TASR/AP
StoryEditor

Slaboška či vzor? Bilesová odstúpila pre psychické problémy a nebála sa ukázať, že nie je dokonalá

rediDnes29.07.2021., 16:00h
Aj keď bola reakcia na stiahnutie gymnastky v zásade pozitívna, niektorí fanúšikovia ju zvozili pod čiernu zem.
Lajkuj Brainee.sk na

Pre všetkých to bol šok. Gymnastka Siome Bilesová bola médiami pasovaná do role jedných z najväčších hviezd olympiády v Tokiu. Dnes však 25-ročná športovkyňa nebude obhajovať zlato z Ria de Janeira. Odstúpila v utorňajšej súťaži družstiev, v ktorej favorizované Američanky podľahli ruským súperkám.

Ako dôvod uviedla svoje psychické zdravie. Najúspešnejšia gymnastka americkej histórie sa nebála ukázať, že nie je dokonalá. Priznala, že „zrazu v jej mysli zhasli všetky svetlá a ona začala o sebe pochybovať tak silno, až sa jej podlamovali nohy."

TASR

S duševným zdravím sa pasuje už dlhšiu dobu

Bilesová zo súťaže družstiev odstúpila hneď po prvom preskoku, za ktorý dostala nízke skóre 13,766 bodu. „Po výkone, aký som predviedla, som už proste nechcela pokračovať,“ povedala devätnásťnásobná majsterka sveta, ktorá priznala, že na ňu doľahol tlak verejnosti. Čakalo sa totiž od nej, že by mohla v Tokiu rozšíriť svoju zbierku na 10 zlatých medailí a stať sa tak najúspešnejšou športovkyňou v histórii OH.

V Tokiu teraz priznala, že dlhšiu dobu chodí na psychoterapie a berie antidepresíva: „Mala som pocit, že mi pomáhajú. Lenže kedykoľvek sa dostanem do stresovej situácie, trochu panikárim. Neviem, ako všetky tie emócie zvládnuť, zvlášť tu na olympiáde.“

TASR/AP

„Musím sa sústrediť na svoje duševné zdravie. Musíme chrániť svoje duše a svoje telá a nie len robiť to, čo od nás svet chce. Už si toľko neverím, asi je to tým, že som staršia. Nechcem urobiť nejakú hlúposť a zraniť sa, aby ma odnášali na nosidlách. Olympijské hry sú veľká vec, musíte byť pripravení na 100 alebo 120 percent, inak si ublížite,“ uviedla Bilesová v slzách po odstúpení zo súťaže družstiev, v ktorej získala striebro.

Hrdinka či slaboška?

Rešpekt a podporu Bilesovej vyslovil aj Medzinárodný olympijský výbor. Pred odovzdávaním medailí v gymnastickej centre Ariake bolo vidieť, ako s Bilesovou hovorí prezident MOV Thomas Bach. 

„Po ďalšom lekárskom vyšetrení sa Simone Bilesová odhlásila z individuálneho viacboja. Z celého srdca podporujeme jej rozhodnutie a tlieskame jej statočnosti pri určení si priority, ktorou je jej zdravie. Svojou odvahou opäť ukázala, prečo je pre mnohých vzorom,“ uviedla v stanovisku USA Gymnastics.

Riziko zranenia

Jej rozhodnutie podporili na sociálnych sieťach spoluhráči, kolegovia športovci a fanúšikovia z celého sveta. Aj keď v USA mala širokú podpora, niektorí športovkyňu obviňovali, že jej chýba tvrdosť a odhodlanie. Bilesová sa k týmto obvineniam vyjadrila vo štvrtok retweetom postu od anonymného gymnastu, v ktorom poukazoval na bremená, ktoré si gymnastka priniesla na olympiádu:

„Hovoríme o gymnastke, ktorá prežívala sexuálne zneužívanie počas celého detstva a puberty. Poukázal na Larryho Nassara, lekára, ktorý sedí vo väzení za zneužívanie mladých. Hovoríte o celosvetovej šampiónke, ktorá vyhrala majstrovstvá gymnastiek, zatiaľ čo ju trápili obličkové kamene. Tiež trpí „závratmi“ , mentálnym blokom, v ktorom gymnastky strácajú priestorové vedomie, čo môže spôsobiť vážne zranenie.“

Podporu našla aj u bývalého šampióna Michael Phelpsa. Sám hovoril o vlastných bojoch s duševným zdravím. Počas komentovania olympiády pre NBC Bilesovú chválil. „Je to tak dôležité, najmä naučiť deti v mladom veku prevziať kontrolu nad svojim fyzickým a duševným zdravím. Sme ľudské bytosti. Nikto nie je dokonalý, “ povedal.

„Láme mi srdce, čo sa s ňou deje. Ukazuje to, ako malú pozornosť venujeme psychickému zdraviu športovcov. Aj osemnásť mesiacov s pandémiou sa na ňom podpísalo. Simone rozhodne potrebuje našu pomoc,“ napísal na sociálnu sieť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:45