TASR/AP
StoryEditor

Izraelčanka darovala obličku malému Palestínčanovi. Jej rodina s ňou teraz nehovorí

iDnesdtt02.08.2021., 18:58h
Keď sa mladá žena rozhodla svoju obličku darovať niekomu neznámemu, netušila, že to vyústi k svárom s vlastnou rodinou. Lekári totiž za vhodného príjemcu označili trojročného palestínskeho chlapčeka z Pásma Gazy.
Lajkuj Brainee.sk na

Žena darovala obličku malému chlapcovi krátko po jedenásťdňovej vojne. Napriek tomu, že jej rodina toto rozhodnutie nepodporila, žena dúfa, že jej čin bude predstavovať nádej pre ostatných.

Keď Idit Segalová minulý rok oslavovala 50-tku, vybrala si netradičný darček. Rozhodla sa darovať svoju obličku niekomu úplne cudziemu. Učiteľka v materskej škôlke zo severného Izraela, hrdá vlastenka, podľa vlastných slov dúfala, že jej voľba bude v krajine neutíchajúcich konfliktov príkladom veľkorysosti.

K rozhodnutiu ju podnietilo rozprávanie vlastného deda, preživšieho holokaustu, ktorý ju nabádal k skutočne zmysluplnému životu. Segalová kontaktovala skupinu spojujúcu darcov a príjemcov a zahájila deväťmesačnú cestu. Na jej konci sa ukázalo, že je vhodnou darkyňou obličky pre trojročného Palestínčana z Pásma Gazy.

TASR/AP

„Nepoznáš ma, ale čoskoro si budeme blízki, pretože moja oblička bude tvoja,“ napísala Segalova chlapcovi, ktorého rodina si neželá byť s ohľadom na citlivosť spolupráce s Izraelom menovaná. „Dúfam, že sa operácia podarí a ty sa dočkáš dlhého, zdravého a zmysluplného života,“ dodala žena.

„Tesne po jedenásťdennej vojne som zahodila hnev a frustráciu a videla sem len jednu vec. Nádej na mier a lásku. Ak nás bude viac, nebudeme mať o čo bojovať,“ napísala Segalová s odkazom na nedávne boje s palestínskou teroristickou organizáciou Hamas.

Konflikt začal 10. mája. V Gaze ho neprežilo 254 ľudí, vrátane 60 detí a 39 žien. Na izraelskej strane bolo 13 mŕtvych, vrátane dvoch detí.

Rodina ju nechápe

V mesiacoch medzi rozhodnutím Izraelčanky a transplantáciou, ktorá sa odohrala 16. júna, sa v ženinej rodine odohralo niekoľko sporov. Jej manžel a najstarší z jej troch detí, dvadsaťročný syn, boli proti plánu. Jej otec s ňou prestal hovoriť. Podľa nich zbytočne riskovala život. Strata troch príbuzných pri palestínskych útokoch. Vrátane rodičov jej otca, situáciu ešte skomplikovala. „Moja rodina bola úplne proti. Môj manžel, moja sestra, jej manžel. A najmenej ma podporoval práve vlastný otec,“ hovorí s tým, že keď sa dozvedela o chlapcovej identite, nechala si ju mesiace pre seba.

„Nikomu som to zo začiatku nepovedala. Keď už reakcia na samotné darcovstvo bola taká tvrdá, bála som sa, čo s rodinou urobí skutočnosť, že obličku dostane Palestínčan,“ povedala Segalová pre US News.

Izrael od roku 2007, keď sa Hamas v Gaze chopil moci, udržuje nad pásmom prísnu blokádu. Vzhľadom k tomu, že systém zdravotnej starostlivosti je v Gaze v dezolátnom stave, Izrael z humanitárnych dôvodov udeľuje malému počtu vážne chorých pacientov povolenie k vstupu za účelom liečby.

Oblička za obličku

Výmenu orgánu koordinovala jeruzalemská organizácia Matnat Chaim. Jej šéfka, Sharona Shermanová uviedla, že prípad chlapca bol komplikovaný.

Izraelská nemocnica jeho otcovi, ktorý nebol pre svojho syna vhodným darcom, podľa Shermanovej ponúkla, že keď dá svoju obličku vhodnému izraelskému príjemcovi, chlapec pôjde okamžite na začiatok zoznamu. Rovnaký deň, keď syn dostal obličku od Segalovej, otec daroval tú svoju 52-ročnej izraelskej matke dvoch detí.. V niektorých krajinách nie je takáto reciprocita povolená, pretože vyvoláva otázku, či darca nebol k darovaniu orgánu vlastne prinútený. Etika darcovstva orgánov je založená na zásade, že darcovia by mali darovať dobrovoľne a nič za to nedostávať.

Pre Segalovú ale dar, ktorý v jej rodine vyvolal búrku, dosiahol viac, než na začiatku dúfala. Jej oblička zachránila chlapcov život, viedla k ďalšiemu darcovstvu a naviazala nové spojenia medzi večne bojujúcimi skupinami. Segalová chlapca po operácii navštívila a je v kontakte s jeho rodičmi.

Aj keď rodina s jej rozhodnutím nesúhlasí, podľa Segalovej ho terat viac chápe. „Keď som svojmu otcovi v predvečer transplantácie povedala, že moju obličku dostane palestínsky chlapček, chvíľu bolo hrobové ticho,“ vraví. „No, taktiež potrebuje žiť,“ reagoval na to po chvíli jej otec.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:03