Pacientka nedokázala upozorniť lekárov na to, že sa počas operácie zobudila (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Žena sa prebudila počas zákroku, lekári si to nevšimli, operovali ďalej. Vysúdila mastné odškodné

ČTKiDnes21.09.2021., 08:00h
Poľka dokázala vysúdiť vysoké odškodné za chybu lekárov. Počas operácie sa totiž prebudila z narkózy. Zákrok potom pokračoval ďalšiu polhodinu, ktorú pretrpela v bolestiach.
Lajkuj Brainee.sk na

Odškodné vo výške 200-tisíc zlotých (asi 43 664 eur) po rokoch vysúdila poľská pacientka, ktorá sa náhle prebrala uprostred operácie. O verdikte súdu v Bydgoszczi informovala poľská televízia TVN 24. Predčasné prebudenie z narkózy sa podľa odborníkov stávalo aj skôr, avšak v Poľsku išlo o prvý súdny proces, ktorý pacientka vyhrala, uviedla stanica.

Po neplánovanom prebudení mala ukrutné bolesti, pričom ich musela len bezmocne pretrpieť. Uspávacie prostriedky jednoducho prestali fungovať. Naďalej jej však účinkovala látka ochromujúca svaly, takže sa nedokázala ani len pohnúť, nieto ešte kričať o pomoc. Operácia tak pokračovala bez narkózy či znecitlivenia ďalších 30 minút!

„Cítila som sa ako zavretá v rakve. Bolo to desivé,“ opísala traumatizujúci zážitok Beata Szulcová z mesta Świecie, ležiacom na severe Poľska. „Najprv mi napadlo, či vôbec žijem,“ dodala s tým, že „vo vnútri človeka je strašná tma.“

Žena sa cítila, akoby bola zatvorená v rakve (ilu) Žena sa cítila, akoby bola zatvorená v rakve (ilu) pixabay.com

Všimla si letmý pohyb, no ignorovalo ho

Anestéziologička pred súdom podľa TVN 24 pripustila, že si všimla, že pacientkina ruka sa mierne pohla, no rozhodla sa to ignorovať. „Tvrdila, že sa ponáhľala, vraj jej prestalo písať pero alebo že sa jej chcelo na záchod. To všetko sa dialo počas operácie,“ uviedla pacientkina advokátka Aneta Naworská. Lekárka pripustila, že nikto na operačnej sále nechcel uveriť pacientke. Podľa nich nebolo možné, aby skoro celú operáciu cítila všetko, čo sa s ňou dialo.

„Súdnu sieň zalialo ohromujúce ticho. Všetci zostali zdesení a asi nevedeli, čo majú povedať. Ale potom sa ozvala pani doktorka, čo to vraj hovorím,“ zaspomínala pacientka na okamih, keď mohla dať najavo, čo sa stalo. O odškodnenie potom bojovala ďalších sedem rokov.

Verdikt ešte nie je právoplatný ale obhajobe sa vraj len ťažko podarí spochybniť posudky znalcov, podľa ktorých pacientka dostala narkózu v nesprávnom množstve. Terajší riaditeľ kliniky sa odmietol vyjadriť či anestéziologička stále pracuje v danej nemocnici a či za svoje zlyhanie niesla nejaké dôsledky, dodala TVN 24.

Pacientka vraj dostala anestéziu vo veľmi malom množstve (ilu) Pacientka vraj dostala anestéziu vo veľmi malom množstve (ilu) pixabay.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 23:14