriminálnikov s klasickými trestami ako pokuty a sankcie,“ vyjadril sa k dekriminalizácii zástupca predsedu zdravotníckeho výboru nórskeho parlamentu Sveinung Stensland pre nórske noviny VG

image

Kanada nie je jediná. V týchto krajinách sú kokaín či extáza dekriminalizované.

Unsplash/GRAS GUÜN

Česko

Za úspešnou dekriminalizáciou nemusíme vôbec chodiť ďaleko. U českých susedov je od roku 2014 prípustné držanie marihuany do 10 gramov, v prípade hašiša do päť gramov. Do 10 gramov sa tak držanie drogy považuje iba za priestupok, pri ktorom hrozí pokuta do 15-tisíc českých korún, pri väčšom množstve ide už o trestný čin. Pri jointoch sa o priestupku hovorí, keď je obsah účinnej látky THC menší ako 0,3 %., píše HN.

V prípade iných drog je nelegálne držanie viac ako 1,5 gramu heroínu, jedného gramu kokaínu a 1,5 gramu metamfetamínu. V Česku sa skloňuje aj téma legalizácie drog, optimistické informácie naznačujú, že by sa tak mohlo stať do 6 až 10 rokov. 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:11