Johnny DeppTasr/ap/craig Hudson/Tasr/ap
StoryEditor

Na súde medzi Deppom a Heard zazneli záverečné reči. Čo teraz bude nasledovať a kedy spoznáme rozudok?

Miroslav Kamody29.05.2022., 10:00h

Súdny proces, ktorý sledujú milióny ľudí po celom svete, je vo finále. Pred porotou zazneli záverečné reči a tá sa teraz bude radiť, na koho stranu sa v procese prikloní.

Lajkuj Brainee.sk na

Ostro sledovaný proces medzi hercami Johnnym Deppom a Amber Heard je v cieľovej rovinke. Na súde už zazneli záverečné reči, ktoré boli posledným bodom predtým, než porota začne rozhodovať o tom, na koho stranu sa v tomto zamotanom prípade nakoniec prikloní.

Ak by kopírovala nálady na internete, víťazom by sa jednoznačne stal Johnny, no treba si uvedomiť, že porota má zákaz čítať akékoľvek správy a rozhodovať sa iba na základe toho, čo zaznelo na súde. A čo teda bolo posledné, čo si jej členovia v súdnej sieni vypočuli pred odovzdaním procesu na prerokovanie?

image

Ak by som bral toľko drog, už dávno by som bol mŕtvy, hovorí Depp. Amber na súde viditeľne prehráva

Buď veríte všetkému, alebo ničomu

Každá strana dostala dve hodiny a ako prví predniesli svoje záverečné reči právnici Johnnyho Deppa. Camille Vasquez, ktorá si počas procesu získala srdcia fanúšikov a dokonca sa začalo šuškať, že chodí s Deppom, povedala, že teraz je na porotcoch, aby „priviedli slečnu Heardovú k zodpovednosti za svoje klamstvá“.

„V tomto procese je v stávke dobré meno muža. Ba čo viac, v tejto skúške ide o život človeka,“ pokračovala a priznala, že v tejto sieni je násilník, no nie je to Depp, a obeť domáceho násilia, no nie je to Amber. Vasquez porote povedala, že si nemôžu vyberať, čomu budú veriť v súvislosti s obvineniami zo zneužívania, argumentujúc: „Buď veríte všetkému, alebo ničomu.“

image

Johnny Depp

Tasr/ap/steve Helber/Tasr/ap

Právnik Benjamin Chew na to nadviazal: „Teraz ste spoznali skutočnú Amber Heard. Desivé.“ Pokračoval zoznamom niekoľkých významných partneriek, s ktorými bol Depp v minulosti spájaný, vrátane Kate Moss a Vanessy Paradis, pričom poznamenal, že žiadna žena nikdy neobvinila herca z fyzického zneužívania. Chew zdôraznil, že Depp nie je „žiadny svätec“ a nikdy sa za neho ani neprehlasoval, no podľa neho si „nezaslúži, aby bol jeho život a dedičstvo zničené krutou lžou“.

Chew povedal, že dátum, kedy bol Heardovej článok publikovaný vo Washington Post, sa zhodoval s premiérou filmu Aquaman. A aj keď ho v riadkoch nespomenula menom, „každý vedel, o kom hovorí“ a že tento článok bol „iba ďalším z jej mnohých klamstiev“.

 

O čo v procese vlastne ide

Depp podal žalobu na Amber Heard kvôli jej stĺpčeku v denníku The Washington Post z roku 2018, v ktorom sa texaská herečka označuje za „verejne známu tvár domáceho násilia“, hoci svojho bývalého manžela priamo nespomína.

Herec tvrdí, že kvôli článku prišiel o prácu na niekoľkých výnosných filmoch a požaduje od Heard odškodné vo výške 50 miliónov dolárov. Herečka následne podala na herca protižalobu, v ktorej požaduje po Deppovi dvojnásobnú čiastku.

 

Vráťte Amber jej hlas

Pozornosť sa potom preniesla na právnikov Amber, slovo si konkrétne zobrali J. Benjamin Rottenborn a Elaine Bredehoft. Rottenborn povedal porotcom: „Vo svete pána Deppa neopustíte pána Deppa. A ak to urobíte, začne proti vám kampaň globálneho ponižovania. Ohováraciu kampaň, ktorá trvá až dodnes.“ Súdu tiež pustil video, na ktorom Depp búchal dverami skrín a nadával, pričom klip uviedol slovami: „Pozrime, monštrum. Pozrime sa na monštrum v tele.“

Na záver dodal silné slová: „Postavte sa za slobodu prejavu. Postavte sa za prvý dodatok. Tento proces je o oveľa viac ako o Johnnym Deppovi verzus Amber Heard.“ Bredehoft potom pokračovala: „Ide po Amber pre nič za nič, pretože ju chce podviesť ešte raz, tretíkrát. Takže sa bránime a toto je protinárok. Konečne povedala dosť. Chceme, aby ste konečne vzali tohto muža na zodpovednosť.“

image

Amber Heard

Tasr/ap/steve Helber/Tasr/ap

„Dôkazy ukazujú, že slečna Heardová sa nedopustila podvodov so zneužívaním... Dôkazy ukazujú, že bola zneužívaná presne tak, ako to tvrdí nielen ona, ale aj jej svedkovia, ktorí podporujú jej tvrdenia. Vráťte Amber Heard jej hlas,“ dodala Rottenborn na záver.

Obe strany sa medzitým navzájom obviňovali z klamstiev, pričom každý sa snažil upriamiť pozornosť na iný dôkaz, ktorý bol predložený. Deppova strana naďalej tvrdí, že Amber klame, zatiaľ čo herečka sa snaží dokázať, že si prechádzala peklom.

Čo teraz bude nasledovať?

Aj keď dennodenné sledovanie súdu sa pre mnohých skončilo, až teraz sa začnú diať veci. Porota sa totiž začne medzi sebou radiť o to, na ktorú stranu sa prikloní. Sudkyňa Penny Azcarate im pripomenula, že ide o „dôležitý prípad“. Okrem toho oznámila, že totožnosť porotcov bude zapečatená na jeden rok „kvôli vysokej povahe“ procesu. Ide o krok, o ktorom sa doteraz nehovorilo.

image

Najkrajší a najdrogovejší pár svojej doby. Vzťah Deppa a Kate Moss, ktorá práve zásadne ovplyvnila súd s Amber

Sudkyňa tiež pripomenula pokyny pre porotu, ktoré zahŕňajú napríklad aj to, že si musia prečítať celý návrh Amber Heard či to, že sa nesmú chopiť žiadneho „jednoho slova, frázy alebo obrázka“. Ako uviedla Sierra Gillespie z Law and Crime Network, aby sa v týchto bodoch priklonil na stranu Deppa, sudkyňa povedal, že porotcovia musia zistiť, že Heard konala s vedomím, že vyhlásenie bolo nepravdivé alebo úmyselné ignorovanie pravdy. 

Na dosiahnutie priaznivého verdiktu pre Heardovú povedala, že porota musí rozhodnúť, že výroky Adama Waldmana, bývalého Deppovho rozvodového právnika, boli urobené so skutočnou zlomyseľnosťou. Porota sa opäť stretne v utorok, keďže v pondelok je v Spojených štátoch sviatok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:16