kamene, drahokamyReuters
StoryEditor

Ako z filmu: Rumunka oklamala londýnskeho klenotníka, vymenila diamanty za okruhliaky

ahaiDnes25.07.2021., 12:00h
Stačili jej vraj len dve sekundy na to, aby dokázala vymeniť drahokamy za obyčajné kamene zo záhrady.
Lajkuj Brainee.sk na

Britský súd sa zaoberá pozoruhodným podvodom, počas ktorého luxusné londýnske klenotníctvo prišlo o diamanty v hodnote 4,2 milióna libier. Kľúčovú úlohu v ňom zohrala Rumunka Lulu Lakatosová a jej šikovné ruky.

Stretli sa na obede v Monaku 

Prípad ako vystrihnutý z filmu Dannyho parťáci sa začal písať začiatkom roka 2016. Vtedy sa majiteľovi klenotníctva Boodles v prestížnej londýnskej štvrti Mayfair ozval muž, ktorý sa predstavil ako izraelský milionár so záujmom o investíciu do diamantov.

Šéf klenotníctva Nicholas Wainwright sa s ním a ďalším ruským boháčom stretol v Monaku a počas obedu v luxusnom hoteli im odporučil nákup siedmich drahokamov v hodnote 4,2 milióna libier. Nakoniec sa dohodli, že kupujúci pošle do Londýna svoju expertku na drahé kamene. Mala sa volať Anna.

Od začiatku sa mu na nej niečo nepozdávalo 

Podľa Wainwrightovej výpovede sa mu od začiatku na nej niečo nepozdávalo. Obézna žena v krikľavých šatách kráčala po sklenených schodoch, ktoré viedli do podzemia jeho podniku. „Mala obrovské poprsie a bolo jej vidieť dekolt. Bolo to mimoriadne nepríťažlivé,“ uviedol podľa portálu Daily Mail na súde klenotník. 

Podozrivé bolo aj to, že si nepriniesla lupu na skúmanie drahých kameňov. Síce si priniesla nejaké náradie, napríklad ultrafialovú žiarovku, ale zjavne nevedela, ako s ňou narábať. „Určite nemôžete používať ultrafialové svetlo pod normálnymi žiarovkami, musíte byť v tmavej miestnosti,“ vypovedala Emma Bartonová, ktorá v Boodles pracuje ako gemoložka.

Stačili jej vraj dve sekundy 

Wainwrighta z myšlienok o kvalifikácii podivnej ženy vytrhol až telefonát. Ozval sa mu jej ruský šéf. Keď odišiel hore do obchodu, Anna si vrecúško s drahokamami strčila do kabelky. Bartonová ju podľa svojej výpovede ihneď napomenula, nech ho vytiahne s tým, že diamanty musí mať stále na očiach.

V kabelke ich mala vraj dve sekundy, potom ich dala opäť na stôl. Počas tej chvíle však podľa obžaloby stihla vrecko s diamantmi vymeniť. Keď Wainwright začul, čo sa stalo, pred odchodom jej kabelku gentlemansky skontroloval. Nič však nenašiel. 

Namiesto diamantov ostali kamene 

Anna po odchode z klenotníctva odovzdala drahé kamene komplicom, ktorí čakali vonku. Prezliekla sa, nasadla na vlak a opustila Britániu. To, že sa klenotník stal obeťou zločinu, zistil na druhý deň večer. „Bolo asi pol šiestej, zatvárali sme, a pretože nám to stále vŕtalo v hlave, rozhodli sme sa vrecko otvoriť. A v tej chvíli sme zistili, že je v ňom sedem záhradných kamienkov,“ uviedla Bartonová.

Tajomná Anna bola zatknutá vlani v auguste vo Francúzsku, kde dlhodobo žije. Podľa polície pochádza z Rumunska a v skutočnosti sa volá Lulu Lakatosová. K organizácii sofistikovaného podvodu sa podľa portálu The Guardian už priznal 29-ročný Christophe Stankovič a rovnako starý Mickael Jovanovič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:42