Masér svoje klientky sexuálne zneužíval (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Masér zneužíval klientky, svoje metódy obhajoval. „Chcela som iba utiecť,“ opisuje jedna z nich

iDnes01.09.2021., 14:00h
Jednej zo svojich klientiek zasunul prst do konečníka, kde s ním pohyboval. Aj napriek tomu, že ho vyzvala, aby s tým prestal, presviedčal ju, že je to potrebné.
Lajkuj Brainee.sk na

Krajský súd v Hradci Králové poslal na päť a pól roka do väzenia maséra z Náchoda, ktorého obvinili zo znásilnenia klientiek. Niektoré obchytkával na intímnych partiách, bozkával po tele, strhával im nohavičky a viedol nemiestne reči. Obžalovaný sa hlavného pojednávania nezúčastnil, ale už skôr povedal, že si za svojou masérsku praxou stojí.

Podľa rozsudku, ktorý má redakcia iDnes.cz k dispozícii, je obžalovaný vinný, že v šiestich prípadoch prinútil ženy k pohlavnému styku. Zneužíval pritom svoje postavenie. Klientkam spôsobil v dvoch prípadoch z nedbanlivosti ťažkú ​​ujmu na zdraví. Navyše neoprávnene prechovával vo väčšom množstve látku s anabolickým účinkom, a to za iným účelom, než liečebným.

Podľa súdu sa dopustil štvornásobného prečinu sexuálneho nátlaku, prečinu ťažkého ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, v dvoch prípadoch zločinu znásilnenia a prečinu výroby a iného nakladania s látkami s hormonálnym účinkom.

„Za to sa odsudzuje na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní piatich rokov a šiestich mesiacov. Pre výkon tohto trestu sa zaraďuje do väznice so strážením. Obžalovanému sa ďalej ukladá trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu masérskych, rekondičných a regeneračných služieb ako samostatne zárobkovo činnej osobe aj ako závislej osobe, a to na obdobie piatich rokov,“ stojí v spise. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca aj štátna zástupkyňa si ponechali lehotu na odvolanie. Obvinenia z rokov 2015 až 2019, ktorá štátna zástupkyňa Lucie Žabková v júni predniesla zo zhruba päťstranovej obžaloby, bola vážna.

Masér dostal za znásilnenie klientok 5 a pol roka (ilu) Masér dostal za znásilnenie klientok 5 a pol roka (ilu) pixabay.com

„V masérskej prevádzkarni, zneužívajúc svoje postavenie človeka poskytujúceho masérske, rekondičné a regeneračné služby a zneužívajúc s tým súvisiaci vplyv a dôvery klientky, v priebehu masáže oznámil, že má žena krivú kostrč a že vie, ako ju narovnať, hoci nie je fyzioterapeut. Prinútil ju, aby si kľakla na ležadlo na všetky štyri končatiny, náhle jej stiahol nohavičky, zasunul jej prst do konečníka, kde s ním pohyboval. Hoci sa bránila a povedala mu, aby prestal, on nereagoval a presviedčal ju, že je to potrebné, a to všetko za účelom sexuálneho uspokojenia,“ stojí v spise.

Metódy maséra sú neprijateľné

Podobné obvinenia sa objavujú v ďalších bodoch obžaloby. Jednu ženu masér podľa spisu vášnivo bozkával a strkal jej jazyk do úst, vyzliekol jej nohavičky a lízal prirodzenie. Niektoré klientky si z návštevy odniesli pocit sexuálneho zneužívania a poníženia a trpia posttraumatickou stresovou poruchou.

Na súde v júni vypovedala znalkyňa z odboru zdravotníctva, ktorá na základe posudku rady ďalších odborníkov dospela k záveru, že sú metódy maséra neprijateľné. Obhajkyňa obžalovaného bola naopak presvedčená, že posudok mal vypracovať niekto, kto sa priamo venuje športovej a rekondičnej rehabilitácii, nie znalkyňa-lekárka.

Odvoláva sa na to, že keby boli metódy jeho klienta neprijateľné, zakročili by proti nemu štátne inštitúcie, ktoré u neho vykonávali kontroly. Vo výpovediach klientok našla obhajoba rozpory. Muž, ktorému hrozilo až dvanásťročné väzenie, v júli uviedol, že má 800 zákazníkov, a že keby bol "nejaký zvrhlík", tak by k nemu asi toľko ľudí nechodilo. „Bohužiaľ týchto šesť žien, to sú všetko psychiatrické pacientky, s fóbiami. Dohovorili sa proti mne, voči tomu sa ťažko bráni. Jedna z tých žien, čo ma udala na polícii, ku mne aj potom ďalej po obvinení chodila vrátane jej mamičky a švagrinej. Ako mám dokázať, že sa to nestalo? Pomaly sa zmierim s tým, že pôjdem do väzenia,“ uviedol obvinený.

Masér sa bránil, že išlo a výnimočné metódy (ilu) Masér sa bránil, že išlo a výnimočné metódy (ilu) pixabay.com

​V júli na súde vypovedali poškodené ženy. Jedna z nich napríklad povedala, že sa bála vzdorovať. „Je to obrovský chlap. Myslela som, že keď sa ohradím, rozhnevám ho. Chcela som iba utiecť,“ opísala. Ďalšia žena, v čase skutku osemnásťročná, sa na súde zrútila a ťažko dokázala reagovať na otázky sudcu. Polícia zverejnila informáciu, že sa zaujíma o podozrivé praktiky maséra z mesta Náchod už dva roky. Vtedy kriminalisti uviedli, že vypočuli niekoľko jeho klientok, pričom počet poškodených ešte môže rásť. Mužovi stále hrozí až desaťročné väzenie.

Portál iDnes patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 18:39